Zó bouw je je Fuck-off Fonds op: een econoom geeft tips

Voor een 'Fuck off-Fonds'

business
Camila Falquez

big spender! Met je kast vol tassen, schoenen en genoeg kleding voor elke gelegenheid. Dat heb je goed voor elkaar. Maar kun je echt je eigen broek ophouden? Ook als er iets misgaat? Stel, je relatie gaat uit. Geen probleem of blijf je berooid achter zonder huis? Of je krijgt een nieuwe baas die zo bitchy is dat Miranda Priestly uit The Devil Wears Prada een geduldige engel lijkt. Je brengt vervolgens elke pauze huilend op de wc door en blijft door buffelen, want: geen baan, geen geld. Maar wat als geen baan, geen probleem was geweest? Dat je tegen je vleesgeworden nachtmerrie van een baas kunt zeggen: tot nooit! En dat kan. Mits je een de pot op-potje hebt. Geld om wanneer je wilt, te kunnen weglopen van je relatie, baan of leven. Zodat je nooit in een rotsituatie hoeft te blijven vanwege geldgebrek.

Zien: maakt geld nu echt gelukkig?

Fuck-off Fonds

Iedereen heeft zo’n de pot op-potje nodig. Maar vooral vrouwen: de helft van alle Nederlandse vrouwen staat financieel níet op eigen benen, zo laten de meest recente cijfers van het CBS zien. Ze zijn afhankelijk van hun partner, familie of de overheid. En, heel opvallend: twee op de drie vrouwen meent dat financiële afhankelijkheid niet erg is, zolang er maar goede afspraken zijn gemaakt.

Zo’n de pot op-potje is dus je reinste noodzaak als je enigszins realistisch bent over de toekomst. Ga ook jij als een financiële struisvogel door het leven? Haal dan je kop uit het zand. Want een slimme meid, begint haar de pot op-potje op tijd. Hoe? Econoom Erica Verdegaal neemt je bij de hand:

In 4 stappen een de pot op-potje:

Stap 1: Hoeveel moet erin?
Vuistregel is: je maanduitgaven keer zes. Stel: maandelijks heb je 2000 euro nodig om van te leven, zorg dan voor minimaal €12.000 op de bank.

Stap 2: Maak de balans op
Tast jij in het duister wat betreft je financiën? Op Wijzeringeldzaken.nl vind je online kasboekjes en de meeste banken hebben tegenwoordig ook speciale apps die je kunt koppelen aan je rekening, zodat duidelijk wordt wat er binnenkomt en uitgaat. Zo heeft de Rabobank een Huishoudboekje waar je kosten inzichtelijk worden gemaakt. Hoeveel geef je uit aan boodschappen? En hoeveel aan kleding? Zo krijg je meer grip op je geld.

Stap 3: Open een spaarrekening
Op Spaarinformatie.nl staat een overzicht van hoeveel rente je per bank en soort rekening krijgt. Kijk ook even naar de regels: welk minimum saldo is nodig om die rente te ontvangen?

Stap 4: Spaar automatisch
Begin met 10 procent van je inkomsten en boek dit maandelijks automatisch over van je betaal- naar je spaarrekening. Als 10 procent te veel is, kies dan een percentage dat wel haalbaar is en verhoog dit na verloop van tijd.

Bezuinigen en meer sparen

En dat betekent niet dat je op een houtje hoeft te bijten. Bezuinigen kan namelijk hartstikke leuk zijn. Dat heeft ook journalist en geldblogger Renée Lamboo (porterenee.nl) ervaren die nu een fanatieke spaarder is, maar voorheen alles uitgaf wat er binnenkwam. “Ik ging drie keer per week uit eten en kocht alles waar ik zin in had.” Tot de crisis aanbrak en zij na een stukgelopen relatie haar huis met €40.000 verlies moest verkopen. Dat bedrag hoestte ze binnen drie jaar op door te bezuinigen. Nu spaart ze maandelijks 50 procent van haar inkomen. Ja, dat kan. Zo’n goedgevulde spaarpot geeft haar vrijheid: “Hierdoor heb ik ruimte om iets geks te doen. Zoals een boek schrijven en twee maanden niets verdienen. Dat kan gewoon.” Haar tips:

1. Wissel jaarlijks van energieleverancier. Dat kan honderden euro’s schelen. Let er wel op dat je een jaarcontract neemt en niet veel langer.

2. Eet minder vaak buiten de deur. Thuis koken voor je vrienden is ook heel gezellig.

3. Doe één keer per week boodschappen. Dat scheelt enorm in de kosten, doordat je zo minder vaak nog even langs de winkel moet.

4. Zorg dat je altijd wat makkelijks in de vriezer hebt liggen, zodat je niet in de verleiding komt eten te halen of te bestellen.

5. Verlaag je rekeningen door om korting te vragen. Bijvoorbeeld, bel je telefoonprovider en zeg: ik zit al jaren bij jullie, mag ik korting? Wees brutaal en bespaar.

6. Zorg dat je niet per ongeluk dubbel verzekerd bent.

7. Wat is jouw latte factor? Deze latte staat symbool voor alle kleine uitgaven die samen hoog kunnen oplopen. Als je je gewoontes een beetje verandert, bijvoorbeeld minder vaak lattes koopt, zul je veel geld besparen. Bedenk dus: wat is jouw geldlek? Die luxe broodjes op kantoor? De €10 die je wekelijks spendeert aan pijnboompitjes? Doe het eens keer 52 en zie wat dat ieder jaar kost. Is dit het waard?

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Money Talk