Met haar twee bekende zoons heeft Lucienne de Kenter geen doorsnee gezin te onderhouden. Ze spreekt met Glamour over de nadelen van de media en de onvoorwaardelijke liefde voor haar zoons. “Ik straal van trots als ik Dave zie draaien in een volle zaal. Niet dat ik mee ga, dat mag niet van hem.”

Wat is het verschil tussen Dave en Donny?
"Donny is veel gestructureerder en perfectionistischer dan Dave. Dave is wat losser, maar ook makkelijk van zijn stuk te brengen. Als hij bijvoorbeeld ’s avonds een etentje heeft en de volgende ochtend weer ergens moet zijn, is hij makkelijk over te halen om nog even te blijven. Donny zou in dat geval zeggen ‘Nee, ik wil morgen fris zijn, dus ik ga naar huis’."

Wilden de mannen altijd al in de spotlight staan?
"Nee, verre van zelfs. Toen ik nog met Dries getrouwd was, hadden ze een hekel aan de media. Donny was goed in ijshockey, Dave in voetbal. Dus ik dacht; daar gaan ze iets mee doen. Maar ineens begon Dave de roem toch wel interessant te vinden. Hij stortte zich op het dj’en. Donny begon aan de timmermansschool, maar dat bleek geen succes. De mannen hebben altijd een ding gemeen gehad, school vinden ze niks. Dus ook Donny wilde iets anders. Hij vond het vervelend om altijd in de schaduw van zijn oudere broer te staan. Hij focuste zich vol op zijn lichaam en wilde weer fit en gezond worden."

"Ondertussen begon de roem van zijn grote broer toch ook wel te kriebelen. Ik was nogal sceptisch, omdat ze eerst niets moesten weten van dat wereldje. Bovendien had Donny nul ervaring. Maar gaandeweg vond hij acteren leuk worden en kreeg hij een rolletje aangeboden. Ook zijn fitnessplan liep lekker. Hij kreeg veel volgers op social media en een sportmerk wilde met hem samenwerken. Daarna was er interesse voor een serie over onze familie. Die kwam er (red. De Roelvinkjes) en ook die viel in de smaak. Zodoende zijn ze er in gerold."

Om een beeld te krijgen van de band tussen Lucienne en haar zoons: zie hier een fragment uit De Roelvinkjes waarin Dave en Lucienne Donny plagen met zijn healthy pannenkoeken.

Hoe is het voor jou nu allebei je zoons bekend zijn?
"Ik vind het af en toe wel moeilijk. De showbizz-wereld is een harde wereld waarin veel wordt geroddeld. Toen ik scheidde van Dries dacht ik, ‘daar ben ik mooi vanaf’. Maar dat is dus even anders gelopen (haha). Evengoed ben ik super trots op ze. Niet omdat ze nu bekend zijn, absoluut niet. Ik heb ze altijd geleerd dat ze met beide benen op de grond moeten blijven staan. Als je vergeet waar je vandaan komt, kun je des te harder vallen."

Ik ben er na deze situatie beter op gaan letten dat ik niet snel mijn oordeel vel over anderen.

"Dus ook met een bekende functie, moeten ze dat serieus nemen. In het geval van Donny bijvoorbeeld, zien jonge jongens hem als voorbeeld en vragen hem advies. Dan wil ik wel dat hij daar serieus en respectvol mee omgaat. Hetzelfde geldt voor Dave. Het werk dat ‘ie doet, ziet er vanaf de buitenkant natuurlijk heel indrukwekkend uit, maar mensen vergeten dat het in realiteit ook heel erg zwaar kan zijn."

Hoe was het voor jou toen Dave negatief in het nieuws kwam in verband met de seksvideo en sieradenroof?
"Verschrikkelijk. We zijn een ontzettend hecht gezin dat alles met elkaar deelt en doet, dat wilde ik mijn kinderen ook altijd meegeven. Er is genoeg over hem geschreven. Iedereen had zijn mening klaar. Mensen lijken het altijd beter te weten, terwijl je niets weet over iemand anders situatie. Ik ben er na deze situatie wel beter op gaan letten dat ik niet snel mijn oordeel vel over anderen, want ik weet inmiddels hoe pijnlijk dat kan zijn."

Maak je je nu nog wel eens zorgen, met de huidige baan van Dave?
"Zeker wel. Het is een ongezond bestaan als dj. Je ritme is omgekeerd, er wordt gedronken, je eet slecht. Daarom hang ik vaak genoeg de bezorgde moeder uit en druk ik hem op het hart om zijn vrije tijd goed in te vullen. Maar hij wordt steeds ouder en verstandiger en hij heeft een hele leuke vriendin, Julia, wat hartstikke goed gaat."

"En het cliché ‘loslaten’ ben ik langzaamaan in praktijk aan het brengen. Ik mag en kan me niet overal meer mee bemoeien. Ik betrap mezelf erop dat ik de bemoeienis van mijn moeder vervelend vind, maar tegelijkertijd doe ik hetzelfde. Maar ik kan er niks aan doen. Mijn kinderen zijn mijn alles, ze zijn mij heilig."

Ik ben het meest trots op Dave zijn Expeditie Robinson avontuur, iedereen zag wie hij echt is.

Wat was jouw rol in het succes van de jongens? Moest je ze vaak bijsturen?
"Ik heb mijn kinderen geprobeerd op te voeden door ze met beide benen op de grond te laten staan. Als ze iets wilden, moesten ze er ook iets voor doen. En ik ben altijd eerlijk tegen ze, daar is een moeder ook voor, vind ik. Als Dave een hele week laat thuiskomt van het draaien en hij ziet eruit als een vaatdoek, zeg ik niet tegen hem dat ‘ie er goed uitziet."

"Op financieel gebied heb ik niet altijd de juiste keuzes gemaakt, daarom heb ik mijn zoons altijd op het hart gedrukt wel goede beslissingen te maken. Ze hoeven van mij geen miljonair te worden, als ze maar goed voor zichzelf kunnen zorgen. Maar vooral heb ik ze het onvoorwaardelijke gevoel van ‘houden van’ mee proberen te geven. Dat heb ik niet alleen gedaan. Mijn moeder is als een tweede moeder voor de jongens."

Lucienne de Kenter

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Wat zijn je mooiste herinneringen tot nu toe aan het moederschap?
"Wauw, dat zijn er zoveel. Allereerst het moeder worden zelf. Dat speciale gevoel, dat kun je niemand uitleggen. Ik vond mezelf meer een ‘jongens moeder’, dus ik ben dolblij met twee jongens. En de vakanties, dan ik ze zag lopen met die heerlijke kleine lijfjes op het strand. Ik kon ze wel opeten, zo schattig vond ik ze."

"Maar nu ook, ik straal van trots als ik Dave zie draaien in een volle zaal. Niet dat ik mee ga, dat mag niet van hem. ‘Daar ben je te oud voor mam’, zegt ‘ie dan. En met Donny ook. Dan zit ik in de bioscoop en zie ik mijn kind op het witte doek. Dat had ik nooit durven dromen. Maar ik ben nog het meest trots op Dave zijn Expeditie Robinson-avontuur, waar iedereen heeft kunnen zien wie hij daadwerkelijk is. Hij is niet arrogant en is geen slecht persoon. Donny ook niet. Ze hebben het beste met iedereen voor."

Wat is het laatste appje dat je van Dave en Donny hebt gekregen?
"Ik was gisteren naar een feestje en toen stuurde Donny: ‘Mam, je hoeft niet vroeg naar huis vanavond, ik slaap gewoon thuis want dan is de kat niet alleen.’ Dave is een paar dagen naar het buitenland, dus ik stuurde hem voorafgaand aan zijn vlucht een spraakbericht om hem een goede reis te wensen. Toen stuurde hij: ‘Ik hou van je mam (met een hartje)’."

Wanneer heb je ze voor het laatst gezien?
"Donny zou vanavond komen eten, die woont half-om-half bij z’n vriendinnetje en bij mij. Het is altijd maar afwachten of ‘ie komt, zijn plannen kunnen elk uur veranderen. Dave is een paar dagen weg dus die zie ik donderdag weer, dan haal ik ‘m op."