Money Challenge: Glamour's Elke leeft een week lang van €50

Iedere week gaat een redacteur de uitdaging aan

Money-challenge
Louisa van Zuilichem

Money, money, money, it's so funny... of in dit geval niet? Uit onderzoek blijkt dat millennials steeds minder sparen. Maar omdat ook wij een huis op Ibiza, een jacht in Marbella en een chalet in Zwitserland willen, gaan we met Glamour de €50 challenge aan.

Het concept is simpel: een week lang leven van één oranje biljet, zodat we aan het einde van de maand geld over hebben om op de spaarrekening te zetten.

Iedere week gaat een redacteur de uitdaging aan. Deze keer is het de beurt aan digital editor Elke. Benieuwd naar haar 'huishoudboekje'?

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Beroep: freelance digital editor voor Glamour.
Inkomen:
dat verschilt per maand. Mijn laatste loon is €2.425. Omdat ik freelancer ben, moet ik daar aan het einde van het jaar wel nog belasting over betalen. De Belastingdienst helpt startende ondernemers echter de eerste drie jaar met speciale aftrekposten en regelingen, waardoor ik verwacht dat ik niet veel van dit loon hoef in te leveren.

Maandag
De eerste dag dat ik 'op m'n monnie' zat. Eigenlijk had ik zondag al wat boodschappen voor de hele week willen doen - zoals ik wel vaker doe op zondag - maar het toeval wil dat ik daar geen tijd meer voor had. Daarom deed ik vandaag inkopen voor ontbijt en lunch voor de hele week. Gelukkig zijn yoghurt, bananen, crackers, Hoemoes en komkommer niet zo duur (€10,15). Mijn huisgenootje Lisa flanste 's avonds een Thaise noedelsoep met kip die we nog overhadden in elkaar voor €2,93.

Uitgave
: €13,08

Dinsdag
Vandaag besefte ik iets dat mijn hele spaarweek op z'n kop zet: het was bijna Moederdag. En ik moest nog een cadeau halen. Ik trommelde mijn twee broers en schoonzus op en bestelde vier boeken voor moederlief. Kostte ons €15 per persoon. Maar hé, voor de vrouw die drie kinderen op de wereld bracht ga je niet bezuinigen, toch? Wat ik wél goedkoop kon houden, was mijn avondeten. Mijn huisgenootje a.k.a. Lisa de Keukenprinses serveerde "een kerriegerecht met allemaal shit van de Lidl," zoals zij het subtiel verwoordt.

Uitgave: €3,10 (want de Glamour-jury besluit dat dit eenmalige Moederdagcadeau kwijtgescholden wordt.) tussenstand: €16,18

Woensdag
Op woensdagen werk ik niet. Deze woensdag moest ik nog even bijkomen van het vorige weekend. Gelukkig is een hele dag Netflixen niet zo duur. Lisa kwam met mijn lievelingseten: een nachoschotel. Laat ik nog even benadrukken dat ik geen slavendrijver ben en mijn huisgenootje niet dwing om voor me te koken. Ze is een van m'n beste vriendinnen en vindt koken nu eenmaal 'rustgevend'. Ik daarentegen vind het vreselijk. Win-win, dus.

Uitgave: €4,30 tussenstand: €20,48

Donderdag
Ik leefde 's ochtends en 's middags nog steeds op het eten dat ik maandag heb gekocht. Op de redactie snaaide ik nog wat (gratis) chocolade. 's Avonds at ik courgetti (dat is spaghetti van courgette) met rode saus en feta. Daarna keek ik de nieuwste afleveringen van Temptation Island en Riverdale met twee Rosébiertjes (die nog in mijn koelkast lagen).

Uitgave: €4,75 tussenstand: €25,23

Vrijdag
Tot nu toe ging het goed. Over de werkdagen maakte ik me ook niet veel zorgen. Maar de weekenden heb ik meestal volgepland met allerlei leuke dingen. Zo ook dit weekend. Ik reisde op vrijdagavond met de trein van Amsterdam naar Elsloo, het dorp waar ik vandaan kom. Een enkeltje naar Zuid-Limburg is niet goedkoop (met een Dal Voordeel abonnement betaal ik €16), maar ik had gelukkig nog €50 op mijn OV-Chipkaart staan. Wel kocht ik een pastasalade bij de Albert Heijn (€3,69) en een flesje huismerk IJsthee (€0,35). Normaal gesproken was ik voor de Lipton-variant gegaan, maar zo bespaarde ik toch weer een euro.

Ik had dit weekend al een paar maanden geleden gepland, omdat Rowwen Hèze op vrijdag een concert gaf en er op zaterdag in dezelfde tent een Q-Music feestje was. Ik betaalde vrijdagavond €25 voor 10 munten, die ik dan het hele weekend kon gebruiken. Ik moest het doen met vijf drankjes per avond, besloot ik. Uiteindelijk kreeg ik biertje na biertje in mijn hand geduwd zonder dat ik daarvoor hoefde te betalen. Wijze les: koop nooit in één keer een hoop munten, want het kan zomaar weggegooid geld zijn.

Uitgave: €29,04 tussenstand: €54,27

Zaterdag
Dat was het dan. Ik was al over mijn €50-grens heen. Ik kan nu wel mekkeren 'ja maar zo vaak ga ik niet naar Rowwen Hèze', maar eerlijk is eerlijk: ik heb de money challenge niet gehaald. De rest van het weekend heb ik gelukkig geen extra kosten gemaakt. Ontbijt, lunch, avondeten en een heerlijk stuk Limburgse vlaai kreeg ik van mijn ouders. 's Avonds bij het Q-Music feestje maakte ik mijn resterende munten op (dat waren er dus nog 8). Daarna reden we nog door naar Maastricht (het was nog maar 1 uur 's nachts), waar ik wonder boven wonder niets heb uitgegeven (ik kreeg alweer een hoop biertjes in mijn hand geduwd).

Uitgave: €0 tussenstand: €54,27

Zondag
De laatste dag van de challenge. Ik at weer bij mijn ouders en vertrok na het avondeten terug naar Amsterdam. Ik was weer €16 kwijt aan de treinreis, maar merkte dit niet omdat er nog steeds genoeg geld op mijn OV stond. Eenmaal thuis hield ik me bezig met de beste budget proof activiteit die er is: slapen.

Uitgave: €0

Resultaat
: Ik schaam me diep, want ik heb het niet gehaald. Ik gaf deze week €54,27 uit. En als je het cadeau voor mijn moeder meetelt, zelfs €69,27. Toegegeven: ik had een feestweekend. Maar eigenlijk heb ik ieder weekend wel iets dat de week een stuk duurder maakt. Toen ik aan de challenge begon dacht ik dat me dat wel zou lukken, in één week maximaal €50 uitgeven. Blijkt toch iets moeilijker te zijn dan gedacht. Groot respect voor mensen die het wel (moeten) doen! Ik hoop dat mijn opvolger het er beter vanaf brengt.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Money Talk