Glamour’s boekenclub: recensie over ‘Hoor me’ van Yolanda Hadid

Glamour's boekrecensent oordeelt of het boek de moeite waard is om te lezen

hoor-me
Yolanda Hadid

Glamour tipt je graag fijn leesvoer, boekrecensent Saraï van Well beoordeelt of het boek de moeite waard is. Ditmaal 'Hoor Me' van Yolanda Hadid.

Als topmodel vliegt ze de hele wereld over, ze ontmoet de grootste sterren en krijgt drie prachtige kinderen die in haar voetsporen treden. Maar ondertussen openbaren zich symptomen van een slopende ziekte, later gediagnosticeerd als Lyme. Yolanda Hadid pende haar verhaal neer in het ontroerende portret ‘Hoor me’.

'Picture perfect'
Je vergapen aan het leven van een celebrity op Instagram, we zullen het allemaal wel eens gedaan hebben. Foto’s bekijken van zongebruinde benen, slanke lijven en perfect gestylde haren. Maar achter deze indrukwekkende Instagramfeeds gaat vaak een wereld schuil waar we geen weet van hebben. In het 328 pagina’s tellende boek ‘Hoor me’ neemt Yolanda Hadid je mee in de emotionele rollercoaster van haar leven.

Opgegroeid op een boerderij in Papendracht bracht ze haar jeugd door tussen de paarden. Op haar zestiende wordt ze gescout door een modellenbureau, vliegt ze de hele wereld over en zegt ze Nederland vaarwel om in Amerika te gaan wonen. Ze geniet van het leven, ontmoet vastgoedmagnaat Mohamed Hadid met wie ze drie kinderen krijgt. Voor de buitenwereld lijkt het op een ‘picture perfect’ leven, maar haar gezondheid gaat hard achteruit. Na een jarenlange zoektocht vol onzekerheid komt dan eindelijk de diagnose: Lyme. Een slopend ziektetraject met bezoeken aan meer dan honderd doktoren volgt. Dat allemaal terwijl ze een gezin onderhoudt en onderdeel is van de populaire realityserie ‘The Real Housewives of Beverly Hills’.

Keukentafelgesprek
‘Het enige wat ik wil is mensen steunen en hen informeren over het mysterie van een chronische ziekte. Ik zag hoe ze vocht voor haar leven, onvermoeibaar werkte en stapje voor stapje herstelde. Meer dan wat ook wilde mijn moeder mensen een routebeschrijving van haar reis geven’, het is het voorwoord van dochter Gigi Hadid dat de autobiografie doeltreffend weet samen te vatten.

Hoor me’ leest alsof Yolanda Hadid tegenover je aan tafel zit en als een goede vriendin haar verhaal met je deelt. Geen detail wordt gespaard, Hadid is open en laat haarzelf van haar meest kwetsbare kant zien. Ze vertelt over de evenementen die ze bijwoonde, maar waar ze niet veel van meekreeg omdat ze in elkaar zakte. Daarnaast praat ze openhartig over haar huwelijk met muziekproducent David Foster. Naarmate haar gezondheid verslechterde kwamen er scheuren in hun relatie. Hij had het druk, was veelal bezig met de buitenwereld en vond het lastig om met de ziekte van zijn vrouw om te gaan. Hadid is open, maar wijst niet met de vinger.

Kinderen boven alles
Ze neemt je mee in haar ziekteproces en beschrijft de vele dokterstrajecten die ze heeft gevolgd, waarvan het merendeel zonder echt resultaat. Toch houdt ze hoop. Het mooie aan de autobiografie is dat Hadid zich geen een keer opstelt als slachtoffer, ze ziet haar ziekte als hoger doel in het leven om mensen te kunnen helpen. Met als hoofddoel om voor haar kinderen Bella en Anwar, die beide ook de ziekte hebben, een medicijn te vinden. Hadid praat met veel passie over haar kinderen, die ze beschrijft als de zonnestralen in haar leven, haar engelen. Deze passages beschrijven niet alleen de vrolijke momenten in haar leven, maar zorgen tevens voor de meest ontroerende momenten in het boek waarbij je de tissues maar beter bij de hand kunt houden.

Conclusie
Yolanda Hadid heeft met ‘Hoor me’ een intrigerend, prikkelend maar vooral leerzaam portret neergezet. Waarmee ze de deur opent voor de vele mensen in de wereld die te maken hebben met Lyme of een andere chronische ziekte.

Hoor me van Yolanda Hadid, via Bol.com voor €22,50.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur