Vrouwen aan de top(sport): een gesprek met ijshockeyster Hilde Huisman

Yehess, wereldkampioen!

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Update: de oranjevrouwen hebben vandaag goud behaald. Ze wonnen met 2-0 van Polen en zijn nu officieel wereldkampioen. Gefeliciteerd!

Ons vrouwelijke ijshockeyteam wint op dit moment de ene na de andere wedstrijd op het wereldkampioenschap in China. De hoogste tijd dus om de 22-jarige ijshockeyster Hilde Huisman het hemd van het lijf te vragen.

Hilde, laten we beginnen bij het belangrijkste: waarom is ijshockey zo leuk?
"
Het is een hele snelle teamsport. Daarnaast is het ook erg fysiek, waardoor je je lichaam optimaal gebruikt. Veel mensen denken dat het alleen om geweld en een hard spel gaat, maar dat slaat nergens op. IJshockey kun je juist heel tactisch spelen."

Dat klinkt inderdaad leuk. Hoe ben je er eigenlijk ingerold?
"
Ik ben op mijn vijfde begonnen. Mijn familie ijshockeyde al. We gingen vaak naar de wedstrijden van mijn oom kijken, dus ik ben er echt mee opgegroeid."

En nu?
"Nu zit in de eerste divisie van Heerenveen. Hier train ik vier keer per week en in het weekend speel ik één of twee wedstrijden. Met het Nederlandse team train ik elke twee weken."

Moet je veel dingen laten als je aan topsport doet?
"Iedereen werkt toe naar het WK en wil daar goed presteren, dus je moet fit zijn. We krijgen veel colleges over voeding en slapen. Maar we hebben geen speciale regels, iedereen is zelf professioneel genoeg."

Professioneel geloof ik zeker. Ben je ook nog zenuwachtig?
"Ja! Dit WK spelen we in een poule dus we moeten alles winnen om goud te halen. Als we een fout maken, is het klaar. Tegen moeilijke tegenstanders ben ik extra nerveus. Bij mindere teams is het verleidelijk om soms te relaxt te zijn, maar ik blijf zenuwachtig."

Wie zijn die moeilijkere tegenstanders dan?
"We hebben onlangs tegen China gespeeld en met 4-0 gewonnen. Onze coach zei van tevoren al dat dít de wedstrijd voor goud is: 'Je wint goud of je verliest zilver.' Het was erop of eronder. Dat moment ga ik dan ook niet snel vergeten. Vrijdag moeten we nog tegen Polen, dat is onze grootste concurrent. Als we dan winnen, dan zijn we wereldkampioen en promoveren we naar een hogere divisie."

Zo te horen doen jullie het heel goed. Waarom is er dan zo weinig aandacht voor vrouwenijshockey in Nederland?
"
IJshockey is gewoon geen populaire sport in Nederland. Wel gek als je het mij vraagt, want schaatsen en veldhockey zijn wel nationale sporten. Maar zodra je deze twee combineert, is het ineens 'helemaal niks.' Het zit niet in onze cultuur. Het is meer Amerikaans of Scandinavisch. Omdat het niet populair is, wordt er door sportorganisatie NOC*NSF op vrouwen bezuinigd. Maar als we winnen, komen we meer in beeld en wordt ijshockey groter, waardoor we meer kansen krijgen."

Laten we afsluiten met een dilemma: zou je liever dit WK winnen en daarna nooit meer mogen ijshockeyen of tweede worden en je carrière voortzetten?
"Ik ga toch voor de ontwikkeling van de sport. Dan gaan we dit WK winnen en moet ik stoppen met ijshockey. Ik geloof in mijn team en die kunnen misschien ook wel wat bereiken als ik er niet ben. Het blijft voor mij de leukste sport die er is, maar dan moet ik maar weer gaan tennissen of voetballen ofzo."

Kijken!
Vrijdag 12 april speelt het Nederlandse ijshockeyteam om 7:00 hun laatste wedstrijd tegen Polen. Wil je op de hoogte blijven? Het team en Hilde zijn te volgen op Instagram.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Feel Good