Voor de nieuwe rubriek ‘Wat verdien je?’ vraagt Glamour aan vrouwen om openlijk te spreken over het enige onderwerp waarover ze liever niet praten: hun salaris. En is er sprake van ongelijkheid tussen mannen en vrouwen op de werkvloer? Hoe vraag je om salarisverhoging? En hoe zorg je ervoor dat je als (jonge) vrouw serieus wordt genomen binnen een groot bedrijf?

De 23-jarige Naomi van Maastrigt trapt af. Zij werkt bij een schoonmaak- en facilitairbedrijf en vervult op dit moment de functie Facilitair Coördinator bij een bekend elektronicaconcern.

Wat heeft je voorkeur, mannelijke of vrouwelijke collega's?
"Ik werk persoonlijk liever met mannen. Ze zijn directer en je komt met hen sneller tot een plan van aanpak. Vrouwen denken vaak te veel na."

Zijn er verder nog verschillen?
"Vrouwen hebben vaak een onderlinge strijd met elkaar. Vrouwen weten dat mannen hun vrouwelijke collega's observeren om te kijken wie het beste is in haar werk. Ze gaan daarom de strijd met elkaar aan. Het draait altijd om wie beter is."

Heb je daar een voorbeeld van?
"De vrouw die ik bij mijn vorige functie verving vond dat ik er niet klaar voor was. Dat zei ze recht in mijn gezicht. Ze wilde niet dat ik haar plek zou inpikken, vermoed ik."

Waar komt dat vandaan denk je?
"Ik denk dat die strijd komt omdat wij ons meer moeten bewijzen dan mannen. De positie van vrouwen en mannen is nog niet gelijk. Ik merk er zelf niet veel van, maar je ziet het wel. De directeuren en managers zijn voornamelijk mannen, een aantal vrouwen daargelaten."

Voel je je als vrouw ondergeschikt?
"Zelf heb ik niet het idee dat ik als vrouw ‘minder’ ben, maar bij de directieleden valt het wel op. Er zitten daar maar twee vrouwen, van de vijftien directieleden."

Hoe komt dat denk je?
"Ik weet niet waar dat mee te maken heeft. Het kan natuurlijk ook aan de ambitie van vrouwen liggen. Niet elke vrouw aast erop om CEO te worden. We leven nog steeds in een cultuur waar vrouwen thuis voor het kind zorgen, ondanks dat we dat niet willen toegeven."

Zie je dat als ongelijkheid?
"Nee. Het is niet dat vrouwen dat niet mogen, maar ze willen het vaker niet. Mannen kunnen sneller zaken en dingen achter zich laten, en vrouwen zitten ermee. Ik merk dat mijn mannelijke manager soms dingen achter zich heeft gelaten waar ik nog mee zit."

Zijn er ook voordelen voor vrouwen?
"Ik denk dat je als vrouw voordelen hebt binnen een bedrijf. Zo krijg je sneller dingen voor elkaar. Bij een IT afdeling vol met mannen, word jij als vrouw toch vaak wat sneller of beter geholpen. Wij vrouwen gooien vaak onze charme in de strijd. Ik groet altijd iedereen op de werkvloer en ben vriendelijk tegen iedereen. Leuk lachen werkt ook altijd."

Hoe voelt het om als vrouw in zo’n groot ‘mannenbedrijf’ te werken?
"Ik moet eerlijk zeggen dat de directie vooral uit mannen bestaat, maar het team waar ik in werk, zijn voornamelijk vrouwen. Dat zijn schoonmakers en receptiemedewerkers. Op kantoor zitten we met 4 vrouwen en 1 man. Met die mannen in het bedrijf heb ik dus weinig te maken, maar ik merkte tijdens mijn tijd als trainee wel dat ik beter met mannen kan werken."

Je bent jong, merk je dat in het bedrijf?
"Ik merk dat mensen vaak het idee hebben dat ik ouder ben. Ik ben nog geen 24, maar heb wel een functie met veel verantwoordelijkheden. Toch onderschatten mensen mij weleens. Er is getwijfeld aan mij of ik op mijn leeftijd al aan een team leiding kan geven. Zulke mensen laat ik graag zien dat ik mijn mannetje sta en het wel kan."

Wat heb je als 23-jarige allemaal moeten doen om deze baan te krijgen?
"Toen ik eenmaal afgestudeerd was, ben ik meteen werk gaan zoeken via onder andere LinkedIn. Daar heb ik een oproep geplaatst en daarnaast heb ik ook op vacatures gereageerd. Mijn huidige manager reageerde op die oproep door me op te bellen. Hij legde me uit waar ze naar op zoek waren en vertelde me dat als ik interesse had in de baan, ik langs mocht komen voor een gesprek. Ik heb destijds twee gesprekken gehad. Twee dagen later was ik aangenomen. Ik heb geluk gehad dat ik gevraagd werd."

Hoe ging de voorbereiding op deze sollicitatie?
"Ik ging blanco in die gesprekken. Zenuwen had ik niet. Ik heb hen verteld dat ik hoopte daar veel te leren. Ik heb mijn verwachtingen gedeeld en gevraagd wat zij van mij wilden. Ook vertelde ik wat ik voorheen allemaal heb gedaan qua studie en projecten. Ik heb een vlotte babbel en dat helpt wel bij een sollicitatiegesprek."

