Het perfecte Oud en Nieuw-spel: 'Who's the man?'

Nu je toch met je hele vriendengroep bent

nieuw-jaar-oud-nieuw-spel-who-the-man-regels
Chris WeeksGetty Images

Ben je nog op zoek naar een leuk spel voor Oud en Nieuw? Eens een keer wat anders dan Mens Erger Je Niet of Monopoly? Glamour tipt: Who’s the Man?.

Alle spullen in huis
Het spel draait om het omschrijven, uitbeelden en raden van bekende personen. De benodigdheden heeft iedereen gewoon in huis. Gebruik een pen, papier en een lege doos of kom. Je kunt het spel met vier tot twintig deelnemers spelen.

Voorbereiden
Ter voorbereiding krijgen alle deelnemers een paar lege briefjes. Het aantal kun je zelf bepalen en is afhankelijk van de hoeveelheid deelnemers. Meestal worden ongeveer twintig briefjes in totaal gebruikt. Verdeel de deelnemers in groepen van minstens twee personen.

Namen schrijven
Iedere deelnemer schrijft een naam van een bekend iemand op een briefje, die vervolgens in de doos gaat. Het mag een onbekend iemand zijn, die iedereen uit de groep spelers wel kent; een bekende Nederlander of buitenlandse celebrity; of een persoon die niet in de werkelijkheid bestaat, zoals een personage of cartoon.

Drie rondes
Er zijn drie rondes. Elke ronde duurt per deelnemer een minuut. In de eerste ronde mag iemand een briefje uit de doos nemen, en de persoon die op het briefje staat omschrijven. Daarbij mag hij de naam van de persoon, een vertaling of woorden met hoofdletters niet gebruiken.

Beschrijven
Als de ploeggenoten van degene die de persoon beschrijft het juist raden, krijgt het team een punt en mag een nieuw briefje uit de doos worden gepakt. Dit gaat een minuut lang door, tot het andere team aan de beurt is. De teams blijven minuut na minuut personen omschrijven, tot alle briefjes op zijn.

Een woord
In de tweede ronde gaan alle briefjes terug in de doos. Alles werkt hetzelfde als in de eerste ronde, maar nu is het de bedoeling dat de personen op de briefjes in één woord worden omschreven.

Uitbeelden
De derde ronde draait om het uitbeelden van de personen op de briefjes. Ondertussen hebben de deelnemers de namen al twee keer voorbij zien komen, waardoor het raden makkelijker wordt. Bij het uitbeelden mag geen geluid worden gemaakt.

Het team met de meeste punten, wint het spel. Have fun!

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Feel Good