Ik kan niet zo goed tegen veranderingen. Zeg maar gewoon niet. Van de Spar op de hoek die ineens wordt ingewisseld voor een Jumbo (kost minstens een week verwerkingstijd) tot verhuizen van een kleine naar een grote stad, 't is altijd weer wennen tot ik er bijna bij neerval.

Deze dingen herkent iedereen die niet tegen veranderingen kan

1. Verhuizen is per definitie één grote emotionele aangelegenheid
Toevallig ben ik net verhuisd. Voor de derde keer in vier jaar. De eerste keer was een dik drama, want: van Leiden naar Amsterdam en van 23 huisgenoten naar 1 huisgenoot. Deze verandering was zó groot dat ik van schrik het eerste weekend m'n huis niet uit ben gekomen. De tweede en derde keer gingen iets soepeler. Ik bleef in dezelfde buurt in Amsterdam en mijn huisgenoot was zo aardig te accepteren dat we de muren weer in dezelfde kleur zouden verven. Mijn laatste verhuizing was er weer één van het kaliber 'lastig', want: van vriendin als huisgenoot naar vriend als huisgenoot, en van een rustig buurtje naar het hysterische centrum van Amsterdam. Ik struikel zowat over de toeristen en 's nachts wordt mijn voordeur als plee gebruikt, maar het meest last heb ik nog van het feit dat ik geen bloemen meer kan halen bij 'mijn' bloemist.

2. Gedumpt worden of een relatie verbreken is helser dan hels
Kijk, gedumpt worden is natuurlijk nooit leuk, maar voor mensen die niet tegen veranderingen kunnen, is het helemaal dé hel. Zelfs als jij degene bent die heeft gedumpt, is het gevoel daarna oneindig verrot. Het feit dat er zoiets groots in je leven ineens niet meer aanwezig is, is bijna niet te verwerken.

3. Een vakantie boeken is ieder jaar weer een innerlijk gevecht met jezelf
Aan de ene kant wil je dolgraag ieder jaar naar een nieuwe mooie plek afreizen, maar alles in jou schreeuwt (krijst!) dat je de zomer niet voorbij kunt laten gaan zonder minstens twee weken naar dat ene stranddorp te gaan waar je al je hele leven naartoe gaat. Niet dat er daar ook maar iéts te beleven valt, maar ze hebben er wel de lekkerste grillworst. En de lekkerste ijsjes. En de mooiste meeuwen. Heb je jezelf dan tóch zover gekregen (vaak onder dwang van derden) een nieuwe bestemming aan te doen, dan wil je daar eigenlijk het jaar daarop óók weer heen. Want ja, die pizza's daar...

4. Anderen verklaren je voor gek
Mensen vinden je soms lastig te volgen. Want: het is toch leuk als iemand als verrassing een nieuw ingrediënt aan jouw succesrecept toegevoegd? (NEE!). En waarom zou je later in godsnaam weer naar dat dorp in Gelderland terugverhuizen? En waarom kies je al-tijd weer hetzelfde gerecht van de kaart als je uit eten bent? Enfin, mensen vinden je soms een beetje raar. En ach ja, misschien ben je dat ook wel een heel klein beetje.

5. Je bent weer eens huilerig zonder dat je het echt kunt verklaren
Je kunt ieder moment in huilen uitbarsten, maar je weet maar niet waarom. Je wordt niet ongesteld, er is niets ernstigs aan de hand en je hebt gewoon goed geslapen. Maar dan besef je dat die ene verandering (ander werk, een verhuizing, een nieuwe uitdaging), ongetwijfeld de oorzaak is van je labiliteit.

6. Je wordt su-per blij van dingen die je aan vroeger doen denken
Is Sinterklaas nog steeds jouw lievelingsfeest en denk jij met regelmaat terug aan vroeger? En was het vroeger toevallig ook altijd leuker, fijner, beter en gezelliger? Gefeliciteerd, je leidt aan dezelfde kwaal als ik.

7. Je denkt dat je onderbuikgevoel een toekomstvisioen is
En tot slot, nummero 7, je begint aan jezelf en je keuzes te twijfelen als je weer eens een onderbuik gevoel hebt over één of andere verandering. Want: dat zal dan wel geen goede keuze zijn geweest. Niks van waar, geef jezelf gewoon eventjes de tijd: het is gewoon een kwestie van wennen. Heus, Jumbo is zo erg nog niet.