Zeven vrouwen vertellen over waarom ze wel of niet een hijab dragen

Met World Hijab Day hoopt oprichtster Nazma Khan een aantal controverses tegen te gaan

two friends touching foreheads
We AreGetty Images

Gisteren was het World Hijab Day (WHD). Deze dag is bedoeld als erkenning voor miljoenen moslimvrouwen die ervoor kiezen om een hoofddoek te dragen. Het initiatief is bedacht door de New Yorkse Nazma Khan, om zo religieuze tolerantie en begrip te krijgen door vrouwen (zowel niet-hoofddoek dragende moslimvrouwen als vrouwen die geen moslim zijn) uit te nodigen om de hijab één dag te ervaren.

World Hijab Day

Volgens Nazma Khan staat de hoofddoek voor velen symbool voor onderdrukking en apartheid. Met World Hijab Day hoopt Nazma een aantal controverses tegen te gaan, en een duidelijk beeld te geven van waarom sommige moslimvrouwen ervoor kiezen een hijab te dragen. Glamour UK spreekt zeven moslimvrouwen, waarvan er zes een hoofddoek dragen, en één ervoor kiest er geen te dragen.

Vrouwen over hijab dragen

Mariah Idrissi is een Brits model en werd als eerste hoofddoek-dragende vrouw door H&M geboekt voor de Close the Loop- campagne. "De hijab maakt deel uit van mijn identiteit, maar is niet het enige dat mij definieert als persoon. Ik voel me door de hoofddoek meer bewust van mijn uitingen en gedrag. Het dragen van een hoofddoek is een beslissing waarvan ik enorm blij ben dat ik hem heb gemaakt."

Hiker Zahrah Mahmood denkt er precies hetzelfde over. Al heeft zij tijdens haar reis ook momenten gehad dat ze de hoofddoek afliet. "Op school deed ik mijn hijab af tijdens klassenuitjes en feestjes. Toen ik naar de universiteit ging, ben ik mijn hoofddoek volledig gaan dragen. Ook voor basketballer Asma Elbadawi was er een moment dat ze haar hijab afdeed. "Ik had niet het gevoel dat ik er persoonlijk klaar voor was om 'm te dragen."

Hoofddoek moslimvrouwen

Atleet Zainab Alema draagt haar hoofddoek al wel sinds haar zeventiende. "Daarna ging ik op onderzoek uit in de islam. Ik wil het niet dragen omdat mijn ouders vonden dat dit moet, maar omdat ik het zelf wil. Dat was heel belangrijk voor mij." Digital editor Khadija Mahamud noemt het dragen van een hijab een verrijking in haar leven. "Het stelt me ​​in staat om volledig mezelf te zijn, zowel als feministe als als moslimvrouw."

Ook influencer en vlogger Asha Hussein kiest ervoor een hoofddoek te dragen. "Ik ben niet mijn haar, ik ben niet mijn schoonheid, ik ben niet mijn lichaam. Ik ben gewoon wie ik ben." Muna Jama, voormalig Miss Universe-kandidaat en humanitair campagnevoerder, kiest ervoor om als moslimvrouw géén hijab te dragen. "De hijab is een prachtige manier om de islam te praktiseren, maar het is niet de enige manier."

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Dit artikel verscheen eerder op Glamour UK.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van #GetEducated