'Drankhangen' is de nieuwste trend om te ontspannen

We love it

Kalsarikännie
Getty Images

Scandinavië is lekker bezig wat betreft trends. Na het Deense hygge (gezelligheid) en Zweedse lagom (balans) introduceert Finland nu een nieuw concept: kalsarikännie, oftewel drankhangen. Het idee is simpel: bankhangen met alcoholische versnaperingen, snacks en je favoriete series.

Dronken in lange onderbroek
Kalsarikänni is geen nieuw verschijnsel, Finnen doen het al jaren. Begrijpelijk, gezien alle donkere uren in een agrarisch, dunbevolkt land. Kalsarikänni betekent letterlijk ‘lange onderbroek’ (kalsari) en ‘dronken’ (kännit).

Dacht je dat het nippen aan je wijntje in je pyjama op de bank niet cool was? Think again. Niks geen avond in de kroeg. Al chillend en drinkend je vrijdagavond doorkomen is hip. Naast dat flesje rood, een pizza en een nieuw seizoen van Riverdale is vooral het dragen van een comfortabele outfit en comfy setting een must. Daar kunnen wij wel inkomen.

Geluksindex
De Finse journalist Miska Rantanen (51) schreef een boek over dit concept en legt aan NRC uit: ‘De term is heel eenvoudig: thuis of in een huiselijke omgeving alcohol nuttigen. In je ondergoed of andere makkelijke kleding, zonder de intentie het huis te verlaten en zonder enige vorm van prestatiedruk.’ Hij schreef het boek met een knipoog naar al die andere lifestyletrends, maar benadrukt ook het belang van drankhangen: volgens hem is het dé reden dat Finland zo hoog scoort op de geluksindex van de Verenigde Naties.

Tijd voor ontspanning
De journalist besloot dat het tijd werd de wereld bekend te maken met de Finse filosofie van de ontspanning. Hij maakte er een how to-gids van, met onder meer voorschriften over de juiste hoeveelheid alcohol voor een drankhangsessie en de soorten drank die zich er best voor lenen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Feel Good