Wat je wilt weten over jong moeder zijn

Spoiler: het is magisch en eenzaam

alles-weten-jong-moeder-zijn
Jonathan Gallegos

Jong moederschap is een onderwerp waar de meningen over verdeeld zijn. In Nederland ligt de leeftijd waarop vrouwen voor het eerst moeder worden internationaal gezien vrij hoog. Ikzelf ben met mijn eind twintig een redelijk jonge mama. In mijn vriendenkring zijn de meeste hard bezig met carrière maken en sommigen studeren zelfs nog. Als ervaringsdeskundige vind ik dit de opvallendste dingen van jong moeder worden.

 1. Vruchtbaarheid
  Vrouwen zijn het meest vruchtbaar tussen de 20 en 25 jaar en dat is biologisch gezien ook de beste leeftijd. Toch roept het veel vragen op als je inderdaad jong aan kinderen begint, omdat het sociologisch gezien beter is nog even te wachten. Een veel gehoorde uitspraak is:"Ben je niet erg jong voor een kindje?"

 2. Een van de eerste
  Dat je een van de eerste bent die aan kinderen begint heeft voor- en nadelen. Zo zien jij en je beste vrienden elkaar opeens heel weinig, omdat je geen tijd meer hebt voor de dingen die jullie samen deden. Een festival bezoeken is een veel gedoe met een oppas en borstvoeding en plan je dus lang van te voren in, maar zelfs een middagje shoppen is een hele heisa (met baby is dat een drama). Ook heb je niet eens meer zo’n zin in veel sociale dingen. Want niets of niemand kan de gezelschap van je baby overtreffen, andere mama's weten dat. Maar als jij de enige mama in jouw vriendenkring bent, kan dat soms eenzaam zijn. Wat wél leuk is, jouw kindje wordt extra verwend door al je vrienden en vriendinnen.

 3. Back in shape
  Misschien heb ik extra veel geluk, maar ik denk dat vrijwel iedere jonge moeder erg snel weer back in shape is na de zwangerschap. Natuurlijk zijn de tekenen dat je zwanger bent geweest heel mooi en iets om trots op te zijn. Maar het is ook gek dat je na negen maanden met een extreem vreemd figuur rond gelopen te hebben je je hele oude figuur kwijt bent. De elasticiteit van je huid wordt minder naarmate je ouder wordt en je huid zal dus ook minder goed terugveren hoe ouder je moeder wordt.

 4. Slapeloze nachten
  Die slapeloze nachten hakken er bij iedereen aardig in, maar hoe jonger je bent hoe makkelijker je de volgende dag opstaat. Als je mid-twintig bent reageer je fysiek en mentaal toch beter op een nacht doorhalen dan een eind-dertiger.

 5. In een dag volwassen
  Als je niet al vroegvolwassen was dan word je dat wel als je een kind hebt gekregen. Je perspectief verandert letterlijk van de ene op de andere dag. Zelfs al lijk jij echt de eeuwige student te zijn en doe je niets anders dan netflixen, borrelen en ontbijten met chips en cola, zodra je zwanger bent, kom je daar direct van terug. Alsof het magie is. Opeens is een sigaret roken van een guilty pleasure veranderd in rokers mogen mijn kindje niet eens aanraken. Dat heeft ook te maken met het feit dat je alles in het kwadraat ervaart en dat je jouw kind met je leven wilt beschermen.
  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Kinderen