Het ultieme geluk van lezen in bed

En waarom het zo goed voor je is

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Weinig zo verrukkelijk als midden in een goed verhaal zitten. En toch, we zitten gemiddeld twee uur per dag op onze telefoon en in een boek zaten we in 2011 maar 2,5 uur per wéék.

Nieuwe oude gewoonte
Nu is één plus één twee, en bed plus telefoon zorgt voor een groot deel voor bovenstaand verschil in tijdsbesteding. Dus koop een wekker en lees 21 dagen elke dag een kwartiertje voor het slapengaan (of na het wakker worden in bed). Na 21 dagen zit een nieuwe gewoonte erin, maar dat terzijde, want waarschijnlijk ben je dan (weer) helemaal hooked aan lezen.

Naast vermaak heeft lezen nog andere voordelen. "De extra inspanning die je moet plegen om dikke boeken te lezen, zorgen voor allerlei andere vaardigheden die vaak niet benoemd worden maar die wel heel belangrijk zijn, vertelt een hoogleraar literatuur aan De Volkskrant. "Als je geregeld boeken leest, leer je dingen onthouden en begin je betogen te begrijpen. Je hersenen worden tot inspanning aangezet."

Ideaal slaapmiddel

"Lezen is vermoeiender dan kijken of luisteren omdat je in je hoofd voortdurend die letters zit te decoderen", legt de hoogleraar uit. "De betekenis van een woord koppelen we altijd aan klank. Als je leest, zet je de woorden in je hoofd om tot klank om er daarna pas betekenis aan toe te kennen. Je zet dus een extra stap, die je niet hoeft te zetten wanneer je luistert of naar een filmpje kijkt. Daarom val je gemakkelijker in slaap bij een boek dan bij de tv, lezen is vermoeiender."

Bibliotheek
Voel je 'm weer? Tip: wordt dan (weer) lid van de bieb. Een lidmaatschap kost niet meer dan €20 per jaar wanneer je 25 of jonger bent. Geldt de gereduceerde prijs niet voor jou, dan is een lidmaatschap nog steeds gelijk aan twee gekochte boeken. Waar gekochte boeken je blijven achtervolgen en aanstaren als je er niet doorheen komt, ga je dankzij de bibliotheek makkelijker over op een volgende boek in plaats van te stoppen met lezen, omdat er een lastig boek op je nachtkastje ligt. En de bibliotheek is een snoepwinkel. Je kunt aan álle boeken beginnen.

Boekentip
Wanneer je zin hebt in een uitvoerig verhaal over vriendinnen, opgroeien, een vrouw worden, grote keuzes maken en Het Leven, begin dan aan De Geniale Vriendin. De Italiaanse schrijver is tot op de dag van vandaag onbekend, maar moet overal ter wereld geprezen om deze boeken.

Goed voorbeeld doet volgen

Wanneer je weer te vaak naar je telefoon grijpt in plaats van naar een boek, scroll dan even door de website Awesome People Reading. Een lezende Marilyn Monroe, Janelle Monae, Fatima Siad, Dolly Parton en Audrep Hepburn...

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Feel Good