Columnist Eline Cordie over fast fashion, Marie Kondo en de capsule wardrobe van haar dromen

"Ik kan me er nu al op verheugen dat ik straks voor een kledingkast sta met alleen maar lievelingskleding"

columnist-eline-cordie-capsulewardrobe
Timur EmekGetty Images

Eline Cordie (34) was de afgelopen vijftien jaar onder andere go-go danseres, suikerspinverkoopster en mislukt fotomodel. Nu schrijft ze elke week voor Glamour over alles wat haar bezighoudt.

Spaanse flamencojurk

Toen ik een jaar of vier was had ik een favoriete jurk: hij was rood met witte stippen en leek op de Spaanse flamencojurk die Madonna aanhad in de videoclip voor La Isla Bonita. Ik was er zo verliefd op dat ik hem zelfs aanhad als ik ging slapen. Omdat mijn ouders nooit de gelegenheid kregen om hem te wassen was dat ding op een gegeven moment zo goor dat je er soep van kon koken.

Geld moet rrrrolllen

Ik ben al mijn hele leven lang gek op mode. En dus ging, vanaf het moment dat ik mijn eerste bijbaantje kreeg, vrijwel elke cent op aan kleding. Sparen deed ik niet, 'geld moet rrrrollen was,' mijn motto. Ik winkelde vooral bij de grote, goedkope ketens en kon altijd wel een excuus bedenken om “even” iets nieuws te kopen. Ik had m’n dag niet, een slecht rapport gekregen of een onfortuinlijke pukkel op m’n kin. Dan wandelde ik door de Kalverstraat, sloeg mijn slag en voelde me gelijk beter. De high die ik kreeg van een nieuw kledingstuk duurde steeds korter. Al snel begon de comedown en dan wilde ik weer iets nieuws. En daarna weer. En daarna weer. Omdat alles wat ik kocht zo trendgevoelig was en goedkoop gemaakt, viel het na een paar keer dragen meestal uit elkaar of werd vaal. Eindresultaat: een kast vol kleding en niks om aan te trekken.

Does it spark joy?

Laatst stond ik voor mijn kledingkast en bekroop me datzelfde, mij maar al te bekende gevoel: een kast stampvol met kleren en vrijwel niks waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Bijna kom ik in de verleiding om mijn laptop open te klappen en eens flink wat knaken stuk te slaan in de sale. Maar iets in me zegt dat ik het niet moet doen. In plaats daarvan koop ik het boek van de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo, The life-changing magic of tidying up. De door haar bedachte KonMari methode draait om één vraag: does it spark joy? Sparkt het geen joy (die broek die je toch nooit meer gaat passen, die trui die kriebelt en je daarom nooit aanhebt) gaat het genadeloos in de prullenbak.

Al snel vul ik vrijwel moeiteloos vier vuilniszakken met kleding. Waarom heb ik twaalf slaapshirts? Vijf spijkerbroeken die te strak om de heupen zitten en waar ik een gevoelloos kruis van krijg? En vooral heel veel kleding die het nét niet is? Geheel volgens de KonMari methode houd ik alles kledingstuk eerst in mijn handen en bedenk me dan of ik er écht blij van word. Is dat niet het geval, bedank ik het voor al die jaren trouwe dienst en stop het met eerbied in de vuilniszak. Arigatō en tot ziens.

Alleen maar lievelingskleding

Op het moment is mijn garderobe dankzij deze strenge reorganisatie een licht deprimerende echoput waarvan mijn vingers, of liever gezegd mijn portemonnee, gaat jeuken. Als de modejunk die ik ben moet ik op mijn handen zitten om niet meteen weer te willen scoren. Ik weet namelijk al waar dat gaat eindigen: ik koop een fast fashion item waar ik ongeveer anderhalve maand plezier van heb. Daarna ben ik erop uitgekeken en begint de hele riedel weer opnieuw. En dus probeer ik voor het eerst in mijn leven te sparen voor kleding die ik heel, heel mooi vindt. Stukken waar ik hopelijk heel lang plezier van ga hebben en, niet onbelangrijk, op een niet-mensonterende manier is geproduceerd. Leren slides van Beatrice Valenzuela, sailor pants van Jesse Kamm… oh, er zijn zoveel mogelijkheden. Het kost allemaal wat meer (of zelfs een rib uit m’n lijf) maar ik kan me er nu al op verheugen dat ik straks voor een opgeruimde, overzichtelijke kledingkast sta met alleen maar lievelingskleding. Dat ik straks de capsule wardrobe heb van mijn dromen. Zou ik dan eindelijk volwassen worden?

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Feel Good