Reality story: "Ik leefde tien dagen zonder telefoon"

Geen Google Maps, WhatsApp, Facebook, Instagram en Spotify

selfie maken op smartphone
Stephanie ReidGetty Images

Ik doe zóveel met mijn telefoon: contact houden met vrienden en familie, bankieren, de weg vinden, de wekker zetten, social media bijhouden, noem maar op. Smartphone is life. Of ja, dat was het. Tot twee weken geleden. Toen ging mijn telefoon plotseling, spontaan, zonder waarschuwing stuk. Dat was het begin van tien lange smartphoneloze dagen.

Telefoon detox

Nu denk je vast: ‘Hoe dan? Bestel gewoon meteen een nieuwe telefoon!’ Dat heb ik ook gedaan. Lang verhaal kort: ik had problemen met het bezorgen én met mijn simkaart. Daarbij was ik ook best benieuwd in hoeverre ik het vol zou houden zonder telefoon. Back to basics, zeg maar.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Ervaring zonder telefoon leven

En dat heb ik gemerkt. De afgelopen tien dagen zaten vol ups en downs, maar uiteindelijk ben ik heel blij dat ik een tijdje zonder mijn virtuele assistent heb geleefd. Hierbij mijn ervaringen, die alle mensen die cold turkey een paar dagen zonder telefoon doorbrengen misschien wel herkennen:

Glamour


1. Van ‘A’ naar ‘B’
Te beginnen met mijn grootste issue zonder smartphone. Je gaat naar een verjaardag, hebt afgesproken in een koffietentje of wil op een nieuwe locatie sporten. Hoe vind je de weg? Met Google Maps natuurlijk. Maar wat nu als je die app niet kunt gebruiken?

Ik ging, zonder daar goed over na te denken, in Amsterdam naar een sportles in de Pijp. Nu woon ik nog helemaal niet lang in onze hoofdstad en ben ik al blij dat ik mijn weg kan vinden in de Jordaan, waar ik nu woon.

Toen ik na de les terug fietste, was ik éven vergeten dat ik geen Google Maps ter beschikking had. Met enkele globale instructies, handige wegwijsbordjes en mijn eigen gezonde verstand zou ik de weg wel vinden (HAHA, niet dus).

In plaats daarvan heb ik een fietstocht van een dik uur afgelegd, ben ik op de een of andere manier op verschillende verlaten en niet-verlichte wegen in een bos beland (het Amsterdamse bos, werd me later verteld) en kreeg ik tussendoor een stuk of vijf paniekaanvallen omdat ik bang was dat ik de weg terug nóóit meer zou vinden en iemand me in de tussentijd zou ontvoeren.

Uiteindelijk heb ik mijn huisje gevonden, dankzij een (letterlijk) uitstekende Westertoren, een paar behulpzame Amsterdammers en (ja, ja, toch wel) mijn eigen richtingsgevoel. Google Maps, het spijt me zeer dat ik een artikel schreef over hoe ik niet met je kan omgaan. Ik zal je nooit meer voor lief nemen.

2. Vermaak
Als ik me verveel, kan ik er altijd van op aan dat mijn smartphone me vermaakt. Een paar uur in de trein reizen? Spotify. Op de universiteit een uurtje pauze? Netflix. Na een lange dag in bed liggen? Facebook, Instagram, Twitter en Snapchat.

Met al mijn vermaaksapps buiten the picture, moest ik wat anders verzinnen. Die drie uur durende treinreis bracht ik door met me, myself and I. In plaats van mijn gebruikelijke hitjes uit de 00’s moest ik het doen met mijn eigen overwegingen en gedachten. Ik ging eens om me heen kijken, herinneringen ophalen met mezelf en diepzinnig nadenken over het leven. Ook eens leuk.

3. Sociale contacten
Normaal gesproken praat ik iedere dag wel met mijn vriendinnen, familie of collega’s. Dankzij de geweldige uitvinding van WhatsApp en groepschats hoef je geen moment uit het leven van je dierbaren te missen. Maar toen mijn telefoon plotsklaps uitviel, ging mijn sociale leven noodgedwongen op stand-by.

Ik kon mijn moeder niet om de paar dagen bellen en vertellen over mijn dag, was niet bereikbaar voor instructies rondom mijn werk en was bovenal niet op de hoogte van alle gesprekken die mijn vriendinnen online voerden. Daarbij vergat ik de helft van mijn vrienden even te laten weten (via de ouderwetse manier: Facebookchat op de computer) dat ze me niet konden bereiken via WhatsApp.

Na een dringend, verward en bezorgd bericht van één van mijn vriendinnen omdat ik maar niet reageerde op haar appjes kwam ik wél tot het besef dat mijn vrienden het zeker wel zouden merken als ik (zonder Google Maps) in dat bos ontvoerd zou zijn geweest. Wel zo fijn.

4. Nergens meer van op de hoogte
Vóór mijn telefoonstop was ik overal van op de hoogte: wie met wie datet, welke afspraken we wanneer gepland hebben en wat mijn favoriete celebrities nu weer uitvoeren. Nu ik al mijn social media apps niet meer bij de hand had, was ik opeens nergens meer van op de hoogte. Ik kon mijn dagelijkse ochtend-, middag- en avondrondje op Facebook en Instagram niet meer uitvoeren.

Voordelen geen telefoon hebben

Na tien dagen besef ik dat het hebben van een smartphone zowel voor- als nadelen heeft. Ik heb beter geslapen, moest meer op mezelf vertrouwen, besteedde meer aandacht aan de mensen die in real life bij me waren en heb meer nagedacht over dingen die ik belangrijk vind. Wat dat betreft raad ik iedereen aan om iets minder tijd door te brengen met je telefoon.

Maar nu ik eindelijk a brand new phone heb, ben ik toch wel blij. Ik kan mijn sociale contacten weer makkelijk onderhouden, kom die ellenlange treinreis weer prima door met een muziekje en heb Google Maps zodat ik niet meer verdwaal. Of in ieder geval bewuster verdwaal.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Feel Good