5 opruimtips uit Marie Kondo's opruimshow op Netflix

Deze vrouw is je nieuwe huis-heldin

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

De opruim-show van de Japanse Marie Kondo op Netflix. Wie heeft hem al gezien? Wie is al bekeerd? Handen in de lucht. Ben je er nog niet bekend mee, of trekt het je niet, lees dan vooral door.

Van boek naar Netflix
Eerst was er het boek van de buitenaards schattige en blije opruimgoeroe Marie Kondo. De veelbelovende titel: Opgeruimd. De manier om rust en orde in je leven aan te brengen, zorgde er al voor dat veel mensen aan het opruimen sloegen. Nu boort ze een nieuw publiek aan én levert ze bewijs dat haar methode ''life changing'' is, dankzij een Netflix-serie waarbij ze bij mensen thuis opruimles geeft.

Opruim-methode
De methode van Marie Kondo is dat alle spullen in je huis een ''spark of joy'' moeten geven. Dus bij alles wat je tijdens het opruimen in je handen houdt, moet je je afvragen of je er écht blij van wordt. En dat opruimen gaat volgens Marie het beste per categorie, niet per plek. In haar methode zijn er vijf categorieën: kleding, boeken, papierwerk, komono (badkamer, keuken, overig) en als laatste spullen met emotionele waarde.

Kookvideo's met resultaat
Dan nu de Netflix-show. Het heeft dezelfde meditatieve werking als kookvideo's kijken. Maar waar kookvideo's over het algemeen geen groter resultaat bereiken dan meer kennis (overal citroen op doen – Jamie Oliver), ga je door Marie Kondo ook echt handelen. De kans is heel groot dat je direct je kledingkast of keukenlades induikt om de boel uit te zoeken en te reorganiseren. Doe je dat niet en ga je gewoon door met Netflix kijken, dan begin je er misschien aan na je eerste lading kleding die uit de was komt.

Opvouw-methode
Kleding is namelijk een belangrijk onderdeel bij Marie Kondo. Haar opvouw-methode is een soort populaire spin-off van het opruimen in het geheel. In de Netflix-show doet ze het ook elke keer voor, maar hieronder een video.

Geloof de citaten
Heb je nog een laatste duwtje nodig, dan hier wat fijne quotes van de 34-jarige Marie Kondo:

"Het gevoel van een 'spark of joy' wordt sterker en herken je meer naarmate je langer op blijft ruimen."

Nadat iemand in de Netflix-show een shirt op de stapel wegdoen mietert, wijst Marie: “Je moet wel aardig zijn. Elk kledingstuk dat je wegdoet moet je bedanken.” Kijk maar even of je dat doet, maar baat het niet dan schaadt niet, zullen we maar zeggen.

“Opvouwen is niet alleen je kleding kleiner maken. Het is een mogelijkheid om tegen je kleren te praten en ze te bedanken. Door dit te herhalen ga je van het vouwen houden."

“Het kan tijdens het opruimen lijken alsof het een grotere rommel is dan voorheen. Wees niet bang. Als je het stap voor stap doet bereik je altijd je doel.”

Dus, kijken, kijken, opruimen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Feel Good