Alsof je middenin de nacht opstaat: zo kom je je bed uit als het nog donker is

Tackle je winterse ochtendhumeur met deze tips

tips opstaan in het donker
KrisColeGetty Images

Het is weer die tijd van het jaar dat je gaat slapen én opstaat in het donker – afhankelijk van de tijd dat jouw wekker gaat, natuurlijk. En eerlijk is eerlijk: opstaan in het holst van de nacht (althans, zo voelt het) is zelfs voor ieder ochtendmens geen appeltje eitje.

Tips voor opstaan in het donker

De zon eerder op laten komen gaat ons helaas niet lukken, maar met de volgende tips kunnen we je wel helpen om in ieder geval níet kruipend én veel te laat dat bed van je uit te komen.

1. Ritme is key
Eigenlijk is dit een all year round-trick, maar vooral in deze tijd van het jaar is het belangrijk om jezelf te dwingen elke avond rond dezelfde tijd naar bed te gaan en rond dezelfde tijd weer op te staan. Je zult merken dat je biologische klok dat erg prettig vindt, en binnen de kortste keren afgaat voordat je hersenen met dat loeiende geluid van je échte wekker moeten dealen. Voor het ultieme resultaat blijf je ook in het weekend trouw aan je ritme, maar we begrijpen ook dat een leven zonder uitslapen ook niet echt een leven is.

2. Verleidelijk maar een vergissing: snoozen
In het verlengstuk van tip één is daar de confronterende tip twee: snoozen; doe. het. niet. Hoe heerlijk het voelt wanneer je besluit dat je tóch nog vijf of tien minuten van jezelf mag blijven liggen, zo erg haat je jezelf wanneer je vervolgens geen tijd meer hebt om te ontbijten of erger: je tanden te poetsen wanneer blijkt dat je net die tien minuten extra nodig had om – fatsoenlijk – op tijd te komen. Hoe verleidelijk het dus ook is: snoozen is al-tijd een vergissing.

3. Creëer een ochtendritueel
Een van de grooste motivaties om je bed uit te komen, is toch wel de gedachte dat er iets leuks op je wacht. Oké, dat herschrijven we even: dat er niet iets super vreselijks op je wacht. Creëer voor jezelf een aangenaam ochtendritueel – denk aan: een ochtendplaylist met de muziek die je 's ochtends het fijnst vindt en een fijne plek waar je jezelf kunt opmaken – en opstaan wordt nog bijna een feestje ook.

4. Bespaar jezelf keuzestress
Het creëren van dat aangename ochtendritueel gaat overigens niet alleen over het maken van een fijne playlist en een plek waar je jezelf kunt opmaken, maar juíst ook over het jezelf bepaalde dingen ontnemen. Keuzestress, bijvoorbeeld. Bedenk de avond van tevoren al wat je gaat ontbijten en leg de outfit die je die dag aan wil alvast klaar. Daar 's ochtends nog over na moeten denken, levert je stress op, en brengt je weer terug bij af.

5. Sta op met een glas water
Opstaan met tegenzin zit – jawel – vooral in ons hoofd, maar wetenschappelijk kunnen we ook verantwoorden waarom we toch zo'n grafhekel hebben aan (gedwongen) wakker worden. Zo blijkt dat onze hersenen 's ochtends ook niet bepaald meewerken. Dat is te verklaren door de hoeveelheid vocht die we 's nachts verliezen, en waardoor je hersenen (ook) moeite hebben met wakker worden. Begin je de dag met een glas water, dan doe je daar niet alleen jouw hersenen, maar dus ook jezelf een plezier mee.

6. Creëer genoeg licht
Ook voor deze tip gaan we even dieper in op de werkwijze van onze hersenen. Die associëren een donkere ruimte namelijk met slaap, en een lichte kamer met energie. Als het buiten nog donker is als je opstaat, is het dus extra belangrijk om een beetje licht in de duisternis te creëren. Zet genoeg lampen aan wanneer je eenmaal uit bed bent gerold om je energielevel een beetje op te krikken. Al kan dat kopje koffie ook enorm helpen.

7. Zet de verwarming aan
De tijd tussen het moment dat je uit bed komt en het moment dat je deur uitgaat, is misschien kort, maar desondanks het niet waard om kou te lijden. Zet wanneer je je wekker uitdrukt meteen even de verwarming aan, en je zult merken dat – wanneer je waarschijnlijk in bed nog even het nieuws hebt gecheckt of Insta hebt doorgescrold – het lekker warm is als je onder die deken vandaan komt. Maar, let wel: vergeet niet om 'm ook weer uit te zetten wanneer je weggaat, anders kan dat een duur grapje worden.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Feel Good