Geldzaken: de inkomsten en uitgaven van accountant Sabriye Karaulu

'Ik spaar ook al vanaf mijn 15e'

de-portomonnee-van-Sabriye-Karaulu
Sabriye Karaulu

Sparen of spenderen, een streng budgetbeleid of neem je het niet zo nauw met je financiën? In deze rubriek doen mensen een boekje open over hun geldzaken. Deze maand: Sabriye Karaulu.

Maandlasten
Wie Sabriye Karaulu (25)
Beroep
accountant
Salaris
€ 2100 netto (+ telefoon, auto van de zaak en tankpas)
Woont
samen in Rotterdam met haar man
Gezamenlijke kosten
€ 1100 (hypotheek, GWL, Ziggo, boodschappen en verzekeringen)
Zorgkosten en sportabonnement
€ 145
Beauty en kleding
€ 200
Sparen
€ 200
Uitgaan en uit eten
€ 250
Goede doelen
geen geldgiften, stuurt een paar keer per jaar kleding naar Marokko

Hard werken en goed sparen

"Ik kom uit een welgesteld Turks/Nederlands gezin en kwam nooit iets tekort. Vanuit huis heb ik meegekregen dat ik naast hard werken goed moest sparen – zodat ik met geld leerde omgaan. Ik stond vanaf m’n vijftiende vakken te vullen in de supermarkt en zette toen al 25 euro per maand opzij. Mijn vader zegt altijd: ‘Zorg ervoor dat je een bruto jaarsalaris op je spaarrekening hebt staan, als buffer.’ Ik heb nog een eind te gaan, maar het begin is er."

Reizen maakt je rijk

"Ik ga samen met mijn man graag op reis, vooral om nieuwe plekken en culturen te ontdekken. Maar ook voor mijn algemene ontwikkeling: om van de mensen en van zo’n nieuw land te leren. Onze eerstvolgende bestemming is Zuid-Afrika: we doen deze winter Kaapstad aan en gaan op zoek naar de Big Five. De rondreis kost ons meer dan 5000 euro, maar dat is het waard."

“Ik heb van jongs af aan iets met cijfertjes, ik spaar ook al vanaf mijn 15e”

Vriendinnen

"Naast qualitytime met mijn man vind ik het belangrijk om mijn eigen leven te hebben. Ik ga zeker een keer per week met vriendinnen een hapje eten of een drankje doen. En in de zomer sta ik vaak met ze op een festival te dansen. Maandelijks spendeer ik 250 euro aan dit soort uitjes."

Visitekaartje

"Ik vind uiterlijke verzorging belangrijk, je bent immers je eigen visitekaartje! Elke maand laat ik mijn nagels doen en mijn haren verven. Ik geniet echt van deze verwenmomenten. Ook fijn: me inspannen en ontspannen in de sportschool. Dé manier om m’n hoofd leeg te maken."

Sparen is niet saai

"Ik heb al van jongs af aan iets met cijfertjes – ik hield bijvoorbeeld een zakgelddagboek bij – vandaar ook dat ik nu werk als accountant. En gelukkig gaat sparen mij goed af. Mijn spaartip? Zorg ervoor dat je uitgavenpatroon niet meegroeit met wat je verdient: ga je meer verdienen, blijf op dezelfde wijze leven en uitgeven. En probeer ‘de extraatjes’ dan te sparen."

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Money Talk