Dit kun je doen om anderen te helpen tijdens de coronatijd

Laat je inspireren door jongeren die iets moois doen voor een ander

samen kunnen we niet stuk
StukTVYouTube

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Rijksoverheid en volgt de maatregelen zoals gepubliceerd door de Rijksoverheid op 28 maart 2021. Bekijk de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

Het is inmiddels ruim een jaar geleden dat de hele wereld in raptempo veranderde. Iedereen wordt hard getroffen door de coronacrisis, zo ook jongeren. Hoe je de coronatijd doorkomt? Houd vol! Het einde is in zicht.

Maar tot het zo ver is, moeten we nog even doorpakken. Je kunt deze coronatijd natuurlijk gewoon uitzitten. Maar wat je ook kan doen, is iets moois voor een ander. Een ander helpen. Al is het maar met een klein gebaar. Iets kleins kan al veel impact hebben. Voor een ander, én voor jezelf.

Een ander helpen

Wat er zoal gedaan wordt om anderen te helpen? Jeffrey speelt trompet voor zorgmedewerkers, eenzame ouderen en politieagenten om ze een hart onder de riem te steken. Shanayla stuurt bloemen naar ouderen en begeleidt jongeren om niet de verkeerde keuzes te maken. Noah biedt een luisterend oor voor anderen door een luisterlijn voor jongeren te starten. Annabel verstopt complimentjes door heel Amsterdam om de dag van haar medemens beter te maken. Saisha begon het gratis Bel-me-wel-register voor iedereen die behoefte heeft aan een gesprek met een psycholoog. En de 10-jarige Quint verzamelt knuffels voor kinderen met een verstandelijke beperking.

Wat kun je zelf doen?

Al deze mensen kijken naar wat wél kan, in plaats van wat niet kan. Ook het beste maken van een moeilijke tijd? Help een ander, net als Jeffrey, Shanayla, Noah, Annabel, Saisha en Quint. Weet je niet zo goed waar je moet beginnen? We hebben een paar suggesties voor je:

 • Kook voor iemand in je buurt. Spreek bijvoorbeeld een vaste dag af waarop je eten gaat brengen;
 • Schrijf een reeks leuke kaarten die je afgeeft bij een verzorgingstehuis of bejaardenhuis. Wedden dat je heel veel mensen blij maakt?
 • Ken je iemand die alleen woont en wel een oppepper kan gebruiken? Stuur een bloemetje!
 • Dit ligt misschien voor de hand, maar is daarom niet minder belangrijk: de horeca en eigen ondernemingen hebben het zwaar. Als je het je kunt veroorloven, probeer dan wat meer te kopen bij kleine ondernemingen of lokale horecagelegenheden. Krijg je zelf ook iets moois (of lekkers) voor terug.
 • Ken je ouderen die zich sociaal geïsoleerd voelen? Help ze met het opzetten van Skype of FaceTime, zodat ze met hun familieleden kunnen beeldbellen.
 • Vergeet je eigen vrienden niet: zijn er mensen in je omgeving waarvan je weet dat ze het moeilijk hebben? Breng iets langs! Een cake, een kaart, een puzzel om te lenen, een ballon, anything. Of bel ze eens op, gewoon voor een praatje.
 • Heb je eten over? Breng het naar de voedselbank! Je helpt anderen aan eten én gaat voedselverspilling tegen. Win-win!

  Samen kunnen we niet stuk

  Rijksoverheid lanceerde samen met StukTV, Young Impact en de Maatschappelijke Alliantie de campagne Samen kunnen we niet stuk. Ze willen jongeren inspireren en oproepen om iets voor een ander te doen. Het begon met een feelgoodshow van StukTV, die mensen op een bijzondere manier in het zonnetje zet.

  Meer inspiratie nodig? Bekijk hieronder de video van StukTV. En: houd vol!

  This content is imported from YouTube. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.
  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io