10 kleine veranderingen in je dagelijks leven die direct bijdragen aan een betere wereld

En dat kan heel low key, zonder dat jij het verschil merkt

kleine-veranderingen-beter-milieu
Hanneke Laaning

Een nieuw jaar betekent voor veel mensen nieuwe kansen. Natuurlijk weten we dat het goed is om je gedrag ieder moment van het jaar onder de loep te nemen, maar een frisse januarimaand maakt ons nu eenmaal meer bewust.

We stellen persoonlijke doelen: meer tijd doorbrengen met familie, vaker naar een yoga-klasje gaan en minder laat naar bed. Toch is er ook een groter doel, dat eigenlijk heel makkelijk te bereiken is. Namelijk het gezamenlijk belang van een betere wereld.En dat kan heel low key, zonder dat jij het verschil merkt. Met deze 10 easy peasy veranderingen draag jij in 2018 bij aan een betere wereld.

 1. Korter en kouder douchen
  Korter douchen betekent simpelweg dat je minder water verbruikt. Dat is geen wiskunde. Maar douche voortaan ook minder warm. De kans is groot dat je daardoor minder lang onder de douche staat én het verwarmen van water kost veel gas, dus daar bespaar je op.

 2. Eigen tas mee
  Neem altijd een eigen tas mee als je boodschappen doet. Hierdoor hoef je geen gebruik te maken van plastic tasjes. Heb je er toch een moeten aanschaffen? Hergebruik hem door het bijvoorbeeld als inpakpapier te gebruiken als je een pakket verzendt. Zo krijgt het product een tweede leven.

 3. Vervang je lichten
  Toegegeven: het is in eerste instantie een investering, maar het loont uiteindelijk écht. Zowel het milieu als jouw portemonnee. Vervang je gloeilampen voor spaar- of LEDlampen. Gloeilampen verslinden namelijk energie.

 4. Kies een vakantie dicht bij huis
  Vlieg jij vaak en ver? Dat heeft een enorme impact op de natuur. Zo is een vlucht naar Thailand goed voor 5.400 kilo broeikasgassen. Een gemiddeld Nederlands huishouden stoot met stroom en gas 4.100 kilo broeikasgassen uit in een heel jaar. Twijfel je dus tussen een citytrip in Europa of een verre reis naar Azië? Neem het milieu eens mee in je overweging!

 5. Koop minder kleding
  Een jurk speciaal voor de bruiloft van je beste vriendin en een extra winterjas, omdat het in de sale is. Denk na of je spullen wel écht nodig hebt. Ja? Vraag een vriendin of je in haar kast mag snuffelen voor een kledingruil. De kans is groot dat je niks hoeft te kopen en je allebei dolblij bent.

 6. Laat spullen repareren of geef ze een tweede leven
  Is je televisie stuk? Laat hem repareren (of vervang hem voor een laptop, die je hoogstwaarschijnlijk al bezit). Heb je een oude, werkende laptop in de kast liggen? Geef het een tweede leven door er iemand anders blij mee te maken.

 7. Bewaarbakjes
  Bewaar jij je eten voor de volgende dag? Dan verdien je al bonuspunten. Maar je ontvangt er nog meer als je het voedsel bewaart in een bak die je kunt hergebruiken. Geen aluminiumfolie meer dus!

 8. Groene stroom
  Kies voor groene stroom. De overstap is binnen 10 minuten gemaakt en het is écht niet duurder dan je vertrouwde aanbieder. Echt!

 9. Eet minder vlees
  Het verwerken van vlees kost enorm veel energie. De Vegetarische carnivoor legt het je hier haarfijn uit. Je hoeft echt niet direct vegetariër te worden. Maar het is al een enorm verschil als jij je vleeswaren vervangt voor niet-dierlijke producten of jij je vaste stuk vlees bij het avondeten eens vervangt voor extra groentes.

 10. Was op 30 of 40 graden
  Een klein verschil, maar een groot gebaar voor je leefomgeving. Een 60 graden was is zelden nodig.

  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Feel Good