Dít weten we nu over de avondklok en nieuwe coronamaatregelen

In de persconferentie van 14:00 uur werden een aantal dingen bekendgemaakt

street style  paris fashion week  womenswear fallwinter 20202021 day nine
Edward BerthelotGetty Images

Dit artikel volgt de maatregelen zoals gepubliceerd door de Rijksoverheid op 20 januari 2021. Bekijk de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

De kogel is nog niet door de kerk. In de persconferentie die vandaag om 14:00 uur van start ging, meldde demissionair minister-president Mark Rutte dat de avondklok nog niet definitief is. Hoewel het plan inmiddels wel concreet is, moet het nog worden goedgekeurd door de Tweede Kamer.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Avondklok in Nederland

Net zoals iedere persconferentie zat ik ook dit keer lichtelijk gespannen voor de televisie. Is de avondklok nu echt een feit? Mark Rutte liet weten dat het plan rondom de gewenste avondklok er in het demissionaire kabinet doorheen is, maar het eerst ook nog de steun van de Tweede Kamer moet krijgen.

Wanneer ook de Tweede Kamer akkoord gaat met deze drastische (maar volgens het kabinet noodzakelijke) maatregel, zal de avondklok, waarbij je tot in ieder geval 9 februari van 20:30 uur tot 04:30 uur niet de deur uit mag, op zijn vroegst aankomend weekend ingaan. De Tweede Kamer zal hierover morgen een besluit nemen tijdens het debat.

Mocht de avondklok definitief worden, gelden er een aantal uitzonderingen. Deze zullen op de website van Rijksoverheid komen te staan. Hoewel de avondklok dus nog niet honderd procent definitief is, werden er tijdens de persconferentie wel een aantal andere maatregelen bekendgemaakt. Deze hebben we even voor je op een rijtje gezet.

 1. Je mag per direct nog maar één persoon thuis ontvangen. Dit was tot nu toe nog twee personen.
 2. Het aantal mensen dat bij een uitvaart aanwezig mag zijn is teruggebracht van 100 naar 50.
 3. Voor reizigers die vanuit het buitenland Nederland in willen, geldt dat zij zowel een PCR-test als een sneltest moeten doen.
 4. Vanaf aanstaande zaterdag geldt er een verbod op reizen vanuit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika.

  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Cultuur