12 dingen die je herkent als je voor het eerst op jezelf gaat wonen

Van het ontbreken van een menselijke wekker tot aan het inschakelen van een loodgieter

Het is ruim drie jaar geleden dat ik het piepkleine dorp waar ik ben opgegroeid verliet voor het mooie Amsterdam. Ik werkte inmiddels al enige tijd in onze hoofdstad, en ook steeds meer vriendinnen besloten te verhuizen. Na een paar maanden zoeken en een tweede hospiteeravond, kwam ik in een gedeeld appartement schuin tegenover het Vondelpark te wonen. Helemaal leuk en ik had er superveel zin in. Totdat mijn moeder de eerste avond wegreed en ik ineens echt op eigen benen moest staan.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Voor het eerst op jezelf wonen

Ik werd niet helemaal in het diepe gegooid. Thuis moest ik ook al de was doen, de strijkbout af en toe over mijn kleren halen en regelmatig een maaltijd op tafel zetten. Toch is het ineens anders als je ook over alle andere dingen moet nadenken, zoals op tijd de huur betalen, gas/water/licht regelen en ga zo maar door. Grote kans dat ook jij onderstaande dingen herkent van het moment dat je voor het eerst op jezelf ging wonen. Komen ze!

Op eigen benen staan

 1. Je hebt voor alles een ander soort schoonmaakmiddel nodig. Van de gootsteen tot aan de douche en van de vloer tot aan de spiegels.
 2. Schoonmaken kost héél veel tijd. Voor je het weet is je vrije weekenddag voorbij gevlogen.
 3. Boodschappen doen is echt heel duur. Met ieder bezoek aan de supermarkt verdwijnt je geld als sneeuw voor de zon. Kaas voor vier euro?! Laat maar zitten dan.
 4. Voor jezelf koken is niet altijd leuk. Oké, je kunt iedere avond eten wat je zelf wil, maar het is ook heel chill als je 's avonds gewoon aan kunt schuiven.
 5. Je moet ineens denken aan dingen als vaatwastabletten en gootsteenontstopper. En ook hier zit vaak een pittig prijskaartje aan vast.
 6. Wanneer er iets stuk gaat in huis, moet je het nu zelf fiksen. Of je nou zelf een poging waagt of bijvoorbeeld loodgieter inschakelt.
 7. Als je ziek bent, moet je voor jezelf zorgen. Niemand die je even een verse kop kippensoep op bed komt brengen. *insert All By Myself van Céline Dion*
 8. Niemand herinnert je eraan dat je je post nog moet openen. Totdat de eerste betalingsherinneringen binnenkomen.
 9. De hele avond lekker Netflix-series bingewatchen en niemand die vraagt of je niet eens naar bed moet.
 10. Er is niemand die als menselijke wekker fungeert. Als je door je wekker heen slaapt, ben je gewoon de pineut. Het voordeel is wel dat als je nergens heen hoeft, je ongegeneerd de hele dag in bed kan blijven liggen.
 11. Een spin of muis die door je huis raast? It's all on you...
 12. Misschien wel het allerbelangrijkste: je waardeert je ouders/verzorgers veel meer. Nu je alles zelf moet doen, begrijp je ineens hoeveel ze voor jou hebben gedaan.

  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Cultuur