Money Challenge: Glamour's Amaya leeft een week lang van €50

Iedere week gaat een redacteur de uitdaging aan

money-challenge
Louisa van Zuilichem

Money, money, money, it's so funny... of in dit geval niet? Uit onderzoek blijkt dat millennials steeds minder sparen. Maar omdat ook wij een huis op Ibiza, een jacht in Marbella en een chalet in Zwitserland willen, gaan we met Glamour de €50 challenge aan.

Het concept is simpel: een week lang leven van één oranje biljet, zodat we aan het einde van de maand geld over hebben om op de spaarrekening te zetten.

Iedere week gaat een redacteur de uitdaging aan. Deze keer is het de beurt aan Fashion & Beauty stagiaire Amaya. Benieuwd naar haar 'huishoudboekje'?

Studie / beroep: Student Leisure management, Fashion en Beauty stagiaire bij Glamour, Barvrouw bij Ziggo Dome en uitzendkracht.
Inkomen: Duo-lening: €400 na vaste lasten, stagevergoeding: €350 stagevergoeding per maand, werk: ongeveer €100 per maand

Dinsdag:
Veel collega’s gingen mij voor en ik dacht: waarom ook niet, ik ga deze challenge ook gewoon proberen! Omdat ik fulltime stage loop heb ik minder tijd om te werken en dus ook minder tijd om geld te spenderen. Ik was erg benieuwd of ik een hele week met vijftig euro kon doorbrengen.

Dinsdag na stage ging ik naar de Albert Heijn om ontbijt en lunch te halen voor de hele week. In de ochtend drink ik altijd een groente smoothie met yoghurt en fruit. In de middag eet ik meestal rijstwafels met kipfilet, hummus of een spread. Als ik dit aan het begin van de week koop, heb ik voor de rest van de week genoeg. Mijn make-up remover was ook bijna op, dus hup in het mandje ermee! Meestal haal ik dit gewoon bij de supermarkt, maar omdat ik nu een week met €50 moest leven, ging ik voor de goedkopere optie en kocht ik het product bij Trekpleister. 's Avonds at ik lekker simpel én goedkoop: soep met brood.

Uitgaven: €14,48 tussenstand: €14,48

Woensdag:
Omdat ik dinsdag al boodschappen had gedaan, hoefde ik vandaag niks te halen voor mijn ontbijt en lunch. Ik ontbeet weer met een smoothie en als lunch at ik rijstwafels met beleg. Ik woon met twee andere huisgenoten met wie ik altijd samen eet. Dat is niet alleen gezellig, maar ook een stuk goedkoper. Als we boodschappen doen gebruiken we de Wie Betaald Wat-app, die onze gezamenlijke uitgaven bijhoudt. Eens per maand verrekenen we de eindbalans en betaal of krijg je geld. Gelukkig was het deze week geen payday en hoefde ik (nog) niks te betalen voor mijn avondeten. Thanks, huisgenootjes!

Uitgaven: €0 tussenstand: €14,48


Donderdag:
Op donderdag dronk ik 's ochtends wéér een smoothie. Gelukkig gebruik ik elke keer andere groenten en fruit, waardoor ik toch nog wat afwisseling heb. Als lunch wilde ik heel graag een koffie en tosti kopen, maar ik heb mezelf kunnen inhouden. Dus dan maar weer lekker aan de rijstwafels... 's Avonds kwam mijn goede vriendinnetje Dana eten. Ze is een schat, want ze heeft het eten voorgeschoten. De volgende keer dat ik haar zie, betaal ik. We aten pasta en, zoals het wel vaker bij pasta gaat, hadden we nog genoeg over voor de rest van Amsterdam. Gelukkig heb ik een vriezer en kon ik dus twee extra porties invriezen.

Uitgaven: €0 tussenstand: €14,48

Vrijdag:
Thank god it's friday; weekend! Leuk voor mij, minder leuk voor mijn portemonnee. 's Ochtends begon ik maar weer met, je raadt het al, een gezonde smoothie. Gelukkig had ik nog de ingevroren pasta van gisteren voor 's avonds. Hierna werd het wat moeilijker en leek de big spender in mij naar boven te komen; bij een vrijdagavond horen immers snacks en wijn. Maar omdat ik de challenge superserieus neem, heb ik mij ingehouden. Wel ben ik voor de zekerheid maar naar mijn moeder gevlucht, waar ik eigenlijk pas op zaterdag heen zou gaan. Ik reis doordeweeks gratis met het OV, dus dit kostte mij niks.

Uitgaven: €0 tussenstand: €14,48

Zaterdag:
Deze challenge ging wel lekker, ik had gewoon nog steeds €35,52 euro over! Dus voor al mijn vrienden die dachten dat ik nu al over de vijftig ekkies heen zou zitten: ha! Echt niet.

Een nieuwe dag, een nieuw ontbijt: geen smoothie dit keer, maar samen met mijn moeder at ik havermout. Halleluja! Voor de lunch had mijn moeder lekkere broodjes gehaald. Zo fijn bij mama. In het heerlijke lentezonnetje aten we de broodjes op. 's Avonds belde vriendin Lau op. Ik zie haar niet zo vaak, dus we móésten wel naar het terras gaan. Een zwaar leven, hé? Ik had zin in wijn en aangezien de challenge best goed ging, trakteerde ik mezelf op een glaasje, of drie. Hierna belandden we in de kroeg, maar gelukkig was Lau zo aardig om wat rondjes uit te delen. En wat hoort er na een avond stappen? Inderdaad: de snackbar.

Uitgaven: €30,50 tussenstand: €44,98


Zondag:
De volgende ochtend keek ik op mijn rekening en besefte ik dat ik veel had uitgegeven gisteren. Gelukkig had ik nog €5,02 over. Mijn moeder lachte mij een klein beetje uit, maar wilde mij 's avonds wel weer naar Amsterdam brengen zodat ik geen OV-kosten had. Lunchen en avondeten deed ik lekker thuis, zodat ik ook daarvoor geen uitgaven had.

Uitgaven: €0, tussenstand: €44,98

Maandag:
Yes, de laatste dag is aangebroken! De groente en fruit smoothie stond 's ochtends weer op het menu. Gelukkig had ik nog genoeg ingrediënten in huis. Ook voor de lunch haalde ik weer de oude vertrouwde rijstwafels en beleg uit mijn voorraadkast. 's Avonds warmde ik de laatste restjes pasta van donderdag op.

Uitgaven: €0 tussenstand: €44,98

Resultaat:
OMG, I did it! Ondanks de ietwat dure zaterdag, heb ik het gered. Het is bizar dat wanneer je elke dag zo bezig bent met geld, je je pas realiseert hoe 'makkelijk' je normaal dingen koopt. Gelukkig zijn mijn vrienden heel lief geweest en hebben ze af en toe wat voorgeschoten. Daarnaast scheelde het dat thuis alles op de Wie Betaald Wat-app werd gezet. Als ik dit niet had kunnen doen, denk ik niet dat ik het gehaald had. Vóór de challenge stond ik weinig stil bij mijn uitgaves, maar nu ga ik toch wel even twee keer nadenken voordat ik mijn pinpas weer tevoorschijn tover.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Money Talk