Geen versoepelingen met kerst vanwege snelle stijging besmettingen

Volgens Mark Rutte kunnen we zelfs op meer maatregelen rekenen als deze stijging doorzet

street style   september 2020   new york fashion week
Daniel ZuchnikGetty Images

Dit artikel volgt de maatregelen zoals gepubliceerd door de Rijksoverheid op 9 december 2020. Bekijk de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

De horeca is al een paar maanden dicht, en met de feestdagen in aantocht verlangen we er allemaal naar om samen te zijn met de mensen van wie we houden: kerst met je familie, nieuwjaarsfeestjes met je vrienden. Gisteren, tijdens de persconferentie van Mark Rutte, werd bekend dat – geheel in 2020-stijl – we dat een jaartje over moeten slaan. Rutte en Hugo de Jonge maakten bekend dat we voor de kerstdagen niet kunnen rekenen op versoepeling van de maatregelen, vanwege de snelle stijging van het aantal besmettingen.

Wat blijft er hetzelfde?

In principe blijven alle maatregelen nu dus hetzelfde. Wat houdt dat ook alweer in? Per dag mag een huishouden een groep van maximaal drie mensen thuis ontvangen. De horeca blijft ik elk geval tot en met de feestdagen dicht, en De Jonge laat weten dat op dit tempo de versoepelingen pas 'in de loop van 2021' versoepeld kunnen worden. De afgelopen week werden er 43.000 positieve tests afgenomen, ruim tienduizend meer dan de week ervoor. Het percentage positieve tests steeg van 11,1% naar 11,6%.

Meer maatregelen mogelijk

Rutte laat zelfs weten dat we op dit tempo van besmettingen misschien zelfs voor de kerst nog méér maatregelen zijn: "Of we zorgen er samen voor dat de cijfers weer de goede kant opgaan, of de cijfers blijven stijgen. Dan sluit ik niet uit dat we voor Kerst nog strengere maatregelen moeten nemen." Uiteraard is dat voor niemand wenselijk, maar daarvoor is het wel belangrijk dat we met z'n allen de maatregelen in acht nemen. Hoe lastig het ook is, ook met de feestdagen.

Voor de meest actuele informatie omtrent de corona-regels ga je naar de site van de Rijksoverheid.
This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur