5 herkenbare struggles voor mensen die niet kunnen omgaan met Google Maps

En daardoor onderweg zo'n vijf keer verdwalen

street style paris fashion week  womenswear spring summer 2020 day nine
Edward BerthelotGetty Images

Vooroordelen; ik hou er totáál niet van. En al helemaal niet als die vooroordelen slaan op de onkunde van vrouwen. Maar één vooroordeel over vrouwen is op mij helaas een beetje (lees: heel erg) van toepassing. Kaartlezen, navigeren, de weg vinden: blijkt best wel moeilijk te zijn. Hoewel Google Maps voor sommigen nog zó handig kan zijn, calculeer ik steevast een kwartier extra verdwaaltijd in om van ‘a’ naar ‘b’ te komen.

Struggels van Google Maps

Google Maps gebruiken terwijl je te voet ergens naartoe gaat, is nog te doen. Maar fietsen met alleen de navigatiestem om je de weg te wijzen, is hel. Hoewel ik me af en toe een enorme sukkel voel als ik wéér met mijn fiets langs de weg vol onbegrip naar mijn telefoon zit te staren, weet ik dat er genoeg anderen zijn die niet (weg)wijzer worden van Google Maps. Herkenbaar? Dan heb jij deze struggles vast en zeker ook.

 1. Afstanden inschatten
  Die stem van de Google Maps-miep in je oren die iedere keer zegt “Sla rechtsaf over 400 meter”. Hoe weet je nu hoe ver 400 meter precies is? Het inschatten (of beter: onderschatten) van hoeveel centimeter de hakken van m'n schoenen zijn, kost mij al moeite. Laat staan als ik moet vertellen hoeveel meter ik op de fiets heb afgelegd.

 2. Straatnamen
  Nog zo’n onduidelijkheid: wanneer je te horen krijgt dat je “linksaf richting de Stationsstraat” moet fietsen. Als ik wist in welke straat ik me op dat moment bevond, zou ik Google Maps helemaal niet nodig hebben, vriend. Dus wáárom zou die straatnaam de zaak ook maar enigszins verduidelijken?

 3. Verkeerde afslag
  Wanneer je (bijna) moet afslaan, vertelt Google Maps je dat. Probleem is dat wanneer “sla rechts af” klinkt, je vaak niet de eerstvolgende straat in moet. De navigatiestem probeert je - erg attent, hoor - op tijd duidelijk te maken dat je ergens naartoe moet. Maar wanneer er drie wegen vlak achter elkaar liggen, is het aan jou om te gokken welke afslag je moet hebben.

 4. Gewoon rechtdoor moeten
  Het meest verwarrende aan Google Maps is misschien wel een straatnaam die overloopt in een andere straatnaam. Wanneer de app je vertelt dat je “linksaf en dan rechtsaf” of “rechtsaf en dan linksaf” moet gaan, betekent dat vaak dat je gewoon rechtdoor moet fietsen. Eer je dat doorhebt, ben je weer tien minuten, een paniekaanval en meerdere gevaarlijke verkeerssituaties verder.

 5. Verkeershinder
  Oké, Google Maps kan hier weinig aan doen. Maar wanneer je een weg niet kunt inslaan omdat er sprake is van werkzaamheden, een ongeval of een opstopping, is je hele route van slag. De app moet een nieuwe route voor je berekenen (en eerlijk is eerlijk: dat doet Google Maps vrij snel), maar in dat moment van berekening fiets je maar gewoon een kant op en raakt de app in de war. En van een rustige “probeer om te keren” raak je zelf spontaan in de stress.

  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Feel Good