De Reclame Code Commissie (RCC) heeft gesproken: Doutzen Kroes en Rivella hebben zich schuldig gemaakt aan sluikreclame.

Doutzen Kroes en Rivella worden terechtgewezen na misleidende Instagrampost

Foutje

De Reclame Code Commissie (RCC) heeft gesproken: Doutzen Kroes en Rivella hebben zich schuldig gemaakt aan sluikreclame. Nu zul je denken, 'lekker boeien', maar dat is op zich best wel boeien. Met de komst van social media is de herkenbaarheid van reclames een stuk minder dan voorheen. En dat is voor de kijker vaak best verwarrend.  

#Natureliswelzolekker
Het Friese model plaatste vorig jaar een foto van zichzelf op Instagram met de begeleidende tekst: "When the kids are finally asleep and you need a glass of wine… Het leven is niet altijd zo picture perfect zoals we op social media laten zien :) Post jij ook eens de ongefilterde, alledaagse kant van jezelf?! #natureliswelzolekker". 

#spon
Het is de RCC vooral te doen om de hashtag 'natureliswelzolekker', omdat dit ook de slogan is van de reclamecampagne van het frisdrankmerk waar 32-jarige Doutzen het gezicht van is. En dat terwijl verder in de foto of tekst niet naar voren komt dat Doutzen de foto plaatste in samenwerking met Rivella (wat tegenwoordig wel moet gebeuren in de vorm van een toevoeging als #spon  #adv of #prom).

Waarschuwing
Misleidend, zo vindt de Commissie. Om het voor kijkers herkenbaar te maken dat er sprake is van betaalde content, moet dit volgens de RCC uitdrukkelijk worden vermeld. In het geval van Doutzens foto had er dus bij de foto moeten staan dat het om reclame ging. Gelukkig voor beiden zitten er geen consequenties aan verbonden, het gaat enkel om een waarschuwing. 

Ze kan het wel
Het topmodel heeft overigens geleerd van haar 'fouten'. De desbetreffende Instagram-post is niet meer op haar account te bekennen. Daarnaast weet ze best hoe het wel hoort: 

Menu
Ads for you!

Hi you!

We zien dat je een adblocker gebruikt, die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Glamour.
Dit vinden wij jammer, want daardoor missen we inkomsten die we hard nodig hebben om jou
de meest awesome content te bieden. Wil je ons helpen? Merk dan onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel! X Glamour!

Sluiten