Money Challenge: Glamour's Roemer leeft een week van €50

Elke week gaat een redacteur de uitdaging aan

glamour-challenge-50-euro
Louisa van Zuilichem

Money, money, money, it's so funny... of in dit geval niet? Uit onderzoek blijkt dat millennials steeds minder sparen. Maar omdat ook wij een huis op Ibiza, een jacht in Marbella en een chalet in Zwitserland willen, gaan we met Glamour de €50 challenge aan.

Het concept is simpel: een week lang leven van één oranje biljet, zodat we aan het einde van de maand geld over hebben om op de spaarrekening te zetten.

Elke week gaat een redacteur de uitdaging aan. Deze keer is het de beurt aan online marketing stagiair Roemer. Benieuwd naar zijn 'huishoudboekje'?

Studie / beroep: Student commerciële economie, online marketings stagiair bij Hearst Netherlands & customer support agent.
Inkomen: DUO-lening: €200 per maand na vaste lasten, stagevergoeding: €350 per maand, werk: rond de €400 per maand.

Woensdag:
Daar ging ik, een week lang met €50 leven. Ik begon deze challenge met een goed gevulde ijskast. Ik had genoeg beleg, avocado’s en crackers/brood voor een week. Misschien niet helemaal eerlijk, maar dit zijn nu eenmaal dingen die ik eigenlijk altijd wel in huis heb.

Ontbijten doe ik meestal op kantoor, met soja kwark, een banaan, verschillende zaden en havermout. Toevallig had ik dit alles ook nog over van de dag ervoor.

Nu haal ik voor lunch vaak een broodje of salade. Ik smeer zelden 's ochtends brood om mee te nemen. Dat moest deze week toch echt anders. Ik nam deze week dagelijks een pakje crackers uit mijn eeuwige voorraad mee, samen met een avocado en hummus. Gelukkig beschikken we op kantoor aan een eindeloze voorraad Nutella. Lekker voor de afwisseling.

Tijdens het avondeten kwam mijn innerlijke student naar boven: het werd een tosti. Later op de avond werd ik voorzien van een goed dessert door mijn goede vriendin Gigi: een Monchou taart.

Uitgaven: €0,- tussenstand: €0

Donderdag:
Ik begin mijn dag bijna elke dag bij de Appie om ontbijt voor die dag te halen. Ook vandaag haalde ik hier een beker soja kwark, een banaan en havermout (€2,38). Lunch bestond uit dezelfde crackers met avocado en hummus als de dag ervoor. Omdat ik hierop had bespaard, vond ik dat ik mezelf mocht trakteren op een colaatje (€1,90).

's Avonds kwam ik voor het eeuwige dilemma te staan: wat te eten? Ik koos voor een kant-en-klaarmaaltijd: spinazie stamppot met geitenkaas. De 35% korting-sticker gaf de doorslag (het was nu nog maar €3,88). Een kant-en-klaarmaaltijd klinkt misschien niet top, maar het was nog best lekker ook!

Na het avondeten ging ik naar een verjaardag. Het cadeautje had ik gelukkig al een week eerder gekocht. Wel gingen we de stad nog in, waar ik €3 betaalde voor een biertje. De rest van de avond waren mijn vrienden zo aardig om me te sponsoren.

Uitgaven: €11,16 tussenstand: €11,16

Vrijdag:
Vrijdagochtend werkte ik niet op kantoor, maar vanuit huis. Mijn ontbijt bestond uit brood die ik in de vriezer bewaard had met kaas als beleg. 's Middags was het weer tijd voor - jawel - crackers met hummus en avocado.

's Avonds sprak ik met vrienden af. Omdat we nog redelijk brak waren van de avond ervoor, had niemand zin om te koken. Dat werd dus bestellen. Ik kocht een pizza en een burrata om te delen (€20,50). Ik weet het, dat was duur en onverstandig. Maar nu komt het: mijn pizza werd compleet overhoop geleverd; het leek niet eens meer op een pizza. Ik stuurde een foto van de pizzahoop naar het restaurant, waardoor we de hele bestelling gratis kregen. Winning!

Na het eten haalde ik nog een ijskoffie (€4,10) als dessert. Dat deed ik natúúrlijk alleen omdat de pizza uiteindelijk gratis was.

Uitgaven: €4,10 tussenstand: 15,26

Zaterdag:
Op zaterdag moest ik werken. Gelukkig kan ik hier vaak gratis eten krijgen van de dag ervoor. Dit was dit keer ook weer het geval, dus van ontbijt en lunch was ik voorzien. Eindelijk geen crackers met hummus!

In de avond vond ik twee afbak bagels in de kast. Lekker makkelijk - ik had weer eens geen zin om te koken. Later ging ik drankjes doen met vrienden en daarna de club in om een vriendin die daar draaide te supporten. Hier dronk ik nog twee drankjes (€12,00 - ja, duur hè?).

Uitgaven: €12,- tussenstand: €27,26

Zondag:
Zondagochtend vertrok ik met de trein naar Hilversum om bij mijn moeder langs te gaan. Mijn ov-kaart moest opgeladen worden (€6,00) en ik haalde een broodje op het station (€2,30). Eenmaal in Hilversum trakteerde mijn moeder me op lunch. 's Middags ging ik terug naar Amsterdam, omdat ik had afgesproken met Gigi en Steph. Je raadt het al - we hadden geen zin om te koken. Daarom kozen we ervoor om te gaan uit eten. Achteraf gezien helemaal niet zo slim. Dit koste me €27,66, de helft van mijn wekelijkse budget. Oeps.

Uitgaven: €35,96 tussenstand: €63,22

Maandag:
Ik begon mijn dag weer bij de supermarkt, waar ik voor €3,87 aan ontbijt haalde. Mijn lunch kunnen jullie ondertussen wel raden, toch?

's Avonds nodigde mijn goede vriendin Charlotte mij uit. Ze ging zelf loempia's maken. Hier kon ik geen nee tegen zeggen; Chars Loempia’s overtreffen alle loempia's die je ooit hebt gehad.

Uitgaven: €3,87 tussenstand: €67,09

Dinsdag:
Mijn laatste dag. Ik had al door dat het niet was gelukt, maar probeerde er het beste van te maken. 's Ochtends kocht ik ontbijt (€2,38). En nee, de crackers waren nog steeds niet op, dus in lunch was ik voorzien. Als avondeten at ik samen met huisgenoten wraps (€3,28).

Uitgaven: €3,28 tussenstand: €70,37

Resultaat: Shame on me! Ik heb gefaald en niet zo’n beetje ook. Ik gaf deze week €70,37 uit. En als je de (gratis) pizza meerekent nog meer… Ik had deze challenge makkelijk kunnen halen als ik vrijdag geen eten had besteld en zondag niet uiteten was geweest. Ik heb deze week geleerd dat ik soms mijn geld wel wat verstandiger kan spenderen. Terwijl ik dit artikel schrijf bekijk ik mijn afschriften van de afgelopen weken en besef ik: ik mag echt wel eens wat vaker twee keer nadenken voordat ik mijn kaart weer onnodig langs een pin-apparaat swipe.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Money Talk