Geschokt: beelden van geterroriseerd Syrisch gezin in Heerlen zorgen voor veel opschudding

Een gezin dat gevlucht is uit hun thuisland, komt opnieuw in een ware hel terecht...

crowd of young and elderly men and women in trendy hipster clothes diverse group of stylish people standing together society or population, social diversity flat cartoon vector illustration
Lyubov Ivanova

"Deze beelden kunnen als schokkend ervaren worden" - deze tekst heb je misschien op Instagram voorbij zien komen, voordat het filmpje over het geterroriseerde Syrische gezin uit Heerlen begint met afspelen. Na het zien van het filmpje kan ik concluderen: schokkend dekt de lading eigenlijk nog niet eens. Walgelijk, beschamend en intens verdrietig zijn de woorden die in mij naar boven komen wanneer ik het filmpje bekijk. Uit ongeloof besluit ik het filmpje nogmaals te kijken. En nog een keer. En nog een keer. En ik ben niet de enige...

Syrisch gezin uit Heerlen

Mensen die roepen dat vluchtelingen gelukszoekers zijn, zijn bij mij echt aan het verkeerde adres. Alsof je voor de lol een gevaarlijke tocht maakt naar een land waar het veiliger is dan in je eigen land. Natuurlijk zouden ze liever in hun thuisland blijven in plaats van een onzekere en zeer gevaarlijke oversteek te maken naar een voor hun vreemd maar veilig land. Tenminste, veilig... Na de afgelopen jaren al meerdere horrorverhalen gehoord te hebben, is ook dit bizarre filmpje van een Syrisch gezin wat zowel thuis als buitenshuis geterroriseerd wordt, helaas geen uitzondering.

Dat maakt het echter niet minder schokkend. Na hun hele hebben en houden achter te hebben gelaten in Syrië, hopen ze hier op een nieuw begin, maar vooral een veilige omgeving voor hun familie. En wat krijgen ze? Buurtbewoners die hen compleet het leven zuur maken. Wat zeg ik: kapot maken. Na zich in hun eigen land onveilig te hebben gevoeld, vechten ze ook hier opnieuw voor hun leven. Verschrikkelijk. Ik zie al snel dat ik lang niet de enige ben die het filmpje ontdekt heeft. Met mij zijn er honderden, dan wel duizenden anderen die op social media geschokt reageren op de zaak.

Doneer

Hoewel ik zelf nog niet eerder over de zaak heb gehoord, ontdek ik al snel dat deze case al maanden speelt. Inmiddels is het gezin naar België verhuisd, nadat ze opnieuw moesten vluchten. De situatie in hun huis in het Limburgse Heerlen werd ondragelijk, nadat onder meer de deur werd ingetrapt, er mensen met messen voor hun huis stonden én er molotovcocktails naar het huis werden gegooid. Ik kan het niet vaak genoeg benoemen: ver-schrik-ke-lijk! En hoewel er nu gelukkig veel media-aandacht voor is, kreeg de familie de afgelopen maanden niet (genoeg) aandacht van een falende politie en andere instanties.

En dus neemt de burger het heft in eigen handen. Onder meer Nilab Ahmedi (IG: vanillliiii) besloot een doneeractie op te zetten om geld in te zamelen voor het zwaar getroffen gezin. "De juridische kosten en psychologische klachten die mensen hieraan overhouden, zijn onacceptabel. Ik kan me niet voorstellen wat dit arme gezin heeft meegemaakt, maar ik wil een bedrag inzamelen om ze te helpen een tijd rust te nemen en hun veilige plekje elders op te bouwen, zonder de extra stress die geldzorgen met zich meebrengen. Daarnaast mogen ze weten dat mensen achter ze staan, en dat ze gesteund worden", luidt een deel van de tekst op de pagina van de doneeractie.

Het doel is 20.000 euro en op het moment van schrijven staat de teller op 31% van het behaalde bedrag. Meer weten over deze doneeractie? Klik dan op deze link. Het verhaal gemist? Om de ernst van de situatie nog maar eens te benadrukken, delen we de video die Muslim Rights Watch Nederland maakte als vertegenwoordiger van de familie, hieronder.

This content is imported from YouTube. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur