Erin & eruit: zoveel spaart en spend pedagogisch medewerker Marit

Hoe streng is haar budgetbeleid?

hoe spaargeld opbouwen
Sandra de Kuiper

Sparen of spenderen, een streng budgetbeleid of neem je het niet zo nauw met je financiën? In deze rubriek doen mensen een boekje open over hun geldzaken. Deze maand: Marit van Veldhuizen.

Maandlasten

Wie Marit van Veldhuizen (23)
Beroep pedagogisch medewerker
Salaris
€ 1.700 netto
Woont samen in Amersfoort met haar vriend
Huur
€ 670 inclusief GWL en Ziggo (vriend draagt ook € 670 bij)
Boodschappen € 130 per maand (vriend draagt ook€ 130 bij)
Overig
€ 150 (zorgkosten, telefoonabonnement, pensioen, verzekeringen)
Beauty en kleding € 150
Sparen € 200 (€ 100 gezamenlijke spaarrekening, € 100 eigen spaarrekening)
Uitgaan en uit eten € 180
Goede doelen geen geldgiften, wel kleding

Work hard, playhard

“Mijn vader werkt bij een bank, dus ik heb van jongs af aan meegekregen dat geld belangrijk is. En sparen ook! Maar mijn ouders vinden het net zo belangrijk om het leven te vieren, door bijvoorbeeld weekenden weg te gaan. Zoals twee jaar geleden, toen we voor hun dertigjarige huwelijk in een villa in de bossen van Limburg een feestweekend hadden.”

Eerste baantje

“Vanaf de middelbare school kreeg ik van mijn ouders zakgeld en kleedgeld, iets van 80 euro per maand, zodat ik leerde omgaan met geld. Die 80 euro gaf ik uit aan vette happen in de schoolkantine. En aan kleding van H&M. Of make-up van Hema. Op mijn dertiende kreeg ik mijn eerste baantje, achter de bar bij het plaatselijke wokrestaurant. Daar verdiende ik zwart 2,60 euro per uur. Dat was toch dik 80 euro handje-contantje per maand, en daarvan ging ik koffiedrinken op het terras of naar de bioscoop.”

Gezelligheid kent geen tijd

“Maar wél geld. Ik ga graag met vriendinnen high wine’en, met mijn vriend uit eten of een dag naar een attractiepark, spreek regelmatig met mijn moeder af om koffie te drinken en taart te eten. Ik ben niet materialistisch, met een designertas van Chanel maak je mij niet gelukkig. Ik spaar liever mooie momenten met de mensen die ik liefheb.”

Samenwonen

“Mijn vriend en ik wonen net samen in een appartement in hartjeAmersfoort. Onze gezamenlijke lasten betalen we, hoe burgerlijk, van de gezamenlijke rekening. Daarbij proberen we elke maand 200 tot 300 euro te sparen. Vaak lukt dat... soms niet. Doordat we moesten sparen voor ons Pinterest-waardige interieur zijn we deze zomer niet op vakantie gegaan. Dat was afkicken, want reizen doen we het allerliefst.”

Relatieprobleem door geld? 4 tips voor minder geldgezeik

Reizen, reizen, reizen

“Als het op reizen aankomt is mijn #lifequote: als je er een ervaring rijker van wordt, mag het wel wat kosten. Dan levert het je ‘iets’ op, in mijn geval een bredere kijk op de wereld. Vorig jaar hebben we drieënhalve week met backpack door Maleisië getrokken, waar we in hostels – in kamers voor twee personen – en Airbnb’s sliepen. Low budget met een luxe randje, want de laatste dagen in Kuala Lumpur gingen we ‘los’ en aten we voor 30 euro in totaal, in een mooi restaurant mét goede wijn. Ik kan niet wachten tot onze volgende reis... Costa Rica staat bovenaan de bucketlist."

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Money Talk