Voor eens en voor altijd duidelijk: de zoenetiquette

Scheelt een hoop zwevende wangen en luchthappen

People, Facial expression, Smile, Fun, Friendship, Happy, Summer, Vacation, Human, Tree,
Joel Valve - Unsplash

Na de zoveelste blunder (lees: zwevende wangen en ongemakkelijke blikken) is Glamour's Nikki het zat. Ze zoekt de zoenetiquette voor je uit.

Verjaardagen, huwelijken, borrels en zelfs begrafenissen waar ik kom, allemaal hebben ze een ding gemeen. Nee, het is niet tante Gerda die weer te diep in het glaasje heeft gekeken (hoewel dit ook ongetwijfeld een gemeenschappelijke factor is). Ik heb het over die ongemakkelijke zoenetiquette.

Define the relationship
Want ooms en tantes geef je drie zoenen, je wiskundeleraar krijg een vriendelijke hand, de vriend van zus ontvangt één kus - ga zo maar door. Het lijkt wel of alle vriendschappen worden gedefinieerd door het aantal kussen dat je geeft ter begroeting.

Overal anders
En of dit nog niet verwarrend genoeg is, is de standaard overal weer anders. Onder de rivieren begroet men elkaar met drie kussen (tenzij je echt goede vrienden bent). In Frankrijk geven ze er twee, in Griekenland beginnen ze rechts en eindigen ze links; ik hou het allemaal niet meer bij.

Ongemakkelijk
Awkward turtle als ik ben zorgt dit gezoen ook voor erg veel gestuntel (lees: hoofden die tegen elkaar aanstoten, zwevende wangen en luchthappen).

Universele zoenetiquette
Ik ben het zat. Daarom stel ik voor dat we voor eens en voor altijd een universele zoenetiquette opstellen. Op deze manier voorkomen we een hoop gênante situaties.

De onbekende
Ontmoet je iemand voor het eerst? Dan geef je deze persoon een hand en stel je jezelf voor. Nee, het is niet afstandelijk, het is gewoon handig. Volgende keer mag je zoenen.

Familie
Alle ooms, tantes, opa’s en ga zo maar door, krijgen drie zoenen. Uitzonderingen hierop zijn je eigen gezin, leeftijdsgenoten (mits je goed bevriend met ze bent. Is het neef Bert die je eens per drie jaar spreekt op de familiereünie? Drie zoenen. ) en baby’s. Een baby drie kussen geven is namelijk geen porem.

Vrienden en vriendinnen
Een kus, gevolgd door een eventuele knuffel. Hier zijn geen harde regels voor, bij je vrienden mag je zoveel zoenen geven als je wil.

Collega’s
Kom je een collega tegen in het wild? Define the relationship in je hoofd. Spreek je hem alleen bij het koffiezetapparaat? Drie zoenen. Deel je met je collega in kwestie tips over beste shampoo? Eén zoen. DTR’en is key.

Aanhangels
De neef van je vriendin, het vriendje van je grote zus; allemaal aanhangsels. Ook hier geldt de gulden DTR (define the relation) -regel. Let wel: drie zoenen zullen minder vriendschappelijk over komen dan één.

Studiegerelateerde mensen
Je loopt per ongeluk je studieloopbaanbegeleider tegen het lijf op de tennisclub. Dit is gelijk een lastige. Tenzij je van plan was om je scriptie met hem of haar te bespreken, is het beste om te doen elkaar gedag zeggen en doorlopen. Hou studie en privé gescheiden.

Bakje overig
In het bakje overig vind je onder andere je oude oppas, je pukkelige klasgenoot uit de brugklas en iemand waarmee je ooit een studieproject hebt moeten doen. Bedenk voor jezelf; heb ik überhaupt zin om hier een gesprek mee aan te knopen? Baseer hier het aantal zoenen op. Snel wegwezen? Drie zoenen. Zin in een trip down memorylane? Ga voor de vriendschappelijke één zoen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Feel Good