Dit is waarom gapen zo aanstekelijk is

Kun jij het nog onderdrukken?

gapen-aanstekelijk
Paul WarnerGetty Images

Gapen doen we allemaal weleens, het gebeurt vaak als je net wakker bent of als je je lange tijd concentreert. Volgens BPS News Hour gaap je gemiddeld twintig keer per dag. Maar waarom doe je dit ook als niet moe bent? Of nog vreemder: waarom gaap je als je het iemand anders ziet doen? Wij zochten het voor je uit.

De reden dat je gaapt

Veel mensen denken dat je gaapt omdat je zuurstoftekort komt, maar dat is niet helemaal waar. Studenten van de University at Albny hebben het gapen onder de loep genomen. Uit hun onderzoek blijkt dat je gaapt om je hersenen te koelen. Onze hersenen werken namelijk, net als een computer, beter als ze gekoeld zijn. Wanneer je bijvoorbeeld goed moet opletten op school of je je concentreert op je werk, kunnen je hersenen tot één derde van de calorieën die je verbruikt verbranden. Dit is een soort sport voor je hoofd, waardoor je hersenen warmer worden. Door te gapen, gaan je hartslag en bloeddruk omhoog, waardoor je hersenen doorbloeden en er weer koel, 'vers' bloed in je hersenen komt. Als je hoofd wat koeler is, kunnen je hersenen beter functioneren.

Om deze reden zijn wij elkaar aan het ‘nagapen’

Oké, als je het druk hebt in je bovenkamer krijg je dus de behoefte om te gapen, maar hoe komt het toch dat een gaap opgewekt wordt als je het iemand anders ziet doen? De reden dat gapen ‘aanstekelijk’ is, proberen onderzoekers al jaren te achterhalen. Onderzoek-journalisten Job de Vrieze en Jorg Massen hebben het gapen ook onderzocht, zij schreven over hun onderzoek in de Volkskrant.

Volgens Job komt heeft gapen te maken met empathie en het vermogen om je in te kunnen leven in anderen. Dat geldt niet alleen voor ons, ook sociale diersoorten gapen elkaar -letterlijk- na. Uit onderzoek blijkt ook dat mensen met autisme en psychopathie, die minder empathisch vermogen hebben, minder snel een gaap van andere overnemen. Als je je goed in iemand anders in kunt leven, doe je hun (gaap)gedrag dus onbewust na.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Jorg Massen denkt niet dat je je moet kunnen inleven om verleid te worden met een gaap. Volgens hem doen dieren dit om zich ergens op voor te bereiden, hij neemt pinguïns als voorbeeld, zij doen dit bijvoorbeeld voordat ze de, voor hun, gevaarlijke oceaan oversteken. Een pinguïn begint te gapen om zijn brein af te koelen, en zich op die manier voor te bereiden. Hiermee steekt het dier anderen aan en op die manier gaat iedereen goed voorbereid en alert op pad. Wij doen het volgens Jorg dus omdat wij ook 'kuddedieren' zijn en elkaar onbewust aansteken als we ons ergens op voorbereiden.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Feel Good