Op je veertigste al met pensioen? Het kan met FIRE movement

Tot ongeveer je veertigste zuinig leven om vervolgens vervroegd met pensioen te gaan

Zoals het er nu naar uitziet moeten we, tot je de 67 jaar aantikt, blijven werken. Nu vind ik mijn werk leuk en haal ik er veel plezier uit. Ik kan alleen niet zeggen dat ik echt gelukkig word van de gedachte dat ik nog veertig jaar aan de bak moet, voor ik met pensioen kan gaan. De FIRE movement is voor sommigen de oplossing om niet pas op hun 67e van hun welverdiende pensioen te genieten. Maar wat houdt het precies in?

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

FIRE (Financially Independent, Retire Early)

FIRE (Financially Independent, Retire Early) is een beweging die in Amerika is ontstaan en vooral erg populair is bij millennials. Met FIRE is het de bedoeling om rond je veertigste al te genieten van je vrije tijd. Klinkt als een droom die uitkomt, toch? Wie wil er nou niet 27 jaar eerder met pensioen? Nu gaat voor niets de zon op en zitten er dus ook heel wat kanttekeningen aan dit idee. Ga je graag op luxe vakanties? Hou je van winkelen? Of eet je vaak buiten de deur? Dan is FIRE movement haast onmogelijk. Een minimalistische levensstijl is de norm. Zelfs als je een bovengemiddeld salaris hebt.

Daarnaast luidt de regel: geef minder geld uit dan er maandelijks binnenkomt. Volgens de 'regels' rondom FIRE is het gat tussen je inkomsten en uitgaven het liefst zo groot mogelijk, waardoor je met het 'gespaarde geld' kun gaan beleggen. Aangezien de rente op je spaarrekening niet noemenswaardig is, zet de FIRE Movement in op beleggen en investeren. De regel is eigenlijk heel simpel: nu zuinig aandoen, zodat je eerder kunt genieten van je 'pensioen'.

Belegd vermogen

Heb je wel oren naar de FIRE movement, dan is de vier procent regel belangrijk om te onthouden. FIRE For Woman legt het als volgt uit: "Het idee van de FIRE beweging is dat je dus veel geld gaat beleggen. Je gaat toe werken naar een bepaald vermogen. Over dit vermogen ontvang je rendement. Als je eenmaal genoeg vermogen hebt, kun je leven van je rendement. Om te bepalen wat ‘genoeg belegd vermogen’ is, rekent men met de vier procent regel."

Je dient dus zelf uit te rekenen hoeveel je, wanneer je met 'pensioen' gaat, per jaar nodig hebt om van te leven. Hier reken je vier procent van uit. Is dit bedrag bijvoorbeeld 25.000 euro per jaar, dan moet je 625.000 euro (vier procent) aan belegd vermogen hebben. "Je krijg dan 4 procent over die 625.000 euro uitgekeerd per jaar," aldus FIRE For Woman. Door deze berekening kun je uitstippelen hoeveel je per jaar moet gaan beleggen. Let op: beleggen is niet zonder risico en het kan zijn dat je geld verliest. Wel levert het je momenteel waarschijnlijk meer op dan sparen.

p
This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Werk & Carrière