De 11 struggles van jong moeder (willen) worden

Je voelt je ineens erg verbonden met online vreemdeling 'blijemama90'

struggles-jong-moeder-willen-worden
Daiga Ellaby

Nu flexwerken en freelancen helemaal geïntegreerd zijn in het werklandschap, lijkt het ineens weer 'te mogen': jong moeder worden. Qua onder meer gezondheid, flexibiliteit en de kleinere generatiekloof is dat positief, maar het kan ook een beetje spannend zijn om 'jong' zwanger te zijn, want jouw omgeving is waarschijnlijk met heel andere dingen bezig. Ben jij zwanger/jong moeder/hoop je binnenkort zwanger te raken, dan herken je je vast in de onderstaande struggles.

 1. Advies is ver te zoeken
  Helaas is jouw ultieme bron van informatie - oftewel, je vriendinnen-WhatsApp-groep - ineens ontoereikend. Dus struin je alle babyfora af en voel je je ineens heel verbonden met online vreemdelingen als 'blijemama90'.

 2. Leeftijd-shaming
  Ook al lijken meer vrouwen deze dagen weer jong voor het moederschap te kiezen, nog lang niet iedereen is eraan gewend - of het ermee eens. Regelmatig krijg je dan ook de schaamteloze vraag 'hoe oud bén je dan?' als je je blije nieuws deelt. Soms zelfs van de artsen in het ziekenhuis.

 3. Het carrière-dilemma
  Je getalenteerde, gedreven en vooral hotte collega's van eind twintig/begin dertig roepen om de haverklap: "ik moet er nog niet aan dénken" en verklaren je soms voor gek als je zegt dat je de vrijdagmiddagborrel met liefde om zou ruilen voor een mama-middag.

 4. Mommy not invited
  Zelfs als de baby nog niet eens geboren is, merk je al een shift in bepaalde contacten. Via via hoor je dat je voor het huisfeestje van je oude studiegenootje niet bent uitgenodigd en dat ook je vriendin haar verjaardag in de club zonder jou viert...

 5. Mommy don't care...
  Maar eigenlijk vind je het toch ook wel ongepast om als (letterlijk) nuchtere, aanstaande moeder tussen de beschonken mensen te staan, dus maak jij je klaar voor een Netflix-marathon.

 6. Twee lijnen
  Eigenlijk zit je niet echt meer op één lijn met mensen die je als in-crowd beschouwt. Niet dat je niet over andere dingen dan jouw (toekomstige) baby wilt praten, je kán gewoon over niets anders praten.

 7. What to wear?
  Word je een grote-panty-plus-jurkjes-, een legging-met-wijd-t-shirt-, een tuinpak-, of een alles-positiekleding-mommy-to-be? The struggle is real.

 8. Ongewenst advies
  Ouder en wijzer, is wat veel mensen in je omgeving denken dat in deze situatie opgaat, zelfs als ze zelf geen kinderen hebben. Dus zit je minstens een paar keer per dag met een half oor te luisteren naar de 'goedbedoelde adviezen' die in werkelijkheid nergens op slaan.

 9. Ongewenste vragen
  'Was het gepland?' Ja, en bij sommige dertigers niet. 'Is de vader in beeld?' Ja, het was onze gezamenlijke keuze en daarnaast: hoe durf je?

 10. Taalgebrek
  Zit jij dan braaf de 'potverdories' en 'súpers' te oefenen terwijl je vrienden grotemensenwoorden gebruiken om zich uit te drukken.

 11. Vooroordelen
  En dan zijn er altijd nog de vooroordelen dat 'jong moeder worden je leven verpest', dat je 'te jong bent om een ander mens op te voeden' en dat 'je zoveel opgeeft'. Gelukkig weet je in je hart dat het je leven juist verrijkt, dat een kind opvoeden op elke leeftijd lastig is en dat wat je terugkrijgt voor de dingen die je opgeeft duizendmaal mooier is.
  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Kinderen