Wat is ASMR precies: alles over het effect van de razend populaire 'fluistervideo's'

Een orgasme voor de hersenen

ASMR
Hero ImagesGetty Images

Ogen dicht, tikkende nagels, knisperend papier en zacht gefluister in een microfoon. Dat is de omschrijving van een gemiddelde ASMR-video op YouTube. Je kunt er ontspannen van worden, in slaap mee vallen óf helemaal geïrriteerd door raken. Een ding is zeker: de video's zijn mega populair.

Betekenis
ASMR staat voor Autonomous Sensory Meridian Response oftewel een gevoelssensatie. Veel mensen ervaren een tintelend gevoel op het achterhoofd, nek of rug tijdens het kijken van of luisteren naar een video. Het wordt ook wel een orgasme van je hersenen genoemd, een braingasm.

Ervaring
Er zijn al tientallen onderzoeken gedaan naar ASMR en waarom de een het braingasm wel ervaart, terwijl de andere helemaal niks voelt. Of zelfs een tegenreactie. Er zijn verschillende theorieën. Zo vertelt Stephen D. Smith van de Universiteit van Winnipeg dat het aan je hersenen ligt. Even in Jip-en-Janneke-taal: het gaat om een aantal gebieden in je hersenen die actief zijn als je rustig en ontspannen bent. Bij sommigen werken deze gebieden goed samen, dan ervaar je het braingasm wel. Bij anderen is dat minder het geval, waardoor zij de sensatie niet voelen. Uit een ander onderzoek blijkt dat mensen die open staan voor nieuwe ervaringen, de tintelingen eerder ervaren.

Effecten
Zoals we eerder schreven, kan ASMR een braingasm veroorzaken. Mensen die naar de video's kijken, blijken extra ontspannen te zijn en ervaren minder stress en verdriet.

YouTube
De Nederlandse Mascha Feoktistova oftewel Beautygloss zweert bij de video's. Op haar kanaal staan inmiddels 22 ontspan-filmpjes. Van een spinnende kat tot het openen van een adventskalender. Bekijk onze favoriet hieronder:

This content is imported from YouTube. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.
This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur