Pim Nugteren is net 30 (au!), woont in hartje Amsterdam en werkt als Marketing Communication Manager. In zijn columns neemt deze mannelijke Bridget Jones je mee in zijn zoektocht naar Mr. Right. En die gaat lang niet alleen over rozen.

Deze keer beschrijft Pim hoe zijn liefde voor de 'foute man' begon.

Ik woon nu al ruim drie jaar aan de Amsterdamse grachten in het hart van de Jordaan. Mokum, Damsko, The Dam, of hoe je het ook wil noemen. De stad waar alles kan. Een metropool, een wereldstad. Onze hoofdstad. Ze telt bijna een miljoen inwoners en jaarlijks komen daar nog eens ruim vijf miljoen toeristen bij. Maar uit onderzoek blijkt dat in Amsterdam bijna de helft van alle inwoners tussen de 25 en 40 single is. Hoe kan het dan toch dat ik niemand tegenkom? Zou het dan toch aan mij liggen?

Foute mannen
Als ik mijn moeder moet geloven wel. Zij is er heilig van overtuigd dat ik onbewust alleen maar date met types van wie ik stiekem al weet dat het toch niets zal gaan worden. Een Australische backpacker, een door werk geobsedeerde zakenman of een Marokkaanse die never nooit niet uit de kast zal komen. En als er zich dan een keer een leuke, normale jongen aanmeldt, dan weet ik niet hoe hard ik er met gierende banden vandoor moet gaan. Mijn moeder denkt dat ik zelf diep van binnen degene ben met de grootste bindingsangst. Zou ze gelijk hebben?

Dure wijn
Mijn lieve moeder, wijze vrouw dat ze is, heeft het wel vaker bij het rechte eind en kent mij als geen ander. Toen ik als klein tienertje samen met mijn beste vriendin de wijn ontdekte, heeft ze dit op geheel eigen wijze bewezen. In de wijnkelder bij mijn ouders thuis wisten mijn best friend en ik al snel de hele voorraad dure speciale wijnen leeg te plunderen. Maar boos werd mijn moeder niet toen de visite het weekend erop genoegen moest nemen met een frisje. Integendeel.

Ze deelde de wijnkelder op in twee rekken. Uit het ene rek mochten we drinken wat we wilden, maar het andere rek stond gevuld met dure wijnen. De wijn van de sterren. Heel Hollywood dronk deze wijn, wist ze ons te vertellen. Een wijn die zo duur was, dat je bijna zou verwachten dat Koningin Máxima persoonlijk in elke fles gespuugd had. Braaf zeiden mijn beste vriendin en ik ja en amen en beloofden plechtig niet van de dure wijn te drinken.

Of toch niet?
Maar we wisten al snel te bewijzen dat de mensheid geen millimeter was opgeschoten na Eva en de verboden vrucht. Nog geen week later waren alle flessen op. Nog nooit eerder hadden we ons zo rijk gevoeld. Elke slok lieten we eerst een minuut lang langs onze tong glijden voor we hem doorslikten. We leefden in luxe en klokten er gulzig op los. En lekker dat ‘ie was! Nog nooit hadden we zo’n heerlijke wijn geproefd. Maar wat wil je met zo’n dure fles.

Toen we later bij mijn vriendin thuis waren, konden we dan natuurlijk ook geen genoegen nemen met de wijn die daar geschonken werd. Nee hoor, wij waren luxe gewend en weigerden nog iets anders te drinken dan die bijzondere wijn van de sterren uit de wijnkelder van mijn ouders. En dus werd de moeder van mijn vriendin naar de slijterij gestuurd om ook die ene onmogelijk dure luxe wijn in huis te halen. Toen ze terugkwam, had ze inderdaad de wijn mee. Ze had zelfs meerdere flessen. Maar haar gezichtsuitdrukking sprak boekdelen. Ze kon haar lach niet inhouden. Mijn moeder had ons al die tijd aan de goedkoopste wijn die er maar te vinden was gekregen; Lambrusco.

Op naar de slijterij
Zou het ook zo zijn in mijn liefdesleven? Heb ik oogkleppen op en ben ik zonder het te weten al mijn hele datingleven lang genoegen aan het nemen met Lambrusco? Terwijl er zich misschien, als ik alleen mijn ogen eens zou openen, wel hele dure wijnen aandienen. Een echte, goede kandidaat, een stoere robuuste wijn, een man met kwaliteit en luxe. Eén ding weet ik zeker, komend weekend fiets ik alle slijterijen in Amsterdam af op zoek naar de duurste wijn die ik maar kan vinden. Al kan ik niet beloven dat ik niet alsnog met een Lambruscootje thuis kom.