De (emotionele) fases waar je doorheen gaat als je spierpijn hebt

Herkenbaar?

vrouw stretcht voor workout
Jouke Bos @ Witman Kleipool

Zoals ik gisteren al in het artikel over ongemakkelijke momenten tijdens het sporten schreef, heb ik, nu de sportscholen gesloten zijn door de lockdown, sinds kort een personal trainer ingeschakeld. Elke keer weer fiets ik met frisse tegenzin naar het Vondelpark, wetende dat ik flink word afgemat - which I like. Achteraf dan. Met een flinke dosis endorfine (stofje dat vrijkomt tijdens het sporten) stap ik 's avonds moe en voldaan in bed, om de volgende dag fris en fruitig op te staan. Tenminste... Als je de ontiegelijke spierpijn niet meerekent.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Sporten in de buitenlucht

Een-op-een sporten in de buitenlucht is nog wel toegestaan. Zo'n trainingssessie is zwaar, heftig, en alle soortgelijke gevoelens. Er is namelijk no mercy en doordat je de enige 'in de room' bent, is er ook geen ruimte om onopvallend te vals te spelen. En dus word ik twee keer per week volledig afgemat. Ik merk dat ik er sterker van word, maar dit gebeurt natuurlijk niet zomaar.

Spierpijn

Ik ga echt tot het gaatje, moet nog net niet aan een zuurstoffles, en dat is de dagen erna te merken. Ik ervaar enorme spierpijn. Tijdens het zitten, toiletbezoekjes of wanneer ik iets uit de kast moet pakken. Hoewel het aan het begin nog wel goed voelt, als een soort teken dat je hard gewerkt hebt, is het op een gegeven moment echt niet meer grappig. Grote kans dat ook jij door deze emotionele fases van het leed dat spierpijn heet, gaat. Komen ze!

 1. Het moment dat je opstaat
  Het is gelijk raak. Wanneer je van de horizontale houding in verticale houding gaat zitten, voel je al aan alles - en dan met name je buik, dat de spierpijn jou dit keer niet heeft overgeslagen.
 2. Je onder de douche staat
  Even een scheermes onder je oksels halen, zit er de komende twee dagen niet in. Simpelweg omdat je je armen nauwelijks omhoog krijgt.
 3. Terwijl je de trap afloopt
  Bij iedere traptrede voel je je kuiten branden. Alsof die oefeningen van gisteren nog niet genoeg waren.
 4. Wanneer je eten gaat maken
  Ik ontbijt iedere ochtend met een goed gevulde smoothie, maar het dichtdraaien van de Magic Bullet. I can't!
 5. Als je plaats neemt achter je bureau of de eettafel
  That ass is burning. En dus wiebel je gedurende de dag heen en weer op je stoel om niet continu aan de spierpijn herinnerd te worden.
 6. Wanneer je op de fiets stapt
  En dan maar hopen dat je zo min mogelijk hobbels tegenkomt.
 7. Tijdens het boodschappen doen
  Artikelen die bovenin in de schappen staan of liggen. Met mijn 1,67 meter kom ik er sowieso al moeilijk bij, maar wanneer de spierpijn real is, kan ik het helemaal op mijn buik schrijven.
 8. Als je moet lachen
  Een huisgenoot die een leuke grap maakt? Allemaal leuk en aardig, maar die buikspieren...
 9. De volgende dag
  Na een goede nachtrust vergeet je vaak even de spierpijn. Tijdens het slapen voel je immers niets. Totdat je de volgende dag weer opstaat. En we weten allemaal dat dag twee nog tien keer zo heftig is.

  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Cultuur