Hang de rood-geel-groene vlag uit! Dit herkent iedereen die carnaval viert

Om vast in de mood te komen voor Vastelaovend

carnaval-vieren-carnavallooks
Michael KovacGetty Images

Het weekend van 22 februari is het weer tijd voor Vastelaovend en carnavalisten weten precies wat dat betekent. De rood-geel-groene vlaggen hangen uit, de optochtwagens zijn gebouwd en de verkleedkleren liggen klaar.

Er kriebelt al weken, nee, maanden, iets binnenin de (voornamelijk) Limburgse en Brabantse zielen van het land. Waarom? Dat weten fervent carnavalvierders als geen ander. Sta je ook dit jaar weer te springen om het leukste feest van het jaar (take that Kerstmis!) in te luiden? Dan herken je deze 6 dingen zonder twijfel:

1. It's a way of life
Carnaval is de leukste tijd van het jaar. En nee, dan hebben we het niet alleen over dat ene weekend van 22 februari. De voorpret begint al maanden van tevoren. Je draait al weken de leukste carnavalshits, begint al vroeg aan de wagen waarmee je in de optocht loopt en hebt je verkleedkleren al gekocht, gemaakt of van zolder gehaald.

Jouw carnaval begint al op 11 november. En je geniet van iedere seconde carnaval die je hebt. Want het enige nadeel aan het feest is dat het voorbij is voor je het weet. Jij begrijpt Nelly Furtado als geen ander. Why do all good things come to an end?

2. Terug naar het Zuiden
Of je nu in Amsterdam studeert, in Utrecht werkt of in Groningen woont, voor carnaval kom je altijd terug naar je geboortedorp of –stad. En ja, dat voelt dan precies zoals Lex Uiting het beschrijft in Noa 't Zuuje: als thuiskomen. Hoe kan het ook anders, als je iedereen uit je jeugd weer terug op één plek ziet?

Want tijdens carnaval zie je niet alleen je jeugdvrienden, de mensen van je vroegere bijbaantje en alle leerlingen en leraren van je middelbare school, maar gewoon echt IEDEREEN die je ooit gekend hebt.

3. Alles is mogelijk
Maar echt alles. Je verheugt je nu al op de wilde verhalen die je ná carnaval kunt bespreken met je vrienden. De gekste dingen zijn opeens helemaal normaal. Ladderzat over straat om twee uur ’s middags? Kan prima. Volledig geschminckt en in een clownspak in de Albert Heijn een paar boodschappen doen? Helemaal niet vreemd. In de polonaise met bier in je haar en je oude handballeraar voor je en de beste vriendin van je moeder achter je? Kijk jij niet van op.

4. Je leeft op straat
En je bent niet de enige. Mensen dansen, eten, drinken, liggen, springen en wildplassen (ja, echt) op straat. Je kunt het je zo gek niet bedenken, of je hebt het al eens gedaan tijdens carnaval.

5. Energieslurper
Carnaval is een topsport, mensen. Jij weet als geen ander hoe je vier, vijf of zes dagen lang van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat feesten overleeft. Want met weinig slaap, uren in de kou op straat doorbrengen en de andere uren in de warmte van cafés spenderen, moet je tussendoor wel goed voor jezelf zorgen.

Daarom leg je iedere ochtend een goede bodem van spek met ei, een vitaminesapje en heel veel fruit. Kun je er iedere dag weer tegenaan, om vervolgens ná carnaval ziek te worden.

6. Goede slechte nummers
Eerlijk is eerlijk, de carnavalskrakers zijn objectief gezien echt heel slecht. Maar tijdens de Vastelaovend zelf kun je niet anders dan van die heerlijk slechte nummers houden. Iedere keer als je sjoenkelt op Beppie Kraft, danst op Fabrizio en keihard ‘Een kwestie van geduld’ meezingt met Rowwen Hèze bevind je je nu eenmaal in d’n hiemel.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Feel Good