Waarom we veel liever voor elkaar moeten zijn

Geen betere barometer van je karakter dan hoe je iemand behandelt die ‘onder’ je staat op de sociale ladder

eline-cordie-liever-zijn-sire-lief
Marc de Groot

Eline Cordie (33) was de afgelopen vijftien jaar onder andere go-go danseres, suikerspinverkoopster en mislukt fotomodel. Nu schrijft ze elke week voor Glamour over alles wat haar bezighoudt.

Ik loop bij het Centraal Station van Amsterdam het metrostation uit, over het stationsplein. Waar toeristen, fietsers, taxi’s, trams en straatmuzikanten door elkaar heen krioelen en het allemaal maar nèt goed gaat. Naast mij wil een blinde vrouw een heel druk fietspad oversteken en steekt haar taststok recht vooruit om dat aan te geven. Als ze halverwege het fietspad is, fietst er een jongen op een mountainbike hard tegen haar op. De vrouw schrikt zich duidelijk wezenloos. De jongen lijkt ook even te schrikken, maar fietst daarna doodleuk verder. Zonder zijn excuses aan te bieden of de vrouw verder ook maar een blik waardig te gunnen. Ik moet me bedwingen om niet achter hem aan te rennen en hem van zijn fiets te trekken. Maar dat was dan weer niet zo netjes van mij geweest.

Wangedrag BN'ers
Ik ben een groot voorstander van dagelijkse hoffelijkheid. Aardig zijn voor elkaar, ook als het officieel niet ‘hoeft’, maakt het leven nèt dat beetje leuker voor iedereen. Het is zo’n kleine moeite om de caissière te begroeten of de deur open te houden voor de persoon achter je. En ook nog eens gratis. Dus waarom zou je het niet doen? Ik heb heel lang in de horeca gewerkt en mensen die onbeschoft zijn tegen bedienend personeel staan hun leven lang op mijn shit list. Geen betere barometer van je karakter dan hoe je iemand behandelt die ‘onder’ je staat op de sociale ladder. Overigens werkte ik op een plek waar heel veel BN’ers komen en over hun wangedrag zou ik ook nog weleens een boekje open kunnen doen.

Mean girls op social media
Onlangs startte SIRE (Stichting Ideële Reclame) de campagne #doeslief, om mensen bewust te maken van asociaal gedrag. Denk aan treiteren op social media, bumperkleven of een uitgebreid telefoongesprek voeren terwijl je ondertussen een broodje bestelt. Volgens SIRE vindt 49 procent van de Nederlanders dat de samenleving polariseert en verhardt. Ik durf niet te zeggen of dat in het dagelijks leven werkelijk zo is, maar op social media schrik ik inderdaad nogal eens van de comments die mensen posten. Zo onaardig en ongenuanceerd. En vooral onnodig. Mensen vergeten kennelijk dat er een mens van vlees en bloed zit achter die vierkante plaatjes. Zo post influencer Romy Boomsma (goed voor zo’n 96k volgers) op Instagram regelmatig over de ronduit gemene DM's die ze krijgt. Zo vond één vrouw het nodig om commentaar te leveren op Romy’s gouden kettingen en dat ze die zou dragen “om een lelijke moedervlek te verbergen." NOU JA ZEG! Daar zakt je broek toch vanaf? Zou die vrouw dat ook in Romy’s gezicht durven zeggen? Ik denk het niet.

Jong geleerd is oud gedaan
Mijn driejarige dochter heeft de laatste tijd de vervelende gewoonte om ons doorlopend te commanderen. “Ik wil wat eten/kleien/buitenspelen!” Laatst kreeg ze het voor elkaar om zonder iets te zeggen de afstandsbediening te pakken en ermee naar de tv te wijzen. Oftewel: "Zet de tv voor me aan, miezerige onderdaan." Oh hell no, dacht ik toen en sindsdien ben ik met een campagne bezig om haar “alsjeblieft” en “dankjewel” te leren zeggen. Wat neerkomt op haar zo’n duizend keer per dag corrigeren, wat weliswaar erg vermoeiend is, maar ik zal blijven doen tot ik er dood bij neerval. Noem me ouderwets maar die dingen doen er écht toe. Natuurlijk is ze pas drie en hoeft ze ons echt niet met ‘u’ aan te spreken (“Moeder, mag ik alstublieft een langspeler luisteren?”). Maar ze moet wel leren ons te behandelen zoals ze zelf ook graag behandeld zou willen worden. En met ons de slager, de buschauffeur en de buurvrouw. Geef mensen het respect dat ze verdienen en je krijgt dat duizendvoudig terug. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen wat mij betreft.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Feel Good