We moeten het even hebben over mijn "resting bitch face"

Ik ben niet boos. Dit is gewoon m'n gezicht

gossip-girl
Gossip Girl

Eline Cordie (33) was de afgelopen vijftien jaar onder andere go-go danseres, suikerspinverkoopster en mislukt fotomodel. Nu schrijft ze elke week voor Glamour over alles wat haar bezighoudt.

“Kan je ook lachen?” “Je bent veel mooier als je lacht." Als ik een euro had voor elke keer dat ik zo’n vermoeiende opmerking kreeg, had ik nu… eh… in elk geval genoeg om oordoppen te kopen om van het gezeur af te zijn. Ik heb namelijk van kinds af aan al een Resting Bitch Face (RBF). Mijn gezicht in stand-by modus is een frons. Alsof ik òf bezig ben een hele moeilijke staartdeling uit te rekenen in mijn hoofd, of gewoon ziedend ben op de hele wereld. Er bestaan zonnige vakantiefoto’s van mij waarop ik kijk alsof ik gemarteld word, terwijl ik het toch echt uitstekend naar mijn zin had. Nou en, zou je kunnen denken.

Voordelen
Maar mijn RBF zorgt vaak voor misverstanden. Mensen denken al snel dat ik arrogant ben of een ontzettende zuurpruim. Ik krijg soms het idee dat ik mensen er extra van moet overtuigen dat ik heus heel aardig ben, omdat ze op het verkeerde been zijn gezet door mijn zure rotkop. Tegelijkertijd zitten er best een aantal voordelen aan een RBF. Ik word op straat zelden aangesproken door overenthousiaste promotiemedewerkers die me een krantenabonnement aan willen smeren. Ik heb in de kroeg bijna nooit aanspraak van een kwal met gladde praatjes. En terwijl mijn zwangere vriendinnen klaagden over volslagen vreemden die ongevraagd hun hand op hun buik legden, had ik daar tijdens mijn zwangerschap totaal geen last van.

Waaróm?
Ondanks dat ik het soms jammer vind dat men me verkeerd begrijpt, verzet ik me tegen het idee dat ik de hele dag tegen Jan en alleman zou moeten glimlachen. Die irritante opmerkingen (“Niet zo boos kijken hoor”) komen meestal van mannen. Als vrouw word je geacht altijd lief, toegankelijk en vooral niet bedreigend te zijn. Maar waarom eigenlijk? Waarom zou ik, omdat ik toevallig een vrouw ben in de publieke ruimte, ter decoratie moeten dienen? Ik ben geen wandelende Ikea-poster.

Onderzoek
Het zou je nog verbazen hoeveel onderzoek er is gedaan naar de oorsprong van de Resting Bitch Face en het effect daarvan op de medemens. Zo schijnen mannen vrouwen die serieus kijken minder seksueel aantrekkelijk te vinden dan vrouwen met een vriendelijk gezicht. Ook al betwijfel ik of dit voor alle mannen opgaat, het zou in elk geval het gebrek aan sjans in mijn leven verklaren. Weer een ander onderzoek toont aan dat een Resting Bitch Face mensen het idee geeft dat je ze minacht. Ai. Dat wil ik helemaal niet. Moet ik dan toch gaan werken aan mijn non-verbale communicatie? Mijn gezicht trainen om de mondhoeken voortaan omhoog te krullen in plaats van omlaag? Meh.

Ik heb vriendinnen die zo’n open en vriendelijk gezicht hebben dat ze de hele dag aanspraak hebben. Daar heb ik eerlijk gezegd helemaal geen zin in. Misschien moet ik toch mijn RBF als een pluspunt zien. Het werkt als een soort natuurlijke filter voor mensen die kennelijk niet verder kunnen of willen kijken dan een eerste indruk. Het scheidt, nog voordat ik een woord heb gezegd, het kaf van het koren.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Feel Good