Dit is de reden achter de leeftijdsgrens bij de coronamaatregelen rondom sporten

Afgelopen dinsdag werd bekend dat sporten in groepsverband tot de leeftijd van 27 jaar oud is toegestaan

Voor de persconferentie rondom de nieuwe coronamaatregelen afgelopen dinsdag überhaupt was begonnen, werd al bekend dat we niet te veel versoepelingen hoefden te verwachten. Zo blijft de avondklok van kracht, is winkelen alleen op afspraak mogelijk en blijven de sportscholen voorlopig gesloten. Wat wel weer toegestaan is, is in groepsverband buiten sporten. Er is alleen wel een grote 'maar': er zit een leeftijdsgrens aan vast.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Sporten in groepsverband

De sportscholen zitten inmiddels al ruim twee maanden op slot. Ook sporten in groepsverband is sinds midden december niet mogelijk, waardoor je er alleen nog in je eentje op uit mag, of met maximaal één ander persoon aan de slag kunt. Afgelopen dinsdag werd bekend dat de sportscholen voorlopig nog dicht blijven, maar we vanaf woensdag 3 maart wel weer in groepsverband mogen gaan sporten.

Tenminste, als je maximaal 26 jaar oud bent. Als ik denk aan de bootcamples die ik weleens volg, betekent dit dat meer dan de helft niet mee mag doen. Al snel gok ik dat de keuze van het demissionair kabinet te maken heeft met de hoeveelheid besmettingen. Maar wat blijkt? Volgens RTL vonden juist in de leeftijdscategorie 18 tot en met 24 jaar oud de afgelopen week de meeste besmettingen plaats.

Sporten tot 27 jaar oud

Ook blijkt uit de rapporten van het Outbreak Management Team dat je na 27e niet sneller ziek van het coronavirus kunt worden, of anderen sneller kunt besmetten. Waarom dan wel de leeftijdsgrens op 27 jaar is uitgekomen? Uit gesprekken met het RIVM en ministerie van VWS blijkt dat het hierbij om een politieke keuze gaat. Zo laat RTL weten dat de keuze gebaseerd is op het jeugdplan van demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis.

Dit plan werd begin februari geïntroduceerd en gaat om een losstaand initiatief, waarbij er twee honderd miljoen euro is vrijgemaakt om zo het welzijn van jongeren te verbeteren. Jongeren tot 27 jaar oud om precies te zijn. Het demissionair kabinet laat weten dat de keuze van de leeftijdsgrens aansluit bij het jeugdplan en "er ergens een leeftijdsgrens getrokken moet worden," aldus een woordvoerder aan RTL.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur