Goede voornemens die we ieder jaar weer zien terugkomen

En waar we ons uiteindelijk bijna nooit aan houden

Jonge lachende vrouw
FlashpopGetty Images

We zien een nieuw jaar – bewust of onbewust – altijd als een frisse start. Een nieuwe kans om dingen beter te doen. Vooral als je behoefte hebt aan een beter jaar. Je weet wel, wanneer je je erg kunt vinden in de titelsong van Friends en het afgelopen jaar gewoonweg jouw jaar niet was. Voor 2020 kunnen we wel stellen dat dit gewoonweg niemands jaar was.

We besluiten dat de toekomst hoe dan ook beter moet worden en maken plannen voor het nieuwe jaar. Probleem is dat we ieder jaar dezelfde plannen lijken te maken, waar we ons vervolgens heel januari aan houden, om er rond februari weer mee te kappen. (Of ben ik de enige die dat doet?) Zou 2021 dan eindelijk de uitzondering zijn?

Helemaal niet erg om je plannen over een andere boeg te gooien, hoor. Het levert ons een lijstje vol goede voornemens die (bijna) nooit uitkomen op. Dit jaar proberen we ons hier écht aan te houden.

 1. Meer sporten
  Sportscholen cashen niet voor niets flink in januari. Zo ongeveer heel Nederland – wat zeg ik, heel de wereld – neemt zich ieder jaar voor om meer te sporten. Je ziet een ‘sport in januari gratis’-aanbieding voorbijkomen en bent meteen verkocht. Om vervolgens de rest van het jaar vast te zitten aan een sportschoolabonnement waar je nooit gebruik van maakt.

 2. Gezonder eten
  Hoort in hetzelfde straatje thuis als ‘meer sporten’. Na een flinke eet-marathon tijdens de feestdagen besluit je in januari alleen nog maar gezonde dingen te eten. Werkt even, totdat er weer een nieuwe burger verkrijgbaar is bij McDonald’s, je voor een afhaalpizza gaat omdat je geen tijd hebt om te koken en iemand je op taart trakteert.

 3. Minder Netflix kijken
  Wanneer je hoogtepunten van het afgelopen jaar bestaan uit de beste series die je op Netflix zag, krab je je wel even achter de oren. Ja, je hebt genoten van die series, maar de beste herinneringen maak je toch echt zelf.

 4. Stoppen met roken en minder alcohol drinken
  Ieder jaar willen we ‘slechte gewoontes’ weer afleveren. En ja, een maandje zonder sigaret of een feestje zonder alcohol is best vol te houden. Maar cold turkey van de ene op de andere dag al je ‘slechte’ gewoontes afzweren, is gedoemd te mislukken.

 5. Je telefoon minder vaak gebruiken
  Nog zo’n verslaving: je dagelijkse telefoongebruik. Op het moment dat je beseft dat je wel héél veel tijd met je beste vrind Samsung of Apple doorbrengt, besluit je volgend jaar minder naar je scherm te kijken. Nou, zonder telefoon leven is zeker een aanrader, maar ook een stuk lastiger dan je denkt. Kijk maar eens naar de docu The Social Dilemma.

 6. Een oude of nieuwe hobby nemen
  We hebben allemaal wel iets wat we al jaren (meer) willen doen, maar waar we nooit echt aan toekomen. Pianolessen nemen, je foto’s in fotoalbums plakken, je schaatsen onder het stof vandaan halen, iets schilderen, noem maar op; je neemt het je voor, haalt de benodigde spullen in huis, om ze vervolgens weer een jaar in de kast te laten liggen.

 7. Meer tijd doorbrengen met vrienden en familie
  Het is ook de invloed van de kerstdagen en de ‘vrede op aarde’, ‘waardeer wat je hebt’, ‘ben samen met je familie’-spreuken. Je neemt je voor meer tijd te spenderen met alle mensen van wie je houdt (en dat zijn er een hoop). Maar door werk, een nieuwe (of oude) liefde en drukke agenda’s is het moeilijk om wekelijks tijd te vinden voor je dierbaren. Je stuurt ze daarom maar een appje (oh nee, je zou minder op je telefoon zitten) of ziet ze op het volgende (familie)feestje (waar je geen alcohol drinkt en niet rookt, weet je nog?). Op afstand natuurlijk, zolang de coronacrisis er is.

  Ze mogen dan misschien niet altijd uitkomen, maar hé, goede voornemens horen bij een nieuw jaar. Als je ieder jaar realistische doelen stelt voor het nieuwe jaar en ze netjes uitvoert, dan heb ik natuurlijk niets gezegd. Ben je vastbesloten 2021 tot je beste jaar tot nu toe te maken? Trek je dan vooral niets aan van mijn pessimisme en go for it!

  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Kerst