Het is World Pasta Day! Alleen de grootste pasta-fan kent deze 12 feitjes

Het enkelvoud van spaghetti is spaghetto

Wereld pasta dag
BettmannGetty Images

Jongens, meiden, wat een mooie dag. Vandaag (25 oktober) is namelijk World Pasta Day. Als dát geen excuus is om vanavond pasta te eten, weten wij het ook niet meer. Waarom is 25 oktober de dag van de pasta? De reden is eigenlijk heel saai: in 1995 kwamen op deze dag 40 pastaproducenten bij elkaar op het eerste wereldwijde pastacongres.

Dat maakt het niet minder leuk om het te vieren. Om je favoriete maaltijd even extra in het zonnetje te zetten hebben we 12 leuke pastafeitjes voor je verzameld. Hoeveel wist jij er al?

Wist je dit al over pasta?

 1. Volgens de voedingsrichtlijnen is de aanbevolen portie pasta 100 gram. Haha. Ja. Tuurlijk. (verstopt gigantisch bord pasta onder de tafel)
 2. Over aanbevolen porties gesproken: heb je een pastalepel zoals op de onderstaande foto? Het gat in de lepel is bedoeld om te bepalen wat één portie pasta is.

  Pastalepel
  Popsugar

 3. Wist je dat spaghetti altijd in meervoud is? Eén sliertje spaghetti heet eigenlijk een spaghetto.
 4. Als je je pasta beetgaar kookt zit je langer vol. Hoe langer je je pasta kookt, hoe sneller je lichaam het verteert. Je lichaam doet er een stuk langer over om al dente pasta te verwerken, dus zit je er langer vol van.
 5. De meeste gedroogde pasta's bestaan maar uit twee ingrediënten: griesmeel en water. Aan verse pasta wordt vaak ei toegevoegd.
 6. Dat verklaart ook meteen de naam 'pasta': meel en water vormen samen een soort, eh... pasta. Logisch, eigenlijk.

  Pasta day
  The AGEGetty Images

 7. De eerste verwijzing naar pasta is gevonden in een boek uit 1154.
 8. Als je room in je carbonara doet, haal je de woede van heel Italië op je hals. Carbonara is simpelweg pancetta en ei. Door de eieren door de warme pasta te roeren, stolt het tot een soort scrambled egg-saus. Maak het af met peper en parmezaanse kaas, en het is de lekkerste home made pasta die je ooit zult eten.
 9. Pasta werd traditioneel met de handen gegeten. Can you imagine?
 10. Je kan pasta prima aan je hond of kat voeren. Het is zelfs goed voor ze! En dan zeggen mensen dat Lady en De Vagebond fictie is...
 11. Er zijn 600 verschillende pasta-vormpjes volgens de International Pasta Organization, wat een echt bedrijf waar je kan werken.
 12. Pasta maakt je gelukkig. Het hoge gehalte aan koolhydraten zorgt ervoor dat je meer serotonine produceert. Juist, het gelukshormoon.  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Feel Good