Ik beken: 'Ik heb €30.000 studieschuld'

Niemand weet van Agnes' studieschuld, want ze schaamt zich enorm

studieschuld-schulden-oplossing-lenen
Christian VierigGetty Images

Als student bouwde Agnes (35) een hoge studieschuld op. Daar weet niemand van, want ze schaamt zich enorm.

Maximaal bijlenen

"Als mijn vriend en ik naar huizen op Funda kijken, breekt het zweet me uit: het is maar de vraag of we een hypotheek kunnen krijgen. Door mijn forse studieschuld kunnen we minder lenen. Hij weet wel dat ik een schuld heb, maar niet hoeveel. Want dat durf ik hem echt niet te zeggen. Daarom stel ik het kopen van een huis uit. Tijdens mijn studententijd leefde ik als god in Amsterdam. Ik ging veel uit, gaf rondje na rondje, mijn kledingkast puilde uit en ik maakte verre reizen. Deze leefstijl werd mogelijk gemaakt door bijbaantjes en mijn studiefinanciering. Ik leende maximaal bij, zoals alle studenten in mijn omgeving."

Lage rente

"De rente was laag en afbetalen zou later gebeuren, als ik een goedbetaalde baan in het bedrijfsleven zou hebben. Dan zou ik dat aflossen niet eens voelen, zo redeneerde ik. Ik genoot van mijn studententijd, deed nog een studie, en intussen stapelden de maandelijkse leningen zich op. Na mijn afstuderen vroegen mijn ouders hoe hoog "mijn studieschuld was."

'Hij denkt dat het om een paar duizend euro gaat'

"Tienduizend euro, loog ik. Een aanzienlijk bedrag, maar het werkelijke bedrag ligt een stuk hoger: dertigduizend euro. Ik vind dit te gênant om te delen, want het is zo ontzettend dom dat ik me zo in de schulden heb gewerkt. Ik ben al jaren aan het aflossen en in tegenstelling tot wat ik vroeger dacht, voel ik dat behoorlijk in mijn portemonnee. Het aflossingsbedrag wordt steeds hoger, terwijl ik niet meer ben gaan verdienen: mijn vriend wel en zijn inkomen wordt meegenomen in het bepalen van mijn maandbedrag. Mijn vriend denkt dat ik een paar duizend euro schuld heb. Dat heb ik nooit ontkend."

Zuinig en bedachtzaam


"Hij is zelf heel zuinig en bedachtzaam; hij zal niet kunnen begrijpen waarom ik zulke domme beslissingen heb genomen. Dan zal hij me zien als een sloeber die niet met geld kan omgaan. Als ik dan iets koop, ben ik bang dat hij zal denken: zou je dat wel doen? Of: zullen we wel op vakantie gaan? Kun je je dat wel veroorloven? Geld zou dan een ruzieonderwerp worden. Tien jaar na mijn afstuderen sleep ik die studieschuld nog steeds met me mee en ik zal nog jaren moeten aflossen. Had ik maar nooit zo veel geleend."

Dit interview verscheen eerder in Glamour. Deze maand ligt er ook weer een gloednieuw issue in de winkel. Je bestelt 'm hier online!

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Money Talk