Wat voor werk doe je precies?
"Ik ben Facilitair Coördinator bij een bekend elektronicaconcern. Dat houdt in dat ik onder andere schoonmakers, receptiemedewerkers, servicemedewerkers en leveranciers aanstuur. Ik coördineer de dagelijkse zaken op de werkvloer. Zo vraag ik bijvoorbeeld offertes aan, voer sollicitatiegesprekken en los de dagelijkse problemen op."

Hoe ben je van terecht gekomen waar je nu werkt?
"Afgelopen september begon ik als management trainee. In maart ben ik door mijn manager gevraagd om Facilitair Coördinator te worden bij een nieuwe klant van ons. Normaal ben je minstens een jaar trainee."

Kun je het geluk noemen?
"Ik had geluk dat het nieuwe elektronicaconcern kwam. Als dat bedrijf niet op ons pad was gekomen, had ik deze functie nu niet gehad. Vaak wordt eerst intern gekeken of een functie vervuld kan worden, voordat er een externe vacature wordt geplaatst. Ik had mezelf al bewezen doordat ik eerder noodgedwongen een leidinggevende moest vervangen, omdat er plotseling iemand wegging bij een ander bedrijf in Rotterdam."

Wat voor opleiding heb je gedaan?
"Ik heb Facility Management gestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam. Daarvoor heb ik havo gedaan. Ik koos destijds voor deze opleiding, omdat het heel breed is. Zo had ik vakken als bedrijfskunde, maar ook huisvesting. De organisatorische kant van deze studie beviel me, daar ben ik goed in. Tijdens mijn studie was ik graag projectleider en mensen hadden vertrouwen in mij. Ik neem ook vaak het voortouw om dingen te regelen in mijn vriendengroep."

De hamvraag: wat verdien je?
"€2300 bruto per maand, hiervan houd ik zo'n €1700 over. Hiervoor werk ik 40 uur per week. Ik heb ook een leaseauto gekregen van de zaak met tankpas. Een dertiende maand heb ik niet, maar natuurlijk wel vakantiedagen en vakantiegeld."

Ben je tevreden met je salaris?
"Voor mijn leeftijd en ervaring ben ik hier tevreden mee. Het is mijn eerste 'echte' baan en ik ben pas sinds september werkzaam dus ik mag niet klagen."

Verdiende je al meteen dit bedrag of heb je dit opgebouwd?
"Toen ik gevraagd werd voor mijn nieuwe functie, werd ook het salaris besproken. Ze boden mij een verhoging van €200 aan, waar ik het niet mee eens was. Toen heb ik heel lang nagedacht. In het begin vond ik het spannend om over m’n salaris te praten. Ik wilde de band met mijn manager niet verslechteren, maar ik wilde wel graag €100 meer. Uiteindelijk heb ik het toch gevraagd en een motivatie gegeven waarom ik het verdiende. Met deze baan kreeg ik een hoop nieuwe verantwoordelijkheden en een heel nieuw team onder me. Ook werd ik het gezicht van ons bedrijf. Voor mij goede redenen voor een salarisverhoging. Mijn manager reageerde positief. Mijn advies: vraag altijd naar salarisverhoging. Je hebt niets te verliezen."

Weet je wat je mannelijke collega’s verdienen? Verschilt dat van je vrouwelijke collega’s?
"Geen flauw idee. Er zijn op dit moment geen mannen die hetzelfde doen als ik. Binnen het bedrijf in het algemeen verwacht ik niet dat er verschil is. Ik weet dat natuurlijk niet zeker, maar daar ga ik wel van uit. Naar mijn mening zijn gelijke lonen ook gewoon normaal."

Welke doorgroei mogelijkheden zijn er?
"Ik zou hierna weer naar een andere klant kunnen. Ik kan ook District Manager worden. Dat is een Facilitair Manager over meerdere panden. Ook zou ik door kunnen groeien tot Facilitair Manager. Dan doe je alle facilitaire dingen in een pand. Ik doe nu maar een gedeelte en maak niet alle eindbeslissingen. Kleine operationele zaken mag ik zelf beslissen (mensen aannemen bijvoorbeeld), maar voor grote offertes heb ik toestemming nodig."

Wat zijn jouw eigen ambities verder (binnen of buiten het bedrijf)?
"Ik hoop ooit door te groeien tot Facilitair Manager. Het lijkt me leuker om je eigen pand te hebben en ook die verantwoordelijkheid is voor mij een grotere uitdaging."

En over een geruime tijd?
"Over 10 jaar zou ik mijn eigen adviesbureau willen. Ik denk dat je tijd nodig hebt om te groeien en te netwerken voordat je aan je eigen bedrijf begint. Daarom is het een doel waar ik mezelf de tijd voor wil geven."

Wat trekt je aan het ondernemen?
"Meer vrijheid en zelf beslissingen maken, zonder verantwoording af te leggen."

Heb je al inzicht in een volgende stap?
"Die komt in september, dan loopt mijn contract af en wil ik er weer over praten. Voor die tijd niet, want ik heb net een nieuwe functie en salarisverhoging gehad."