"Ik leef belachelijk boven m’n stand"

Aan deze luxe dingen geeft columnist Lianne Marije geld uit dat ze helemaal niet heeft

sex and the city
Brian AchGetty Images

Lianne Marije Sanders (30) woont in Amsterdam en leeft een heel normaal leven. Een beetje werken, eten, slapen en soms over een stoeptegel struikelen. Ze schrijft het liefst over wat haar bezig houdt.

Elke maand probeer ik weer m’n torenhoge huur bij elkaar te sprokkelen met stukjes schrijven. En voordat mijn geliefde huisbaas dat bedrag van m’n rekening schrijft, zie ik het al in alle hoeken en gaten verdwijnen. Laatst nam ik m’n levensstijl eens onder de loep en concludeerde ik: ik leef belachelijk boven m’n stand. Let op:

Onzinnig duur eten

Ik zou geen millennial zijn als ik niet hou van avocado’s, maar in een lunchtentje een geroosterde boterham met die geplette groene vrucht eten voor elf euro is natuurlijk van de zotte. Toch doe ik dat. Laatst compenseerde ik m’n idiote lunchgedrag met een bezoekje aan de Lidl. Er ging een wereld voor me open, zó goedkoop. Ik werd helemaal gelukkig. Maar ja, ik was een pak crackers vergeten dus liep daarna nog even langs de Marqt. Daar haalde ik die krengen voor ongeveer hetzelfde bedrag als m’n gehele boodschappentas bij de budgetsuper.

Massages

Ik heb mezelf ooit wijsgemaakt dat ik niet hoef te bezuinigen op zelfzorg. Want wie goed voor zichzelf zorgt, zit beter in z’n vel en voelt zich gelukkiger. Maar een massage is minimaal tachtig euro. Dat is Heel Veel Geld. Daar kun je twee weken boodschappen van doen. Toch geef ik dat soms uit in een uurtje. En dan vraagt zo’n vrouw ook nog: ‘Volgende week weer?’ Ja, als jij het betaalt.

Bloemen

Bloemen vallen voor mij ook onder zelfzorg, want: gezellig. En van gezelligheid word ik blij en dan trippel ik net wat gelukkiger door m’n ministudio. Ik denk altijd maar zo: mijn studio is zo klein dat het niet uitmaakt waar ik de vaas met bloemen neerzet, want dat ik ‘m toch wel kan zien vanaf m’n bed, tafel, bank en keukenblok. En zo praat ik die wekelijkse bos van een tientje weer goed.

Skincare

Toen ik dertig werd, dacht ik: nu is het afgelopen met de zonnebankjes, goedkope drogisterij crèmes en scrubben met een scrubhandschoen. De eerste rimpels tekenen zich namelijk al af op mijn voorhoofd, dus ik wilde de boel goed verzorgen. Ik begon me te verdiepen in huidverzorging en stuitte op véél onzin voor nóg meer geld, maar vond uiteindelijk een lijn waar alle ingrediënten inzaten die ik nodig had. Maar ja, wel vijftig euro per potje. En dan heb ik het nog niet over de ‘exfoliant’ en de ‘cleanser’. Op z’n Engels is het blijkbaar dubbel en dwars het geld waard.

De kapper

Iedereen die weleens highlights heeft laten zetten, weet: daar moet je een paar weken van bijkomen. Niet alleen van het gortdroge haar dat je ineens hebt, maar ook van de uitgave aan die kappersbeurt. Een heel hoofd vol highlights, of, nog hipper, een ‘balayage’ kost je al snel honderdvijftig euro. Als je niet oppast, smeren ze je ook nog zo’n dure salon shampoo aan en loop je tweehonderd euro lichter de deur uit. Maar ja, dan ben je wel mooi blond.

Yoga

Als m’n yoga docent me weer een met zo’n zachte stem coacht dat ik alles helemaal los moet laten, dan denk ik: sorry, maar m’n gedachten blijven nogal hangen bij het feit dat ik weer vijftien euro heb betaald voor deze les. Yoga, het is hartstikke heerlijk, ontspannend en gezond, maar takkeduur. Vooral in Amsterdam kun je geen school vinden waar je onder de vijf euro een lesje kunt doen. Je snapt: daarna heb ik een massage nodig. En een ‘toast with avo’.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Money Talk