Columnist Eline: stop met de hele tijd 'sorry' zeggen!

'Alles moet met een enorme omweg om maar niet 'bitchy' over te komen'

stop-nee-zeggen
Jeremy MoellerGetty Images

Eline Cordie (34) was de afgelopen vijftien jaar onder andere go-go danseres, suikerspinverkoopster en mislukt fotomodel. Nu schrijft ze elke week voor Glamour over alles wat haar bezighoudt.

'Sorry'

Laatst was ik in een café en bestelde een koffie verkeerd. In plaats daarvan kreeg ik een bak hele vieze, bittere drek. Ik probeerde vol goede moed nog een paar slokjes te nemen maar de koffie was echt ondrinkbaar. “Sorry”, begon ik tegen de serveerster, “maar mag ik deze misschien ruilen voor iets anders?” Diezelfde avond opende ik per ongeluk de vaatwasser terwijl deze al stond te draaien. Uit automatisme zei ik ‘sorry’. De vaatwasser zei niets terug. Zodra je je verontschuldigingen aan gaat bieden aan een levenloos voorwerp, weet je dat je een serieus probleem hebt.

Stoppen met verontschuldigen

Ik zeg de hele dag sorry. Soms is dat terecht, maar vaak ook onterecht. Bijvoorbeeld als een opdrachtgever twee maanden te laat betaalt, of als ik bij de buurman ga klagen omdat hij om half een ’s nachts nog keihard heavy metal zit te luisteren met de ramen open. Ik merk dat veel mensen in mijn omgeving hetzelfde doen en dat zijn vooral vrouwen. Ik heb in het verleden een tijd in een team met alleen maar vrouwen gewerkt. Vergaderingen duurden daar drie keer zo lang omdat we constant sorry zeiden, voor bijvoorbeeld een ‘domme’ vraag of omdat we elkaar onderbraken. Nadat iedereen zich minstens tien keer hadden verontschuldigd voor de meest pietluttige overtredingen waren we twee uur verder. Ik had tijdens die vergaderingen altijd zin om opeens op te staan, mijn haren uit mijn kop te trekken en te schreeuwen: “ZEG GEWOON WAT JE WIL!” Alles moest met een enorme omweg worden gecommuniceerd om maar niet “bitchy” over te komen. Super inefficiënt en vooral: vermoeiend.

"Alles moest met een enorme omweg worden gecommuniceerd om maar niet 'bitchy' over te komen"

Volgens een Amerikaans onderzoek beginnen vrouwen vaker een zin met ‘sorry’ dan mannen (‘sorry, is deze stoel bezet?’) en gebruiken ze het vaker als stopwoordje. De reden: vrouwen cijferen zichzelf makkelijker weg en vinden het belangrijk om de harmonie in stand te houden. Mannen hebben minder snel het idee dat ze iets verkeerd hebben gedaan en zijn daarbij banger om zwak over te komen.

Zeg wat je bedoelt

Als vrouw worden we geacht niet te veel plek in te nemen maar ook weer niet te weinig, zakelijk te zijn maar niet streng, aardig en lief maar ook weer geen slappeling… je zou er doodmoe van worden. Dat is denk ik de reden waarom zoveel vrouwen – ikzelf incluis – zich soms gedragen als een schuchter meisje, in plaats van de volwassen vrouw die we zijn. We zijn bang om te direct, onaardig of bazig gevonden te worden. Zelfverzekerd? Je bent zeker arrogant. Onzeker? Dan walst men zonder pardon over je heen.

Ikzelf heb me gerealiseerd dat vaak wanneer ik ‘sorry’ zeg ik eigenlijk bedoel: “ik ben het er niet mee eens/dit is niet oké/kan je die tering herrie uitzetten, ik probeer te slapen”. Dus waarom zeg ik dat niet gewoon? Onderzoeker Karina Schumann geeft de tip om in plaats van ‘sorry’ (‘Sorry dat ik te laat ben’), ‘bedankt’ te zeggen. Bijvoorbeeld: ‘bedankt dat je op me hebt gewacht’.

‘Bedankt voor deze gore koffie, mag ik nu alsjeblieft een nieuwe?’ Werkt perfect!

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Feel Good