Vliegt het geld er bij jou uit? Deze tips maken sparen stukken makkelijker

Slapend rijk worden is helaas precies zo lastig als je denkt

image
Glamour

Ben jij de dag na payday al in het winkelcentrum te vinden, maar baal je vervolgens aan het einde van de maand dat je wéér niks overhoudt? Dan wordt het misschien eens tijd om te stoppen met spenden en te starten met sparen.

Spaartips

Nu snappen wij ook wel dat dat voor mode- en beautylovers een behoorlijke opgave kan zijn, en daarom hebben wij hulp ingeschakeld van Rabobank. Zij delen enkele handige spaartips met ons.

Maak een overzicht
Zorg ervoor dat je inzicht hebt in je inkomsten en uitgaven. Dat kan heel eenvoudig zijn wanneer je alles vastlegt in een spreadsheet of online kasboekje. Zo maak je sparen leuker én ga je onbewust nog meer sparen.

Meer salaris? Blijf evenveel uitgeven
Krijg je salarisverhoging? (Of wordt het tijd om daar eens om te vragen?) Dan is het heel makkelijk om onbewust meteen je levensstandaard op te schroeven. Niet doen. Geef je extra geld niet meteen uit, maar stort dit extra bedrag elke maand op je spaarrekening. Zo spaar je onopgemerkt toch nét iets meer.

Wees kritischer
Zie je iets leuks? Wacht nog even met kopen en slaap er een nachtje over. De volgende dag kijk je er misschien wel heel anders tegenaan. Vraag jezelf ook af: word ik hier over een maand (of twee) ook nog blij van? Enne, niet te snel ja zeggen op de vraag.

Spaar in potjes
Als je graag spaart, kun je dat heel makkelijk doen met 'Spaarpotjes'. In de Rabo Bankieren app kun je tot twintig verschillende Spaarpotjes aanmaken waar je een specifiek doel aan kunt koppelen. Zo wordt sparen voor een reis, een designer tas of (op de lange termijn) een huis ineens bijna verslavend: je ziet het bedrag gewoon groeien waar je bijstaat.

Maak een plan
Niet sexy, wel handig: het maken van een financieel plan. Zoek wel een manier die bij je past. Excel maakt het vaak makkelijker, maar ook op papier kun je met een beetje creativiteit een leuk en overzichtelijk plan maken. Doe het daarnaast bijvoorbeeld samen met een vriendin. Zo kun je elkaar een beetje in de gaten houden, en is het extra motiverend om je aan je plan te houden als zij dat ook doet.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Money Talk