Alles wat je moet weten over Lizzo, het aanstormend talent dat met haar unieke sound de muziekwereld verovert

Lizzo is overal te zien en scoort de grootste hits. Maar wie is zij nou eigenlijk?

rapper-lizzo
Kevin WinterGetty Images

Het is bijna onmogelijk dat je op dit moment nog nooit van de naam Lizzo hebt gehoord. Als haar naam nog geen belletje doet rinkelen, luister dan naar de laatste top-40 lijst waar de nummers Truth Hurts and Good As Hell te vinden zijn en je zult meteen weten over wie we het hebben. De Amerikaanse rapper en zangeres is de laatste tijd niet meer weg te denken uit het muzieklandschap. Sinds ze doorbrak met het veelzijdige album Cuz I Love You verovert ze met haar bijzondere sound de muziekwereld. Maar wie is Lizzo nu eigenlijk? Glamour zocht het voor je uit.

Moeilijke jeugd
Geboren als Melissa Viviane Jefferson kwam 'Lizzo' op 27 april 1988 ter wereld in Detroit, Michigan in de Verenigde Staten. Op haar negende verhuisde ze met haar familie naar Texas, waar ze opgroeide in een warm gezin. Toch had ze een vrij moeizame jeugd. Ze studeerde music performance aan de Universiteit van Houston, maar in haar puberteit was de zangeres allesbehalve tevreden met haar lichaam en verschijning wat leidde tot zelfhaat. In deze periode overleed ook haar vader, wat er uiteindelijk toe leidde dat ze op 21-jarige leeftijd een tijdje dakloos was. "Ik was verslaafd aan de sportschool, ik at niet en ik leefde uit mijn stoffige auto," vertelde ze in een interview met Teen Vogue. "Ik dacht dat mijn leven voorbij was." Het is omdat ze door dit diepe dal is gegaan, dat ze echt zichzelf heeft leren kennen, stelt de zangeres.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Wereldse muziek
In haar jeugd maakte Lizzo kennis met het evangelie in de vorm van Gospel in haar kerk waar 'wereldse muziek waarin God niet geprezen werd, de duivel was'. Nadat haar familie verhuisde, weg van de kerk, maakte Lizzo kennis met de muziek van onder andere Destiny's Child en Missy Elliot en verdiepte ze zich meer in hiphop en soul. Ze is geschoold als klassiek fluitiste - wat een van haar eerste liefdes was op het gebied van muziek - maar zingt en rapt al sinds haar twintigste in verschillende indierock- en hiphop groepen sinds ze verhuisde naar Minneapolis. Zo richtte ze zelf twee groepen op: the Chalice en GRRRL PRTY. Haar fluit - die ze de naam Sasha Flute gaf, naar het alter ego Sasha Fierce van Beyoncé - heeft zelfs een eigen Instagram-account, @sashabefluting en blijft een waar trademark van de zangeres.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

In 2013 bracht ze haar debuutplaat Lizzobangers uit. Daarna werd de zangeres al snel opgepikt, en werkte ze in 2014 samen met pop-icoon Prince. Een tweede album, Big Grrrl Small World werd uitgebracht in december 2015 en zorgde er uiteindelijk voor dat Lizzo een platencontract kreeg bij Atlantic Records en bij hen de EP Coconut Oil uitbracht. Met haar derde album Cuz I Love You, dat uitkwam in april dit jaar, is ze definitief op het wereldtoneel doorgebroken. In haar muziek vindt Lizzo de perfecte mix tussen pop, R&B, soul en hiphop, die ze samenvoegt tot haar eigen unieke sound bestaande rap, gospel en zang.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Body-positivity
Omdat haar eigen weg naar zelfliefde zo moeilijk was, heeft Lizzo het haar missie gemaakt om een positieve boodschap over self love te delen. De zangeres staat bekend om haar zelfverzekerde uitstraling waar body-positivity centraal staat. Via haar Instagram-account, die geheel toepasselijk Lizzo be eating heet, toont de 31-jarige zangeres vol trots haar curvy lichaam. Met haar posts op social media, waar de zangeres vaak in nietsverhullende looks te zien is, eist de zangeres op een humoristische maar toch serieuze manier respect voor alle soorten lichamen en personen.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

"Een lange tijd wilde ik niet dat 'dikke zwarte meisje' met een soulvolle stem zijn. Maar weet je wat? Ik ben een groot, dik zwart meisje dat kan zingen, rappen én dansen. Ik begon te omarmen hoe goed ik eindelijk kan zingen, en nu vier ik dat," aldus de zangeres tegenover Entertainment Weekly. Op 18 november staat Lizzo in de AFAS Live in Amsterdam. Kaarten zijn helaas uitverkocht maar we durven met 100% zekerheid te zeggen dat de zangeres in de toekomst nog vaker concerten zal geven, waar ze haar positieve en liefdevolle boodschap zal blijven uitdragen middels haar muziek, op haar eigen, energieke manier.

Meer weten over deze geweldige artiest? In Glamours muziek-issue dat nu in de winkels ligt spraken we Amerikaanse over inclusiviteit in de mode en body-shaming. Én waarom het belangrijk is lief te zijn voor jezelf.

This content is imported from Twitter. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Feel Good