Een werkdag van 6 uur perfect? Dít zijn de voor- en nadelen

Een zesurige werkdag klinkt als muziek in de oren, er is alleen één heel groot nadeel

Een acht uur durende werkdag is in ons land vaak de standaard. Ik vraag me alleen steeds vaker af of het wel zo effectief is. Waar ik in de ochtend nog fully gefocust bent, zwakt mijn productiviteit in de middag toch iets af. Na een rondje onderzoek op het internet lees ik al snel dat ze in sommige landen zweren bij een werkdag van zes uur. Er is alleen ook een grote 'maar'.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Minder werken

Ruim honderd jaar geleden ging de Tweede Kamer volgens NOS akkoord met acht uur durende werkdagen op kantoren, in fabrieken en andere werkplaatsen. De afgelopen jaren is er wel het een en ander veranderd. Zo zijn we overall minder gaan werken en is de 32- of 36-urige werkweek er als 'concurrent' van de veertigurige werkweek bijgekomen.

Ondanks we tegenwoordig wekelijks misschien wel minder uur maken in totaliteit, zijn negen tot vijf banen vaak alsnog eerder regel dan uitzondering. En dat moet toch anders kunnen, zou je denken. Zo wordt er in Zweden volop geëxperimenteerd met werkdagen van zes uur. Het resultaat? Hogere productiviteit en minder ziekteverzuim en stress onder het personeel.

Nadelen zesurige werkdag

Klinkt als muziek in de oren, toch? Ja en nee. Uiteraard is minder ziekte en stress onder het personeel een positief iets. En als we qua werk een hogere productiviteit leveren, zou je denken: waarom stappen we niet over naar een werkdag van zes uur als er alleen maar voordelen lijken te zijn? Niet alleen blijkt uit het experiment dat een zesurige werkweek hoog in de kosten oploopt, ook moesten er soms extra mensen worden ingehuurd om het werk te voltooien. "In sommige beroepen is productiviteit gekoppeld aan aanwezigheid, vooral in de zorg en het onderwijs. Je bent daar in zes uur niet ineens productiever dan in acht uur," zo laat Janneke Plantenga, hoogleraar economie aan de Universiteit Utrecht, aan NOS weten.

Daarnaast is het voor het ene beroep beter haalbaar dan de ander. Voor kantoorbanen waar negen tot vijf de norm is, is het bijvoorbeeld makkelijker toe te passen dan in de zorg. In Nederland zal een zesurige werkdag in de meeste gevallen voorlopig nog niet de standaard worden.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Werk & Carrière