11 herkenbare dingen voor iedereen die 11e van de 11e viert

Wanneer de rest van Nederland niet begrijpt dat carnaval dit weekend al begint

herkenbaar-vieren-11de-van-de-11de
Getty Images

Het is dit weekend 11 november. Voor Limburgers en Brabanders (en andere exotische Nederlanders) betekent dat maar één ding: carnaval! Jazeker, op de 11e van de 11e, klokslag 11:11 luiden we een nieuw carnavalsseizoen in.

En man, o, man, wat hebben we daar in het Zuiden ieder jaar zin in. Daarom somt Glamour 11 dingen op die herkenbaar zijn voor iedereen die 11-11 viert. Alaaf!

 1. Het moment is EINDELIJK daar
  Hang de (rood, geel, groene) vlag uit, want het carnavalsseizoen is ein-de-lijk weer begonnen! Hier kijk je al naar uit sinds die trieste, trieste dag die aswoensdag heet. Waar de meeste mensen uitkijken naar Kerstmis of Sinterklaas, kijk jij ieder jaar weer uit naar de vasteloavend.

 2. Wekenlang verheugd
  Je maakt al wekenlang iedereen om je heen gek met de voorbereidingen voor deze dag. En wanneer niet-carnavallers een afspraak met je proberen te plannen op 11 november, reageer je verbaasd. Niemand zou die dag iets anders moeten doen dan verkleed op straat feestvieren. Punt.

 3. Verkleden
  Je bent al maandenlang een outfit aan het plannen. Een spijkerbroek en een trui? Dat kan écht niet. Voor het begin van het carnavalsseizoen moet je all out gaan. Of je nu zelf een outfit in elkaar knutselt, een pakje van vorig jaar aandoet of iets nieuws koopt; originaliteit is key. Dat neem je als ware carnavallist minstens zo serieus als een burger zijn stemrecht.

 4. De hele dag feesten
  Je viert de hele dag feest. Van ’s morgens vroeg (liefst vanaf 11:11) tot ’s avonds laat (probeer maar eens te stoppen met feesten om 23:11, dat lukt nooit!). Heel vroeg opstaan en ’s middags al aan het bier zitten; het kan allemaal met 11-11.

 5. Alleen maar bekenden
  Je hele dorp is present. En het dorp daarnaast. En het dorp dáárnaast. Eigenlijk is gewoon iedereen die je kent uit je jeugd daar. Als je ondertussen verhuisd bent naar een stad buiten Brabant en Limburg, dan ga je hier speciaal voor terug.

 6. Carnavalsmuziek
  En of je gaat meeblèren met alle goeie ouwe carnavalsliedjes. Het liefst in dialect. Beppie Kraft en Fabrizio worden weer met open armen ontvangen.

 7. Winter is coming
  11 november is het keerpunt in de seizoenen, waarbij de herfst officieel overloopt in winter. Want wanneer je een hele dag buiten spendeert met af en toe een bierdouche en een bui, besef je pas hoe koud het buiten is geworden. Onder je carnavalspakje draag je lagen en lagen met skikleren.

 8. Iedereen wil vrij
  Het is dat 11 november dit jaar in het weekend valt. Wanneer dit niet zo is, moet heel carnavalvierend Limburg en Brabant vrij vragen op werk, spijbelen op school of een college skippen.

 9. Wat is Sint-Maarten?
  Van die gesprekken met mensen over 11 november.
  Jij: “Ga je ook 11-11 vieren?”
  De ander: “Nee joh, ik ben toch veel te oud voor Sint-Maarten.”
  Jij: “Wait, what?”

 10. Wat is 11-11?
  Mensen die geen carnaval vieren snappen überhaupt niet wat 11-11 is. “Huh, maar carnaval is toch pas in maart of zo?”

 11. Dit smaakt naar méér
  Als je carnaval dan eindelijk ingeluid hebt, moeten die verkleedkleren weer in de kast. Nadat je van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat met al je oude vrienden gedronken, gelachen en gefeest hebt, wil je méér carnaval. En dan moet je dus nog heel lang wachten. HEUL lang. Het is bitterzoet, mensen.
  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Feel Good