Waarom Máxima en Eva Jinek mijn rolmodellen zijn

"Inspirerende vrouwen beperken zich voor mij trouwens niet alleen tot figuren op tv"

maxima-rolmodel-werk-carriere
Lalo YaskyGetty Images

Emilie Sobels (30) onderneemt zich een ongeluk, inspireert nog liever en heeft torenhoge ambities. Ze is owner en founder van Hashtag Workmode (een co-working space voor ambitieuze vrouwen), ze schreef twee boeken (‘Babe, You Got This.’ en ‘Babe, You Got This. Het werkboek’) en werkt op dit moment vooral heel hard aan haar allernieuwste project: The Self-Made Summit – Hét carrière event voor ambitieuze vrouwen. In de vrije minuten, die ze niet heeft, schrijft ze voor Glamour over haar business. Eerlijk, open én herkenbaar.

Mijn ultieme voorbeelden
Ik heb altijd mooie voorbeelden gehad in het leven; vrouwen waar ik tegenop keek, in de goede zin van het woord. Vrouwen die me lieten dromen en me het gevoel gaven dat hetgeen dat ik in me had, zich ooit zou ontvouwen tot iets onvoorstelbaar moois.

Als klein meisje was dat Barbie, die in groep acht werd vervangen voor The Spice Girls, Britney Spears en Christina Aguilera. Elke keer als ik naar de posters boven mijn bed keek, vroeg ik me af wat dan mijn talent was waar ik mee kon gaan schitteren.

Máxima Zoreg-watte?
Toen ik net op de middelbare school zat, zag ik op televisie ene Máxima met moeilijke achternaam. Nooit eerder van gehoord. Ze bleek de nieuwe liefde van Wim Lex en moest zich kranig weren tegen de soms zo pittige Nederlandse pers. Maar met haar onweerstaanbare charme leek ze binnen no time overal tussendoor te flaneren. En voor je het wist, sprak ze Nederlands. Nederlands! Niet alleen ‘als dat moest’. Nee, ze ownde onze taal overal waar ze kwam. Het duurde dan ook niet lang of Nederland hield – niet eens zo heel stiekem – meer van haar dan van onze toch ook heus heel gezellige Koning. Had ze ook nog eens een feilloos stijlgevoel én ze zette zich in voor minderheden. Zowel personen met een migratieachtergrond als homoseksuelen kunnen rekenen op de steun van Max. Dat vind ik dus mooi.

Sinds 2009 is onze Koningin trouwens ook nog eens de officiële pleitbezorgster van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling. Ze geeft advies over hoe financiële diensten voor iedereen ter wereld toegankelijk kunnen worden. Oh, ja, bijna vergeten: Ze is ook nog moeder van drie meiden, die het leuk doen op beeld en waar ze ongetwijfeld belachelijk veel van houdt, maar die thuis vast ook wel eens bloedirritant en dus een handvol zijn. Na die kennismaking via televisie, ik aan de ene kant van de beeldbuis, zij aan de andere, was Máxima mijn grote voorbeeld. Ik keek met bewondering naar haar op en probeerde te leren van haar charme, haar doorzettingsvermogen en haar bescheiden en toch ook krachtige voorkomen.

Doortastend én sympathiek
Maar het duurde niet lang of ze moest haar plek delen. Eva Jinek verscheen namelijk ten tonele. Een vakvrouw pur sang. Ook Eva heeft het nodige gevecht moeten leveren, want haar plek op tv was niet vanzelfsprekend. Daar heeft ze keihard voor moeten werken. Maar gelukkig vindt Eva dat geen vies woord. Ze presenteerde het nieuws, was te horen op de radio, werkte als redacteur (achter de schermen dus), maar bleek uiteindelijk vóór de schermen toch het allerbeste op haar plek. Ik vind ‘Jinek’ (het programma) echt een van de allersterkste, zo niet dé sterkste talkshow, van dit moment. Voor mij is Eva hét voorbeeld van hoe je doortastend, maar toch sympathiek; enthousiast en tegelijkertijd innemend kunt zijn. Geef die vrouw een hermelijnen mantel.

Rolemodels all around
Ik word helemaal blij van dit soort vrouwen. Van dit soort vrouwen wil ik er meer zien. Bij dit soort vrouwen denk ik: Yes, Eem, je bed uit en rocken vandaag. Want als zij het kunnen, kan ik het ook.

Inspirerende vrouwen beperken zich voor mij trouwens niet alleen tot figuren op tv. Ook in het dagelijks leven word ik volop geïnspireerd door talent. Zo werken bij Hashtag Workmode ongelooflijk veel vrouwen die bruisen van ambitie. Van een fotografenduo dat de wereld overvliegt voor commerciële fashionshoots tot een vlogger die tussen de bedrijven door ‘even’ een boek schrijft. En van een coach die mindfulness-trainingen geeft bij grote partijen zoals Ahold tot een ontwapenende sex-expert met eigen webshop.

Lef, enthousiasme en talent; dat zijn de trefwoorden die van toepassing zijn op elke vrouw bij Hashtag Workmode. De een is moeder, de ander hangt juist elk weekend in de lampen (een enkeling weet die twee zelfs te combineren). En waar sommigen nog aan het zoeken zijn, hebben anderen juist een duidelijke stip op de horizon. Deze vrouwen praten met elkaar en leren zo met en door elkaar. Bij Hashtag Workmode heb ik geleerd: alleen ga je sneller, samen kom je verder. En die les zette me aan het denken…

Hop dat podium op
Want die samenwerking, kennisdeling en inspiratie die ik bij ons op kantoor over en weer zag gaan. Dat moest toch ook op grotere schaal kunnen? Ik wilde vrouwen een podium geven, hen hun verhaal aan grotere groepen laten vertellen, en masse inspireren en onderwijzen.

Toen ik twee jaar geleden de Girlboss Rally in Los Angeles bezocht, werd me ineens heel duidelijk dat dat inspireren en leren op grotere schaal absoluut mogelijk was. Want daar, aan de West-Coast van Amerika, zag ik met eigen ogen hoe het initiatief van één vrouw (Sophia Amoruso) honderden vrouwen in één dag carrièrestappen liet maken als big foot. Met zevenmijlslaarzen vooruit.

The Self-Made Summit
En dus ging ik dromen. Die dromen leidden tot brainstormen en voor ik het wist, stelde ik een team samen. Creatieven, financieel onderlegden, technici, event-managers en communicatie-professionals. Het werd het team van The Self-Made Summit. En op 7 maart is het zover: Dan komen 500 vrouwelijke bezoekers samen om naar ruim 30 vrouwelijke sprekers te luisteren. Stuk voor stuk professionals die weten waar ze het over hebben, die de klappen van de zweep kennen en hun ervaringen maar wat graag delen. Van voormalig artiestenmanager Nancy Poleon die je deelt wat zij van Alicia Keys, Whitney Houston en Pink leerde en wat jíj daar mee kunt, tot Lucy Woesthoff, die haar moederschap van vier combineert met het runnen van haar bedrijf Dromenjager en je concrete tips geeft hierover; van multi-talent Sanny Verhoeven die haar insights op het gebied van geluk met je deelt tot Nadia Moussaid, die wordt gezien als dé ontdekking van het jaar in medialand.

Het idee van The Self-Made Summit? Binnen één dag net zoveel leren als je normaal in een half jaar werkervaring doet. Het idee óók? Vrouwelijke rolmodellen een podium geven. Zodat al dat zakelijke talent, elkaar kan inspireren. Want met behulp van inspiratie en educatie gaan we allemaal samen vooruit. En precies zo komen we verder. Weet je nog?

Dat zo’n summit niet zo 1, 2, 3 staat, is een feit. Dat ik het organiseren ervan doodeng vind ook. Maar goed. Dat heeft Barbie, Máxima en Eva ook nooit tegengehouden. Kin omhoog en gaan dus. Misschien nog een keer dat ene interview van Eva bekijken en die beelden van Máxima terugspoelen voor wat inspiratie. En ondertussen heel goed luisteren naar al die inspirerende vrouwen met wie ik nu al in contact ben. Want alleen al bij het organiseren van The Self-Made Summit rollen de ‘modellen’ me om de oren. Wat een geluk.

Carrière-event
Emilie organiseert, vanuit Hashtag Workmode, op 7 maart in Amsterdam The Self-Made Summit: hét carrière event voor ambitieuze vrouwen. Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf €349. Een VIP-ticket kost €499. Meer informatie?

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Feel Good