Charelle Schriek: "Je hebt niets aan je carrière als je niet gelukkig bent"

Tijd voor een kennismaking met it-girl, model en influencer Charelle

charelle-schriek-martin-garrix-uit-elkaar-relatie
Marc de Groot

Nederlands it-girl, model en influencer Charelle Schriek is empatisch, succesvol, bloedmooi en ook nog eens ongelooflijk aardig. Some girls have it all, zou je denken. Toch? Tijd voor een kennismaking.

We schudden model Charelle Schriek (28) de hand in het Amsterdamse Conservatorium Hotel en maken een eerste balansje op. Keurige handdruk, in het echt welhaast nog knapper dan op foto of film, aangenaam kalme uitstraling, zoetklinkende stem. We vinden een paar comfortabele stoelen in de foyer en nemen plaats. Zij doet dat in een popperig wit jurkje van webwinkel Forward, op zwarte laarsjes van Maison Margiela en met aan beide handen vintage ringen van oma en van Lyppens. Er wordt een latte met havermelk besteld.

“Ik heb toevallig gisteren nog opgezocht hoe dat precies werkt, met koemelk. Ik vind het maar zielig, voor koeien, al die melk die wij drinken. Die is helemaal niet voor mensen bedoeld, maar voor de kalfjes.”

Charelle. Model dus, maar ook: wereldreiziger, ondernemer en a chick on a mission. "Ik wil mensen inspireren, ze vertellen dat ze alles kunnen bereiken wat ze willen. Écht waar." Want wie veel reist, leert veel. Over zichzelf, over het leven. En dat dat leven ook als beeldschoon model heus niet altijd over rozen gaat, weet Charelle goed. Ze zag de andere kant van de medaille - daarover later meer - vond er het hare van en koos uiteindelijk voor haar eigen geluk. Ze groeide uit tot een prachtige vrouw, vanbinnen en vanbuiten.

Je maakt een kalme, vriendelijke indruk. Ben je dat ook, of ben je eigenlijk heel gemeen?
“Haha, nee. Althans, ik hoop van niet? Ik ben wel iemand die in eerste instantie de kat uit de boom kijkt; een beetje verlegen kan zijn. Bij de mensen die ik goed ken, ben ik mezelf, kruip ik uit mijn schulp. Maar je zult me niet zo gauw op een bar zien staan dansen. Ik ben meer een denker, een dromer. Ben redelijk kalm. Ik heb een tijdje niet zo lekker in mijn vel gezeten. Daardoor leerde ik niet meer te oordelen over anderen, het gaf me een groot empathisch vermogen. Als iemand niet aardig doet, vind ik daar niet zoveel van. Ik ken het verhaal niet, weet niet waar diegene mee kampt. Wie ben ik om daar dan een oordeel over te vellen?”

Waardoor zat je niet zo lekker in je vel?
“Ik weet nog dat ik vroeger mensen vaak hoorde roepen: “Wie modellenwerk wil doen, heeft een dikke huid nodig.” Dat snapte ik nooit zo. Ik dacht eerder: je moet gewoon tegen wat kritiek kunnen. Nu weet ik beter. Voor modellenwerk heb ik twee jaar in het buitenland gewoond. In Sydney, Los Angeles, Milaan, Parijs... you name it. Ik wilde er na mijn studie Bedrijfskunde MER op uit, nieuwe culturen ontdekken. Ik vond de creatieve sector leuk, en de modewereld. Modellenwerk leek me een perfecte combodeal. Bovendien had ik al de nodige ervaring. Toen ik twee maanden oud was, schreef mijn moeder me in bij een agency. Als baby sierde ik covers van babytijdschriften; als kind speelde ik in commercials en kwam ik met mijn hoofd op speelgoedverpakkingen en in C&A-campagnes. Eenmaal in LA leerde ik van die dikke huid. Ik vond het er ontzettend leuk hoor. De vibe, het weer, het verrukkelijke en gezonde eten, de mensen… maar ik heb er moeten leren dat de kritiek die je van modellenbureaus krijgt op je uiterlijk, puur zakelijk en niet persoonlijk is. Dat vond ik als jongvolwassene weleens lastig. Ik kreeg van mijn bureau in LA te horen dat ik veel te wit was, gelijk in de zon moest, mijn heupen waren te smal voor jeansmaten. Voordat ik naar LA ging, zat ik onder andere in Parijs waar me verteld werd dat ik juist moest afvallen en uit de zon moest blijven. Als je constant dit soort opmerkingen krijgt, dan denk je op een gegeven moment alleen maar aan de dingen die niet goed zijn. Je denkt al gauw: shit, er mankeert dus van alles aan me. Ik snap dat het werk is, maar probeer maar ’ns tevreden te blijven met hoe je eruitziet, en in het verlengde daarvan: met wie je bent.”

"Schoonheid wordt te makkelijk gekoppeld aan perfectie"

Wat heb je gedaan om het tij te keren?
“Toen ik doorhad dat ik een behoorlijk negatief zelfbeeld had ontwikkeld, heb ik de knoop doorgehakt en ben ik terug naar Amsterdam verhuisd. Ik ontdekte dat weinig belangrijker is dan je eigen geluk. Je hebt niets aan je werk, aan je carrière, als je niet gelukkig bent; als je geen vrede met jezelf hebt. In die tijd heb ik veel gelezen over hoe van jezelf te leren houden. Ik las boeken als ‘The Secret’, ken je het? Over de Wet van de Aantrekkingskracht. Ik vond het life-changing. Het vertelt over dat wat zich in je geest afspeelt, je zelf aantrekt. Dat je niet alleen wordt waar je het meest aan denkt, maar ook de dingen aantrekt waar je het meest aan denkt. What you think about, you bring about. Ik besefte dat niet een externe factor, maar mijn eigen gedachtes me onzeker maakten. Dat ‘ik ben niet goed genoeg’-denken, deed ik zelf. Door yoga en mediteren kreeg ik grip op mijn gedachten en leerde ik ze sturen. En als je dat eenmaal kunt, en beseft hoe sterk je mind is, beseft dat je hersenen je in de maling kunnen nemen, maar jij dus ook je hersenen, dan gaat er een wereld voor je open en is niets onmogelijk.”

Sluit mooi aan bij het thema girls can do anything (het thema van Glamours oktobernummer in 2018, red.)
“O, en dat geloof ik ook absoluut. Girls cán do anything! Als je je mind ertoe zet, zul je je doelen halen. Zonder twijfel. Ik vind het oprecht een eer dat ik uitgerekend met dit thema op de cover mag staan. Het ligt me na aan het hart. Weet je, mensen commenten vaak op Instagram: ‘Oh, you’re so beautiful and so perfect.’ Welnee, ik ben helemaal niet perfect. Het is gek dat mensen schoonheid zo makkelijk koppelen aan perfectie. Ik heb nog zoveel te leren, maar ik weet: laat je niet leiden door angst en ga ervoor, chase die dromen. Zelf ben ik nu bezig met het opzetten van twee ondernemingen, ik kan er nog niets over zeggen, maar de een heeft de maken met persoonlijke ontwikkeling, de ander met een kledingmerk…”

Persoonlijke ontwikkeling, word je coach?
“Nee.”

Ga je retraites organiseren?
“Haha, nee.”

Ah, toe?
“All I can say: ik wil met mijn ervaringen en kennis graag andere mensen vooruithelpen. En het zal geen maanden meer duren.”

Iets anders: naar welke muziek luister je graag?
“Van R&B en hiphop word ik blij. Maar de muziek van Kygo en Flume vind ik ook tof. Net als de muziek van Martijn, ook omdat ik zie met hoeveel passie hij eraan werkt. Hij is er 24 uur per dag mee bezig. Ik vind het prachtig om te zien hoeveel energie hij van zijn werk krijgt, hoe vrolijk hij ervan wordt. Superaantrekkelijk. Daarbij is het gewoon een heel mooi mens. Nuchter en lief. Hoe we elkaar hebben ontmoet? Tijdens een concert, backstage. Mijn lievelingsnummer van Martijn? ‘Wiee’. Maar ik vind alles leuk natuurlijk.”

Voor Glamour stond je op een wakeboard. Ben je van de extreme(re) sporten?
“Ik heb vroeger wel veel gesurft en gewindsurft. Suppen vind ik trouwens ook fantastisch, maar dat kunnen we helaas niet echt scharen onder ‘extreme sport’. Mijn vader heeft twee speedboten, een paar waterski’s en een wakeboard. Watersporten is zijn ding. Ik ben opgegroeid in Loosdrecht, met een vakantiehuisje aan de Loosdrechtse Plassen, en was vaak op het water te vinden. In de zomervakanties gingen we altijd met de boot op vakantie. Heerlijk. Drie weken lang op de boot met de hele familie. Ik heb overigens vlak voor deze shoot pas leren wakeboarden, voor de video op Glamour.nl. Ik dacht, wat heb ik nou weer toegezegd? Mijn vader heeft me gauw de basis bijgebracht. Het ging gelukkig prima. Ziedaar: girls can do anything!”

Dit interview verscheen eerder in Glamours oktobernummer van 2018.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Feel Good